Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Hoće li se poskupljenje struje privredi prelomiti preko leđa građana?

Objavljeno

na datum

Uz nova zaduženja stižu i poskupljenja. U novu godinu privreda ulazi s višom cijenom struje. Ipak, udar na njih, neizravno je udar na sve građane Federacije. Dosadašnja praksa je pokazala da poskupljenje energenata sa sobom lančano donosi i poskupljenje robe i drugih usluga. Hoće li se poskupljenje struje privredi prelomiti preko leđa građana?

Do povećanja cijene struje građanima neće doći. Takav scenarij, ipak, ne očekuje privredu. Odluka je, čini se, već spremna. A, kako bi pokušali doći do dogovora o visini povećanja, održan je sastanak Unije poslodavaca sa predstavnicima Federalne vlade kojem nisu prisustvovali predstavnici Elektroprivrede. Za sad još nije utvrđen iznos povećanja, ali će do njega, izvjesno je, doći od 1. januara naredne godine.

„Privredi mora. Moramo se postaviti na neke stvari. I kad se poveća cijena električne energije moramo znati da smo najjeftiniji u regionu, ako izuzmemo Crnu Goru koja je najmanja, pa se ne može baš porediti, ali smo puno jeftiniji nego u Srbiji i Hrvatskoj“, poručio je Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Znamo definitivno da smo najskuplji kada se radi o ukupnim opterećenjima cijene rada. Kada saberete doprinose, poreze na dohodak, parafiskalne namete, preskupo zdravstvo i sve ostalo. Preskupi smo mi da bismo govorili kako nam je lahko poslovati. I kako moramo da preuzmemo još jedan teret. Mi ćemo se zaista oštro boriti protiv poskupljenja struje“, rekao je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Povećanje bilo kojeg energenta lančano vuče i druga poskupljenja. Svjesni su toga i poslodavci i ekonomisti. Imajući u vidu poskupljenje gasa, naftnih derivata, hrane, još jedno povećanje u nizu, dodatno će utjecati na standard građana.

„Može se slobodno reći da je iluzija, da ne kažem prevara građana tvrdnja da oni neće biti pogođeni ako se cijena poveća samo privredi. Građani će sigurno biti pogođeni“, smatra Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Mada nerado, ali Unija poslodavaca, po svemu sudeći, prihvatit će povećanje cijene struje. Ono ne bi bilo novo, jer je prema riječima Marija Nenadića, direktora Unije poslodavaca, cijena struje u posljednje dvije godine povećana je za oko 44 posto.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Možemo razmisliti o nekom jednocifrenom poskupljenju u FBiH, ali nikako nekim tako zamišljenim imaginarnim povećanjima koje bi neke relaksiralo“, dodao je Nenadić.

U međuvremenu, iz Vlade Federacije stiže dobra vijest. Obećanje da će od 1. januara naredne godine Federalna vlada jedan posto budžeta iskoristiti za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

“Apsolutno je normalno da Srbi iz RS i Srbije postanu jedna teritorija”

Objavljeno

na datum

Administator

Ruski igrač

Republika Srpska je ponosna na svoje dobre odnose, naročito sa Srbijom, što je logično, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je za “Russia Today” naglasio da je Republika Srpska ponosna i na odnose sa Mađarskom, koji su dobri prije svega zahvaljujući mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, kao i sa Rusijom, koja je decenijama pokazivala veliko razumijevanje za region. “Jedna mala republika, sa milion stanovnika, zadovoljna je razumijevanjem koje ima od naših prijatelja. Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ona je potpisala okvirni sporazum i odgovorna je za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Zapad pokušava da odvuče Srbiju od njenih odgovornosti, ali da Republika Srpska pokušava da u prvi plan vrati odredbe Dejtona na najbolji mogući način. Predsjednik Republike Srpske podsjetio je da u Republici Srpskoj i Srbiji živi jedan narod.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je podsjetio da su Nijemci, kada su ukinuli Njemačku Demokratsku Republiku, poznatiju kao Istočna Njemačka, smatrali normalnim da ujedine jedan narod, što se na kraju i dogodilo, ali da takvu priliku ne nude manjim narodima kao što je srpski narod. “Apsolutno je normalno da će Srbi iz Republike Srpske i Srbi iz Srbije jednog dana postati jedna teritorija, jedna politička zajednica. To je logično i zakonito. Svi drugi narodi imaju pravo na jedinstvo”, napomenuo je Dodik.

“Mi Srbi iz Republike Srpske navijamo za Srbiju u svim međunarodnim takmičenjima, kao i za Rusiju. Mi nemamo svoju reprezentaciju, jer nam to nije dozvoljeno. Stoga je naš domaći tim u svim sportovima tim Srbije. Srpski je naš maternji jezik, naši ljudi se liječe u Srbiji, tamo se obrazuju. Naša ekonomska saradnja je na najvišem nivou”, napomenuo je Dodik.

Dodik je dodao da ima potpuno razumijevanje i saglasnost sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, čije je ranije poznavanje o pitanju Kosova i svemu što Zapad želi da uradi opsežno, izrazivši uvjerenje da Vučić, osim toga, razumije i šta je Republika Srpska.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Čović ponovo u Zagrebu kod Plenkovića, glavna tema Izborni zakon BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Lider HDZ-a Dragan Čović ponovo je otišao u Zagreb razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kako je napisao na mreži X, s Plenkovićem je razgovarao o bilateralnim odnosima, aktuelnim političkim i evropskom putu BiH.

“Izborni zakon i preostali reformski preduslovi žurno potrebni za stabilizaciju i napredak. Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom ključno je za Bosnu i Hercegovinu”, napisao je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posljednji susret Čović i Plenković su imali u Sarajevu, a u delegaciji s Čovićem tada su bili predsjednica FBiH Lidija Bradara i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Građani za 24 sata skupili novac da se plati kazna Sarajlijama koji su uništili ploču zločincu Mladiću

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što su Elvis Gurda i Esad Jašarević dobili kazbnu od 6.000 KM zbog toga što su oštetili spomen-ploču presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama, građani su im prikupili sav novac.

Osim pomenutih 6.000 koje je presudio Sud na Sokocu, Jašarević i Gurda su imali još 2.000 KM troškova za advokata tokom postupka. Nakon što je akcija pokrenuta, za svega 24 sata građani su prikupili 8.200 KM pa su njih dvojica objavla video u kojem pozivaju na kraj uplaćivanja.

Inače, akciju prikupljanja novca preko PayPal računa pokrenuli su Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta i profesor Sanin Musa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Gurda i Jašarević su u januaru 2022. godine uništili spomen ploču Mladiću i kasnije se predali policiji.

Ista spomen ploča uništavana je još jednom, tačno godinu dana kasnije, a prije svega toga je polivena zelenom farbom.

Riječ je o spomen-ploči koja već godinama stoji na administrativnoj liniji dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Postavila ju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, u znak sjećanja na dan kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na ovu ploču su mnogi upozoravali i zahtijevali njeno uklanjanje, međutim gradonačelnik Istočnog Sarajeva je nije želio skloniti.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu