Connect with us

CRNA HRONIKA

Bivši uposlenici Službe za poslove sa strancima osuđeni na ukupno 21 godinu zatvora

Objavljeno

na datum

Sud Bosne i Hercegovine donio je drugostepenu presudu u predmetu protiv Borisa Kordića i Josipa Kvesića kojim su osuđeni na ukupno 21 godinu zatvora zbog organizovanog kriminala.

Drugostepenom presudom Suda BiH Boris Kordić i Josip Kvesić, pod tačkama 1, 2. i 3. optužnice su proglašeni krivim što su, u svojstvu službenih lica Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH, Terenskog centra Mostar, počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivičnim djelom iznuda.

Sud je prvooptuženom Borisu Kordiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i šest mjeseci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istom presudom, Sud je drugooptuženom Josipu Kvesiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina i šest mjeseci.

“Nadalje, od optuženih Borisa Kordića i Josipa Kvesića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 60.000,00 KM, koji iznos su optuženi dužni solidarno uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud je nakon izricanja drugostepene presude 27. novembra donio rješenje kojim se prema optuženim Borisu Kordiću i Josipu Kvesiću produžavaju mjere zabrane putovanja i mjera privremenog oduzimanja putnih isprava uz zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH.

Ove mjere će prema optuženima trajati do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Također, iz Suda BiH je saopćeno da su optuženi Boris Kordić i Josip Kvesić proglašeni krivim što su kao službena lica u institucijama BiH, u periodu od oktobra 2012. do marta 2014. godine, u sastavu grupe za organizirani kriminal, koristeći svoje službene položaje i ovlaštenja, iznuđivali novac od pojedinih stranih državljana na način da su donosili nezakonite službene akte i poduzimali nezakonite službene radnje, sve kako bi prisilili strane državljane koji borave na području Bosne i Hercegovine, predstavništva stranih nevladinih organizacija registriranih na području Bosne i Hercegovine i druga pravna lica kojima upravljaju strani državljani na području Bosne i Hercegovine da poduzmu radnje na štetu svoje i tuđe imovine.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

Veliki požar na Ilidži, gori stambena zgrada

Objavljeno

na datum

Administator

U stambenoj zgradi na Ilidži izbio je veliki požar negdje oko 17:00 sati, potvrđeno je za N1 iz Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo.

Kako su nam kazali iz PVB Sarajevo, vatrogasne ekipe su upućene na teren i ulažu sve anpore u lokalizaciji požara.

“Imamo dojavu da gori jedan stan u stambenoj zgradi. Ne možemo ništa više reći dok ne dobijemo detaljnije informacije”, rekli su nam iz PVB Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na viber grupi Crna Hronika objavljen je video požara i navode da je on izbio u stambenoj zgradi “Panamera” iznad koje se vidi crni gusti dim koji se nadvio cijelim tim područjem.

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Marko Trifković osuđen na 15 godina zatvora zbog slučaja ubistva sarajevskih policajaca

Objavljeno

na datum

Administator

Kantonalni sud Sarajevo prihvatio je priznanje krivice Marka Trifkovića u predmetu koji se vezivao za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa i Davora. Trifković je tako osuđen na 15 godina zatvora, potvrđeno je za Klix.ba.

Krajem maja je Marko Trifković sporazumno priznao krivicu u slučaju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, ubistvo koje se dogodilo krajem oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje.

Na današnjem ročištu je Kantonalni sud Sarajevo, sa predsjedavajućim sudijom u ovom postupku Igorom Todorovićem, prihvatio sporazum o priznanju krivice. Time je Trifković osuđen na 15 godina zatvora.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naime, za ubistvo sarajevskih policajaca optuženi su Savo Marinković i Aleksandar Macan, a Trifkoviću se na teret stavljalo krivično djelo “Teška krađa”.

Marinković je optužen da je ubio policajce Šehovića i Vujinovića, ispalivši iz mitraljeza najmanje 20 metaka. Šehović je preminuo na mjestu događaja dok je Vujinović preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije. Policajci su ubijeni nakon što su optužene zatekli u krađi automobila Volkswagen Golf 6 hrvatskih registarskih oznaka.

Naime, prema optužnici, Macan je sjedio u Golfu kojeg je pokušavao upaliti s Trifkovićem dok je Marinković bio na suvozačevom mjestu automobila Seat Leon, čuvajući im stražu. Tužilaštvo tvrdi da je Marinković pucao iz mitraljeza na policijsko vozilo u kojem su bili Šehović i Vujinović te da su optuženi Seat Leonom pobjegli u pravcu Lukavice i Pala, gdje su ostavili vozilo te rastavili i zakopali mitraljez. Tvrdi se da su koristili mobilnu aplikaciju Sky za slanje šifriranih poruka.

Postupak protiv Marinkovića i Macana je tako odvojen i još uvijek nije završen, ali je izricanje presude blizu jer je u toku iznošenje završnih riječi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

GP BiH: Lišeni slobode prema potragama

Objavljeno

na datum

Administator

granična policija bih

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Zvornik, 14. juna 2024. godine, lišili su slobode S.A. (1981.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Neovlašteni promet opojnim drogama. Kontroliran je na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj i predat službenicima MUP-a Republike Srpske.

Pripadnici Jedinice GPBiH Brčko, 13. juna 2024., lišili su slobode S.S. (1992.), nakon što je ustanovljeno da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njom zbog krivičnog djela Obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti. Bh. državljanka je kontrolirana na izlasku iz BiH na prijelazu Brčko i predata službenicima Policije Brčko distrikta BiH.

Pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška, 10. juna 2024., lišili su slobode D.A. (1996.) jer je utvrđeno da ga Općinski sud u Travniku potražuje zbog krivičnog djela Spolni odnošaj s djetetom. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška. Istoga dana, pripadnici ove jedinice su na prijelazu Gradiška na izlasku iz BiH, lišili slobode bh. državljanina, M.M. (1997.), jer ga Općinski sud u Travniku potražuje zbog krivičnog djela Šumska krađa. Obojica su predata službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu