Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

U utorak kiša, u srijedu nas očekuje snijeg, a za vikend stabilizacija

Objavljeno

na datum

Decembar sa sobom donosi promjenjive vremenske prilike pa će tako do kraja ove sedmice biti izvršena smjena kiše, snijega, ali i sunca.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode da nas u decembru ne očekuju iznenađenja u vidu temperatura koje su proteklih dana išle i preko 15 stepeni celzija.

Pored osjetno nižih temperatura očekuje se i snijeg u Bosni, a kiša u Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Od posljepodnevnih sati u utorak, kiša će prvo zahvatiti zapadnu, jugozapadnu Bosnu te područje Hercegovine i do kraja dana se proširiti na ostatak zemlje.

U noći sa utorka na srijedu kiša će u Bosni preći u susnježicu i snijeg.

Minimalne temperature zraka varirat će od -3 stepena celzija do tri stepena celzija u Bosni, na području Hercegovine od tri stepena celzija do osam stepeni celzija.

Najviše dnevne temperature kretat će se između nula i pet stepeni celzija, na jugu zemlje do osam stepeni celzija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Stabilnije vremenske prilike i nešto više temperature zraka izgledne su za dane vikenda i početkom naredne sedmice.

Prema rasploživim sinoptičkim materijalima padavine su moguće od četvrtka, 14. decembra, kada će se jutarnje temperature kretati između nula i pet stepeni celzija do devet na jugu zemlje.

Maksimalne očekivane temperature varirat će između šest stepeni celzija i 12 stepeni celzija, a u Hercegovini do 14 stepeni celzija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Uskoro moguća zamjena bh. vozačkih dozvola u Italiji

Objavljeno

na datum

Administator

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas Prijedlog sporazuma između BiH i Italije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Odluka je donesena na prijedlog ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte.

Slijedi dostavljanje Prijedloga sporazuma Predsjedništvu BiH i određivanje potpisnika, a zatim i potpisivanje koje zavisi od spremnosti italijanske strane. Sporazum bi trebao stupiti na snagu nakon ratifikacije u objema državama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
  • Zahvaljujući ovom sporazumu, čije je potpisivanje iniciralo Ministarstvo, naši državljani koji žive u Italiji moći će zamijeniti važeće bh. vozačke dozvole za iste italijanske dokumente bez prethodnog polaganja teorijskog i praktičnog dijela vozačkog ispita, kao i obrnuto. Ovo je od velikog značaja za bh. građane koji žive i rade u Italiji, posebno one čiji je svakodnevni posao vezan za upravljanje motornim vozilom – kazao je ministar Forto.

Prema sporazumu, ugovorne strane uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stiču stalni boravak na teritoriji druge zemlje.

Vozačka dozvola koju su izdala nadležna tijela jedne od ugovornih strana prestaje važiti na teritoriji druge strane godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na teritoriji druge ugovorne strane.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik najavio otvaranje ruskog konzulata u Banjoj Luci do kraja godine

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je da bi ruski konzulat u Banjoj Luci mogao biti otvoren ove godine.

Time će BiH postati jedina zemlja Zapadnog Balkana, ali i Evrope koja će dobiti dodatnu Kancelariju Ambasade Ruske Federacije od početka ruske agresije na Ukrajinu od prije dvije godine.

On je u intervjuu za ruski list Izvestija odgovarajući na pitanje da li se otvaranje očekuje ove godine, rekao da smatra da je to realno za očekivati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je 2022. godine kazao da će konzulat biti otvoren u skladu sa sporazumom koje je napravilo Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara, a Predsjedništvo BiH odobrilo.

Vlada Rusije je, kako je tada Dodik rekao, odvojila finansijska sredstva za otvaranje konzulata.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Solak i Hodžić traže odgodu izvršenja kazne zatvora, Novalić još nije poslao zahtjev

Objavljeno

na datum

Administator

Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, osuđeni u predmetu “Respiratori”, podnijeli su molbu Sudu BiH za odgodu izvršenja kazne zatvora, potvrđeno je za Klix.ba.

S druge strane, molbu za sada nije podnio Fadil Novalić, koji bi na služenje kazne zatvora trebao ići 6. marta.

“Molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora podnijeli su Sudu osuđeni Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, dok osuđeni Fadil Novalić, za sada, nije podnio molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora”, kazali su nam iz Suda BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Odgoda početka izdržavanja kazne se može tražiti na osnovu člana 145. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Zakonske odredbe

Osuđenom licu koje se nalazi na slobodi može se, na njegovu molbu ili s njegovim pristankom, na molbu članova uže porodice ili na prijedlog nadležnog općinskog organa socijalne zaštite, odgoditi izvršenje kazne zatvora ako je oboljelo od teže akutne bolesti, ako se desio smrtni slučaj ili teška bolest u užoj porodici osuđenog lica, ako je odgađanje potrebno radi izvršenja ili dovršenja izuzetno neodgodivih poljskih ili sezonskih radova ili radova izazvanih elementarnim nepogodama ili drugim udesom, a porodica osuđenog lica nema drugih članova porodice sposobnih za rad, niti se zbog slabog imovnog stanja ili iz drugih opravdanih razloga može angažovati drugo lice za obavljanje ovih poslova.

Odgoda je moguća i ako je osuđeno lice obavezno da izvrši određeni posao koji je već započelo, a u slučaju neizvršenja posla nastala bi neotklonjiva ili znatnija šteta za njega ili članove njegove uže porodice, odnosno za lice, odnosno organizaciju prema kojoj je u obavezi te ako je odgađanje osuđenom licu potrebno zbog završetka školovanja ili polaganja ispita za koji se pripremalo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U spomenutom članu zakona se dalje navodi da je odgoda moguća ako je zajedno sa osuđenim licem osuđen i njegov bračni drug ili drugi članovi zajedničkog domaćinstva ili ako se oni već nalaze na izdržavanju kazne zatvora, a istovremenim izdržavanjem kazne svih tih lica bilo bi ugroženo izdržavanje maloljetnih, bolesnih ili starih članova domaćinstva, ako je osuđeno lice žena koja doji dijete mlađe od godinu dana ili koja je trudna te ako j osuđeno lice jedini hranilac porodice, a stupanjem na izdržavanje kazne zatvora bilo bi ugroženo izdržavanje porodičnog domaćinstva ili ako je podnesena molba za pomilovanje.

Na koliko vremena

Izvršenje kazne u slučaju bolesti se može odgoditi za vrijeme dok bolest traje.

U slučajevima da se dogodio smrtni slučaj u porodici, izvršenja neophodnih radova ili poslova najduže tri mjeseca, u slučajevima završetka ispita, ili ukoliko je osuđeni jedini koji izdržava porodicu najduže šest mjeseci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Presudom Suda BiH u predmetu “Respiratori” bivši premijer FBiH Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina i direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić na pet godina.

Njih trojica zajedno su zloupotrijebili javni sistem nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 miliona KM. Novalić je kriv s obzirom na položaj premijera FBiH koji je imao, Solak zbog pozicije direktora FUCZ-a, koja je u tom trenutku bila jedna od najvažnijih instanci za pandemijske nabavke, a Hodžić kao direktor firme koja je učestvovala u nabaci respiratora.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu