Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Hoće li se poskupljenje struje privredi prelomiti preko leđa građana?

Objavljeno

na datum

Uz nova zaduženja stižu i poskupljenja. U novu godinu privreda ulazi s višom cijenom struje. Ipak, udar na njih, neizravno je udar na sve građane Federacije. Dosadašnja praksa je pokazala da poskupljenje energenata sa sobom lančano donosi i poskupljenje robe i drugih usluga. Hoće li se poskupljenje struje privredi prelomiti preko leđa građana?

Do povećanja cijene struje građanima neće doći. Takav scenarij, ipak, ne očekuje privredu. Odluka je, čini se, već spremna. A, kako bi pokušali doći do dogovora o visini povećanja, održan je sastanak Unije poslodavaca sa predstavnicima Federalne vlade kojem nisu prisustvovali predstavnici Elektroprivrede. Za sad još nije utvrđen iznos povećanja, ali će do njega, izvjesno je, doći od 1. januara naredne godine.

„Privredi mora. Moramo se postaviti na neke stvari. I kad se poveća cijena električne energije moramo znati da smo najjeftiniji u regionu, ako izuzmemo Crnu Goru koja je najmanja, pa se ne može baš porediti, ali smo puno jeftiniji nego u Srbiji i Hrvatskoj“, poručio je Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Znamo definitivno da smo najskuplji kada se radi o ukupnim opterećenjima cijene rada. Kada saberete doprinose, poreze na dohodak, parafiskalne namete, preskupo zdravstvo i sve ostalo. Preskupi smo mi da bismo govorili kako nam je lahko poslovati. I kako moramo da preuzmemo još jedan teret. Mi ćemo se zaista oštro boriti protiv poskupljenja struje“, rekao je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Povećanje bilo kojeg energenta lančano vuče i druga poskupljenja. Svjesni su toga i poslodavci i ekonomisti. Imajući u vidu poskupljenje gasa, naftnih derivata, hrane, još jedno povećanje u nizu, dodatno će utjecati na standard građana.

„Može se slobodno reći da je iluzija, da ne kažem prevara građana tvrdnja da oni neće biti pogođeni ako se cijena poveća samo privredi. Građani će sigurno biti pogođeni“, smatra Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Mada nerado, ali Unija poslodavaca, po svemu sudeći, prihvatit će povećanje cijene struje. Ono ne bi bilo novo, jer je prema riječima Marija Nenadića, direktora Unije poslodavaca, cijena struje u posljednje dvije godine povećana je za oko 44 posto.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Možemo razmisliti o nekom jednocifrenom poskupljenju u FBiH, ali nikako nekim tako zamišljenim imaginarnim povećanjima koje bi neke relaksiralo“, dodao je Nenadić.

U međuvremenu, iz Vlade Federacije stiže dobra vijest. Obećanje da će od 1. januara naredne godine Federalna vlada jedan posto budžeta iskoristiti za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Helez o naoružanju Oružanih snaga: Nabavljamo nešto što nema niko u regionu, u radare ulažemo 30 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas fabriku Igman Konjic i tom prilikom između ostalog govorio o naoružanju koje imaju Oružane snage naše države.

Kako je kazao, Oružane snage BiH su spremne da odbrane državu.

“Mi imamo uplaćeno i dogovoreno pet helikoptera koje trebamo uvesti u što kraćem roku, imamo nekoliko borbenih transportera, prvi dolazi najdalje za mjesec dana. Imamo još nešto dogovoreno da uvezemo što nema niko u regionu, to ne mogu još reći. To ćete svi vidjeti jer ćemo organizovati press konferenciju kad to nabavimo. Nabavljamo radare u koje ćemo uložiti 30 miliona KM i bit će to prvi put da ćemo potpuno kontrolisati sigurnost našeg neba. Sve su to pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga”, kazao je Helez novinarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, što se tiče sigurnosti, građani mogu biti “potpuno mirni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH”.

“Ja mogu poručiti građanima Bosne i Hercegovine dok je Igmana Konjic i drugih tvornica namjenske industrije građani trebaju biti sigurni u sigurnost naših granica”.

Siguran je da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu i da smo u Evropi među značajanim.

“Evropa je dugo zagovarala mir, nije mislila da će se desiti rat. Evropa se sad budi radi ovog u Ukrajini, a mi smo odavno budni zbog onog što nam se desilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i činjenicu da je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odbijena poslanička inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika za dozvolu nošenja hidžaba u OS BiH zbog slučaja Emele Mujanović.

“Sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje su ruke svezane. Ja i Emela smo dogovorili da ne gubi radno mjesto. Bit će zaposlena u Ministarstvu odbrane”, kazao je Helez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Objavljeno

na datum

Administator

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4:25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5:41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana, prenosi MINA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu