Connect with us

CAZIN

Presudom Općinskog suda u Cazinu Rasim Pajić iz Cazina bivši poslanik u Skupštini USK-a osuđen na kaznu zatvora

Objavljeno

na datum

Tužilaštvo USK

Presudom Općinskog suda u Cazinu Rasim Pajić iz Cazina bivši poslanik u Skupštini USK-a osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest ) mjeseci zbog trgovine uticajem

Nakon ponovljenog suđenja Presudom Općinskog suda u Cazinu od 14.11.2023.godine Rasim Pajić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Podsjećamo, optuženom se stavlja na teret da je u periodu od 18. septembra do 17. oktobra 2019. godine u Cazinu koristeći svoj uticajni položaj poslanika u Skupštini Unsko-sanskog kantona i lično poznanstvo kroz zajedničko političko djelovanje sa Admirom Hadžipašićem, odgovornom osobom PU Centar za obrazovanje odraslih VITA PLUS Cazin posredovao u izvršenju nezakonite službene radnje izdavanja diplome sa neistinitim sadržajem te dogovarao izdavanje diplome o završenoj srednjoj stručnoj spremi- mašinska stručna škola (autolakirer) bez provođenja nastavnog procesa za M.Č. koju je M.Č. putem optuženog upotrijebio na način da je istu predao u organ uprave Grada Cazina s ciljem dobijanja poticaja za obrtnu djelatnost.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dakle,optuženi je posredovao kod odgovorne osobe u institucijama Federacije BiH u izvršenju nezakonite službene radnje čime je počinio krivično djelo Primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 382.stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH zbog čega je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Protiv ove presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću,saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CAZIN

Cazin: U pretresu pronađena marihuana, speed i kokain

Objavljeno

na datum

Administator

Na osnovu prethodno prikupljenih informacija na terenu i saglasnosti dežurnog tužioca Tužilaštva USK-a pripadnici Sektora kriminalističke policije su od Sudije za prethodni postupak Općinskog suda Cazin pribavili Naredbu za pretres porodične kuće, pratećih objekata i vozila BMW vlasništvu M. D. rođen 1987. godine iz Cazina kao i stambenog objekta u vlasništvu O. Z. rođena 1955 godine iz Cazina.

Prilikom pretresa pronađene su tri (3) plastične vrećice sa sadržajem zeljaste biljne materije koja svojim izgledom asocira na „Cannabis sativu“, jedna (1) plastična vrećica sa sadržajem bijelog praha koja asocira na opojnu drogu „Speed“, jedna (1) plastična vrećica sa sadržajem bijelog praha koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Kokain“, jedna (1) digitalna vaga za precizno mjerenje te dva (2) mobilna telefona.

Pronađene tvari i predmeti su oduzeti dok je M. D. lišen slobode i nad istim je zavedena kriminalistička obrada zbog sumnje da je počinio krivično djelo „Nedozovoljena proizvodnja i stavljanje u promet narkotičkih sredstva“,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istraga je u toku.

Nastavi čitati

BIHAĆ

Ukinuta oslobađajuća presuda Općinskog suda u Cazinu u predmetu protiv Saida Ljubijankića iz Cazina

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 19.10.2023.godine Rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću ukinuta je presuda Općinskog suda u Cazinu kojom je Said Ljubijankić iz Cazina oslobođen optužbe zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. u sticaju sa krivičnim djelom Lažno prijavljivanje iz člana 347. stav 4. Krivičnog zakona Federacije BiH, a u vezi sa protivpravnim lišenjem slobode K.P.

Predmet se vraća na ponovno suđenje.

Podsjećamo, predmetnom optužnicom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona optuženom Saidu Ljubijankiću se stavlja na teret da je počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja u sticaju sa krivičnim djelom Lažno prijavljivanje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon provedenog postupka presudom Općinskog suda u Cazinu Said Ljubijankić je oslobođen optužbe zbog navedenog krivičnog djela dana 03.08.2023.godine.

Postupajući tužilac je uložio žalbu na presudu što je rezultitralo uvažavanjem žalbe tužioca te donošem rješenja Kantonalnog suda u Bihaću o ukidanju presude Općinskog suda u Cazinu kojom je Said Ljubijankić oslobođen optužbe te predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje,saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CAZIN

VIDEO – Ogrešević: NES nije ničiji privjesak, Konaković eutanizira javnost

Objavljeno

na datum

Administator

Kome je i da li je NES privjesak. Zašto ih nema u vladi HNK. Ko ih je izradio, a ko koga ucjenjuje. Ko vodi šizofrenu politiku, a ko građane izluđuje. Na koji način Konaković eutanazira javnost, je li zbog Vukoje u Federaciji sve stalo. Ima li “četvorke” i sta će biti od probosanskog bloka koji je u fazi formiranja, ko će ga predvoditi i kome se žele suprotstaviti. Na ova, ali i ostala aktuelna pitanja, za Mrežu odgovara Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a.

Vlada HNK

U HNK-u se desila većina u kojoj nije NES, objašnjava Ogrešević.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Možemo pričati o više dimenzija kada je u pitanju Vlada HNK. Što se nas u NES-u tiče nije problem matematike, nije politika uvijek matematika. Nije problem što mi nismo u Vladi, problem je percepcije. Kriza u državi je velika i obraćao sam se javnosti koja je od nas tražila da se okupljamo. Učešće NES-a u Vladi šalje takvu poruku. Moja reakcija je bila primjerena onome što se dešavalo i kako se na kraju završilo”, kazao je on.

Govori se da je SDP ucjenjivao SDA, ali to uopšte nije fokus, dodaje Ogrešević. “Stvar je onoga šta je NES imao dogovoreno sa SDA”, kategoričan je on.

Poziv i od SDP-a

Kaže i da je SDP tražio da NES bude dio vlasti u HNK-u.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Proces je trajao, mi smo prije nekoliko mjeseci imali službeni poziv i od SDP-a da uzmemo učešće u vlasti, na neki način zamoljeni smo da ne idemo u tom pravcu, SDA je očekivala da mi ne učestvujemo”, pojasnio je. Kaže da mu je SDP prije svega nudio razgovore, do kojih, kako tvrdi, nije ni došlo.

Ogrešević ističe da je fokus na porukama koje se šalju javnosti.

“Trebamo surađivati na ključnim pitanjima, na velikim problemima koje imamo, nije ta poruka ohrabrujuća u tom smislu. Ako smo željeli slati zajedničke poruke i pokazivati da smo spremni na rješavanje kriza, odbranu ključnih ustavnih i državotvornih pozicija, da moramo stajati zajedno, poruka je s tog aspekta morala biti drugačija”, smatra on.

Naglašava da je NES htio pozicije, učestvovao bi u federalnoj i državnoj vlasti. “Naše odbijanje učešća u vlasti je bilo principijelno”, pojašnjava Ogrešević.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje osjeća li se izigrano i od SDP-a i od SDA u HNK-u, odgovara:

“Borba za državu je stvar iskrenosti i emocija. U tom smislu naravno da osjećam nelagodu i pomalo sam razočaran, stvar je da se okupimo oko vrijednosti. Mi smo svoje principe jasno obrazlagali. Način kako je SDA postupila u HNK-u nije na tragu onog entuzijazma i potrebe da se okupimo oko ključnih tema i da se zajedno borimo kroz parlamente i političko djelovanje, određeni dio javnosti to očekuje. NES nije ništa izgubio što nije u Vladi HNK, mi smo samo izgubili što smo uopšte učestvovali u razgovorima”, naveo je Ogrešević.

Poručio je i da ukoliko SDA u HNK-u ponudi NES-u neke funkcije ili direktorske pozicije – neće ništa prihvatiti.

Probosanski blok

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Odgovorio je i na pitanje može li situacija iz HNK ugroziti odnos NES-a, SBiH i SDA:

“Mi smo dosad surađivali na način da smo u parlamentima imali određene stavove koji se poklapaju, tu ćemo morati raditi i dalje. Radit ćemo na promociji svojih politika i sa SBiH, DF-om. Bit će neminovno u nekim situacijama i sa SDA. Međutim, mi nismo privjesak ničiji, nikad bili, niti ćemo biti“, navodi Ogrešević.

Naglasio je da SDA ne može voditi probosanski blok.

“Ne možemo mi pratiti bezuslovno bilo koga. Sve ove četiri stranke – SDA, DF, SBiH i NES – su jednake po ključnim pitanjima. Mi to ne bismo nazvali četvorkom, to neće ići tako brzo, niti tako pojednostavljeno. S nekima bolje surađujemo, s nekim lošije”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zbog Vukoje sve stoji

Kada je riječ o evropskom putu BiH, kaže kako Konaković ‘eutanizira javnost’.

“On se ljudima obraća na način kako je sad dobro. Ništa nije dobro. Bolje je što smo dobili kandidatski status, ali ništa nismo uradili. Mi imamo u vlasti Dodika i SNSD koji u principu ne žele evropski put. To je šizofrena politika koja izluđuje svakog normalnog građanina. Mi se krećemo u krajnostima – od entuzijazma da smo bliže EU i očekivanja da li će se zapucati. Nama taj entuzijazam ne pomaže. Imamo suspendiran ustav u RS-u, priču o odcjepljenju… sve su to opasne pojave da bismo mi to blagonaklono prešućivali. Bio sam zagovornik da opozicija iz RS ide u vlast, a ne SNSD, Trojka nije imala hrabrosti, a Čović to nije želio. U FBiH nismo željeli da budemo tako poniženi i to je tačka. Mene niko ne može ‘odraditi’, imamo svoje stavove, mislimo svojom glavom. Čović nama nije mogao biti lider, nego partner. On je sad lider federalne vlasti i sve stoji zbog Vukoje. Vukoja je razlog blokade”, izjavio je Ogrešević.

Upitan je li ideja probosanskog bloka početak ofanzive i ko će to predvoditi, kaže:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Kvalitet će biti predvodnik, kvalitetna rješenja, kvalitetan rad. To je nešto oko čega ćemo se okupljati. Sadržaj će nas voditi. Svi radimo na određenim segmentima, ne u tom obliku kako pozicija to želi. Dovoljno smo mudri da se možemo dogovarati oko ključnih stvari. Ne želimo da gubimo svoj politički subjektivitet”, objasnio je Ogrešević.

Ovo nije vrijeme pozicija

Pojasnio je i hoće li biti mjesta u bloku za Denisa Bećirovića:

“S Denisom imam dobru komunikaciju. Izrazito je bitno da i on i Komšić kao članovi Predsjedništva BiH odrade svoj dio posla i zasad ga dobro rade”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vrijeme je da Bošnjaci shvate situaciju i da budemo svjesni da mi svoju snagu trebamo tražiti unutar samih sebe”, dodao je Ogrešević. Ističe da je ‘vrijeme dugoročnog sagledavanja procesa i jasnog okupljanja i jasnog odgovora na rušilačke politike, kako iznutra, tako i izvana’.

“Moramo reći sami sebi hoćemo li ili nećemo državu. Ovo nije vrijeme pozicija”, naveo je Ogrešević.

On smatra da ‘mi ne idemo u pravcu evropskih integracija, mi idemo u pravcu blokada i ucjena’. “I ovi zakoni što su usvojeni nisu kvalitetni. Trojka je odgovorna što je Dodik u vlasti. Trojka se ravna prema njemu, kako je on raspoložen. To nije evropski put, to je put urušavanja, razvaljivanja, trebali smo ići sa opozicijom iz RS”.

Jedan težak proces je pred nama. Država je iznad svega, zaključio je Ogrešević.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu