Connect with us

SVIJET

Lagao o ratnoj prošlosti u BiH pri ulasku u SAD pa dobio 70 mjeseci zatvora

Objavljeno

na datum

Državljanin Bosne i Hercegovine koji živi u Arizoni osuđen je na gotovo šest godina zatvora nakon što je istraga o domovinskoj sigurnosti otkrila da je prikrio umiješanost u ratne zločine od imigracijskih vlasti kako bi se preselio u Sjedinjene Države, objavile su lokalne vlasti u srijedu.

Siniša Đurđić je 1992. kao stražar mučio ljude u zatvoru, prema svjedočenju petorice bh. muslimana koji su bili zatvoreni u logorima, saopštio je Ured tužitelja SAD-a, Distrikt Arizona.

Đurđić je dobio status izbjeglice i stalni boravak u SAD-u lažući o svojoj prethodnoj vojnoj i policijskoj službi, dodaje se u saopštenju, prenosi USA Today.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Imigracijske vlasti uhapsile su i deportirale više osoba povezanih s kršenjem ljudskih prava tokom rata u BiH, a međunarodni sudovi osudili su visoke zvaničnike za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i genocid. U ratu koji je trajao od 1992. do 1995.procjenjuje se da je žživote izgubilo oko 100 hiljada osoba a raseljeno je njih 2,2 miliona. Preko 8 hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno je u masakru u Srebrenici u julu 1995. godine.

Okružna sutkinja Jennifer Zipps osudila je 50-godišnjeg Đurđića na 70 mjeseci zatvora i tri godine uvjetno nakon što je u maju proglašen krivim za prijevaru s vizom i dvije tačke optužnice za pokušaj nezakonitog pribavljanja državljanstva.

“Pohvaljujemo hrabrost i upornost Bosanaca koji su svjedočili protiv optuženika i smatrali ga odgovornim za njegove lažne izjave dok je tražio pravni status u Sjedinjenim Državama,” rekao je američki državni odvjetnik Gary Restaino.

Hapšenje nakon višegodišnje istrage

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Đurđić se 2000. preselio u Tucson, Arizona, u sklopu programa za izbjeglice, saopštilo je američko tužiteljstvo. Devet godina kasnije, Državna sigurnosna istraga pokrenula je istragu nakon što je primila popis srpske policijske brigade osumnjičene za ratne zločine tokom 1990-ih. Đurđić je bio naveden kao pripadnik brigade, a njegova je umiješanost potvrđena u višegodišnjoj međunarodnoj istrazi, tvrde tužitelji.

Đurđić je bio čuvar u dva zarobljenička logora sjeverno od Sarajeva, a oba je osnovala vojna jedinica bh. Srba koja je zagovarala etničko čišćenje tokom rata, saopštilo je američko državno odvjetništvo.

Ali Đurđić je više puta lagao o svojoj prošlosti u imigracijskim zahtjevima, dodaje se u sudskim dokumentima, koji se raspituju o sudjelovanju u ratovima, zatvorima i korištenju oružja.

Ostali s vezama s ratnim zločinima uhićeni ili deportirani

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

VIDEO – Osveta za smrtonosne napade: Hezbolah ispalio seriju raketa na položaje Izraela

Objavljeno

na datum

Administator

Libanska grupa Hezbolah, koju podržava Iran, kaže da je ispalila seriju raketa na izraelsku vojnu bazu u znak odmazde za smrtonosne izraelske napade na istoku Libana.

“Kao odgovor na cionističku agresiju u blizini grada Baalbeka, Hezbolah je gađao bazu na Golanskoj visoravni sa 60 raketa Katjuša, navodi grupa u saopćenju.

Na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se kako nekoliko raketa pogađa i eksplodira u blizini autobusa u kojem se prevoze putnici koji se brzo iskrcavaju kako bi se sklonili.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Za sada nema izvještaja o povrijeđenim ili stradalim.

Prethodnih dana Izrael je izveo više zračnih napada u Libanu povećavajući strah od rata između dvije zemlje.

U odvojenim zračnim napadima ubijeno je više od 10 ljudi, a Hezbolah je ranije najavio da će Izraelci “platiti cijenu” za to.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Slovački premijer obznanio da države NATO-a i EU razmišljaju o slanju trupa u Ukrajinu

Objavljeno

na datum

Administator

Premijer Slovačke Robert Fico potvrdio je da nekoliko država NATO-a i Evropske unije razmatraju slanje trupa u Ukrajinu.

Fico je rekao da ne zna šta će trupe raditi u Ukrajini, ali da je informacije saznao iz bilješki u pripremi za sastanak evropskih lidera u Parizu.

Dvadeset evropskih lidera, uključujući Fica, okupit će se u danas u Parizu kako bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu poslali poruku evropske odlučnosti Ukrajini i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija sigurno pobijediti u ratu koji sada ulazi u treću godinu, saopćila je Francuska.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ograničit ću se da kažem da ove teze impliciraju da jedan broj država članica NATO-a i EU razmišlja da će poslati svoje trupe u Ukrajinu na bilateralnoj osnovi. Ne mogu reći u koju svrhu i šta bi oni tamo trebali da rade”, naznačio je.

Fico, koji se dugo protivio vojnim isporukama Ukrajini i zauzeo stav koji neki kritičari vide kao proruski, nije ponudio detalje, a drugi evropski lideri nisu odmah komentarisali njegove primjedbe.

Fico je napomenuo da Slovačka, članica EU i vojnog saveza NATO-a, neće slati vojnike u Ukrajinu te da vidi rizik od velike eskalacije sukoba u Ukrajini i da više informacija ne može biti otkriveno javnosti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je evropske lidere u Jelisejsku palatu na radni sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako njegovi savjetnici kažu, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko sedmica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Fico je rekao da sazivanje sastanka pokazuje da je strategija Zapada o Ukrajini propala. Rekao je da će učestvovati u konstruktivnom duhu, prenio je Reuters.

Nastavi čitati

SVIJET

Šef UN-a upozorio da bi operacija Izraela u Rafahu bila posljednji ekser zabijen u lijes

Objavljeno

na datum

Administator

Šef Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je da bi sveobuhvatni izraelski napad na Rafah, najjužniji grad u Gazi, imao razorne posljedice.

Govoreći pred Vijećem UN-a za ljudska prava u Ženevi, Antonio Guterres je rekao da opća ofanziva u najjužnijem gradu Gaze “ne bi bila zastrašujuća samo za više od milion palestinskih civila koji su se tamo sklonili, to bi zabilo posljednji ekser u lijes naših programa pomoći”.

Guterres također žali zbog toga što Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo da se suprotstavi operaciji Izraela u Gazi i ruskoj invaziji na Ukrajinu, za koju kaže da je “možda fatalno” potkopala njegov autoritet.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nedostatak jedinstva Vijeća u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu i izraelskim vojnim operacijama u Gazi nakon užasnih terorističkih napada Hamasa 7. oktobra ozbiljno je, možda i fatalno, potkopao njegov autoritet. Vijeću je potrebna ozbiljna reforma njegovog sastava i metoda rada”, priznao je.

Podsjećamo, Izrael je intenzivirao svoje bombardovanje Rafaha na jugu Gaze, dok je ministarstvo zdravlja uništene palestinske enklave objavilo više od 29.000 smrtnih slučajeva u ratu do sada.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu