Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Šokantan nastup ambasadora BiH u Srbiji: „Nešto je Holbrooke obećao Aliji Izetbegoviću…’

Objavljeno

na datum

Podrška zvaničnog Beograda Republici Srpskoj i njenim predstavnicima je nesporna i Srbija, za razliku od bošnjačke političke elite, poštuje Ustav BiH i Daytonski mirovni sporazum.

To je tokom sramotnog gostovanja za RTRS rekao je ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji, Aleksandar Vranješ.

Zatim je dodao: “Dvadeset osam godina od Daytona, političko Sarajevo smatra da je BiH nacionalna država Bošnjaka, a Srbe posmatra kao nacionalnu manjinu koja treba da se povinuje Sarajevu”, kaže Vranješ, što ne odgovara istini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Vranješ je i ranije, kao ambasador BiH u Srbiji, imao slične skandalozne istupe. Pa je i ovoga puta pričao o stvarima koji su daleko od istine. “Neko je djecu izgubio za ovo. I šta sad, treba da kažemo, ništa. Mi smo imali neku viziju, nešto Holbrooke obećao Aliji Izetbegoviću, mi nešto planirali. Vi treba samo da pratite i ništa da ne razmišljate.

Kako oni to vide i kako rade… kako god. Јa vjerujem duboko da ova borba, borba za opstanak Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom će uspjeti. Ne da ćemo se odbraniti, nego ćemo izaći još jači iz ovoga. Oni ako to ne vide na dnevnoj osnovi, ništa nisu naučili”, kazao je Vranješ.

Potom je imao još jednu poruku koja je više nego šokantna…

“Imajte na umu da je Republika Srpska dugotrajnija tvorevina od prve Јugoslavije, dakle živi već punih 30 godina”, poručio je Vranješ.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da “sada žele da otimanjem imovine zadaju završni udarac Republici Srpskoj i njenim institucijama”.

“Richard Holbrooke je obećao prije 30 godina Aliji Izetbegoviću da će se sve ono što nije sporazumom postignuto, postići političkim putem i pritiscima. Tako su zaobilaženi zakoni, demokratski procesi, pa i sam Ustav BiH. I šta sada imamo? Da li je BiH jača i bolja država nego što je bila 1995. godine? Da li je išlo šta naprijed dolaskom Christiana Schmidta prije dvije godine? Toliko je prekršeno principa, da se postavlja pitanje da li uopšte nešto što se zove Međunarodno javno pravo funkcioniše na teritoriji Bosne i Hercegovine”, naglasio je Vranješ.

Komentirao je i suđenje Miloradu Dodiku.

“Zamislite da Milorad Dodik nije poštovao ustav Republike Srpske. Da li bi opozicija i dalje šutila kao što sad šuti kada je riječ o ovom montirano sudskom procesu u Sarajevu. On nema legitimiteta, jer taj Sud je nametnut, i pokušava 28 godina da napravi nekakvu državu, a vidi se kakvom su je napravili”, poručio je Aleksandar Vranješ.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Helez o naoružanju Oružanih snaga: Nabavljamo nešto što nema niko u regionu, u radare ulažemo 30 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas fabriku Igman Konjic i tom prilikom između ostalog govorio o naoružanju koje imaju Oružane snage naše države.

Kako je kazao, Oružane snage BiH su spremne da odbrane državu.

“Mi imamo uplaćeno i dogovoreno pet helikoptera koje trebamo uvesti u što kraćem roku, imamo nekoliko borbenih transportera, prvi dolazi najdalje za mjesec dana. Imamo još nešto dogovoreno da uvezemo što nema niko u regionu, to ne mogu još reći. To ćete svi vidjeti jer ćemo organizovati press konferenciju kad to nabavimo. Nabavljamo radare u koje ćemo uložiti 30 miliona KM i bit će to prvi put da ćemo potpuno kontrolisati sigurnost našeg neba. Sve su to pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga”, kazao je Helez novinarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, što se tiče sigurnosti, građani mogu biti “potpuno mirni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH”.

“Ja mogu poručiti građanima Bosne i Hercegovine dok je Igmana Konjic i drugih tvornica namjenske industrije građani trebaju biti sigurni u sigurnost naših granica”.

Siguran je da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu i da smo u Evropi među značajanim.

“Evropa je dugo zagovarala mir, nije mislila da će se desiti rat. Evropa se sad budi radi ovog u Ukrajini, a mi smo odavno budni zbog onog što nam se desilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i činjenicu da je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odbijena poslanička inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika za dozvolu nošenja hidžaba u OS BiH zbog slučaja Emele Mujanović.

“Sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje su ruke svezane. Ja i Emela smo dogovorili da ne gubi radno mjesto. Bit će zaposlena u Ministarstvu odbrane”, kazao je Helez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Objavljeno

na datum

Administator

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4:25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5:41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana, prenosi MINA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu