Connect with us

VELIKA KLADUŠA

Progovorile žrtve pedofila uhapšenog u Velikoj Kladuši: Detalji su uznemirujući, snimao je zlostavljane dječake

Objavljeno

na datum

Tek nedavno, nakon ponovne prijave i još jednog hapšenja – pažnju javnosti u BiH privukao je Senad Mustedanagić. U Hrvatskoj je silovao dvojicu dječaka. Robijao je tamo 13 godina, a sada je opet osumnjičen za isti zločin, priveden je nedavno u Velikoj Kladuši, određen mu je pritvor na 30 dana. Ovaj put ga je prijavio 19-ogodišnji mladić, njegov kolega.

Senad Mustedanagić višestruko je osuđivani pedofil.

Ekipa emisije ‘Provjereno’ u Hrvatskoj je o njemu prvi put radila prilog 2010. godine, a sada je opet, podsjetimo, u zatvoru zbog sumnje u silovanje, ovaj put 19-godišnjeg mladića, navodno njegovog radnog kolege u Velikoj Kladuši.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ovdje se desio neki veliki propust, ne znamo čiji. Uglavnom, čovjek koji je presuđeni zločinac, da ga ne zovem manijak, pedofil, šeta se normalno gradom i nitko ne reagira na to”, kazao je nadređeni iz firme u BiH ekipi Provjerenog.

O njemu govori i njegova prva žrtva.

“To su jednostavno rane i ovo sad bilo je kao da vam netko dodaje sol i dodatno još reže, eto tako otprilike”, kaže Isak Hebilović.

Žrtva: Postajem gnjevan, nemam više nikakvog povjerenja u pravosuđe

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Senad Mustedanagić počinio je silovanje 14-godišnjeg dječaka u Cazinu 2008. godine, pa pobjegao u Zagreb, gdje je počinio ista djela nad dvojicom dječaka, 12-godišnjakom i 15-godišnjakom. Otac žrtve koji je tada govorio za Provjereno ponovo se prisjetio traume koju nosi cijeli život.

“Nekako me tješila činjenica da će taj čovjek većinu svoga života provesti u zatvoru”, rekao je otac silovanog dječaka.

U Hrvatskoj je osuđen 2010. na 16 godina. Dok je odrađivao kaznu, osuđen je i u Bosni na 12 godina zatvora. U Hrvatskoj je kaznu odradio, a u BiH – nikada. Jedna od njegovih žrtava, danas odrastao čovjek, prvi put otvoreno progovara o onome što je proživjela kao dijete.

“Ne znam ti opisati, počinjem se znojiti. Kad o svemu tome razmišljam, postajem gnjevan, postajem gnjevan i… što se tiče tog pravosuđa i toga svega, ja tu nemam apsolutno više nikakvog povjerenja, nikakvog”, poručuje Hebilović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Otac žrtve ispričao zastrašujuće detalje

Kada je Provjereno 2010. prvi put radilo prilog, 12-godišnjak, kojem je dotični bio trener, ocu je progovorio o onome što mu radi.

“Kako je sin dosta povučen, rekao je da s njim ima test sramežljivosti. Tražio ga je da se skine u gaćice i da ode leći na trosjed. Nakon toga se skinuo i trener, legao kraj njega i počelo je. Nakon što je svršio na sina, obukao se i rekao sinu da ode odigrati svoj trening i pustio ga doma”, ispričao je otac.

Prijavili su ga, završio je iza rešetaka. Otkriveno je kako u Zagrebu uopće nije trebao biti jer je lice s međunarodne tjeralice. Osumnjičen za silovanje drugog dječaka koji je jedva napunio 14 godina, a kojem je također bio trener, ali dvije godine ranije i 200 kilometara dalje, u Cazinu u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U BiH završio na slobodi zbog proceduralne greške

I taj je dječak bio hrabar i progovorio o tome. U BiH Mustedanagić završava tri mjeseca u pritvoru. Netom prije podizanja optužnice zbog proceduralne pogreške biva pušten na slobodu.

Policija u Zagrebu otkriva kako je u istom klubu zlostavljao još jedno dijete. Sudilo mu se u Zagrebu i završava iza rešetaka. Dok je odsluživao kaznu u Hrvatskoj, presudila mu je i Bosna i Hercegovina za silovanje dječaka. Dobio je 12 godina zatvora.

“Mene su pitali prije suđenja tog u Bihaću, 2017. i 2018., koje nije išlo javno, želim li maksimalnu kaznu ili novčanu odštetu. Rekao sam da želim maksimalnu kaznu za to, ne želim nikakvu novčanu odštetu, to mi nije potrebno, potrebno mi je samo da je ta osoba u zatvoru. I što se događa nakon pet godina? Da je 2023. čovjek slobodan, slobodan! Kako??” pita se Isak, žrtva pedofila.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ponovljenom postupku dok je služio kaznu u Hrvatskoj, kazna iz BiH smanjena mu je na osam godina. Početkom marta biva pušten iz hrvatskog zatvora, o čemu hrvatska policija obaviještava žrtvu.

“Obavijestila ga je da je pušten iz zatvora, međutim bilo je rečeno da će ga sprovesti direktno na odsluženje kazne koja ga je čekala tamo”, rekao je otac zlostavljanog dječaka iz Zagreba.

Ali to se nikada nije dogodilo. U martu je u rodnom Cazinu izvadio novu osobnu, zaposlio se, kupio automobil.

“Ne znamo gdje se dogodio taj propust i kako je on iz Hrvatske došao u Bosnu, kako nije uhićen. Normalno je dobio sve dokumente, prijavljen je u firmi, osiguran, plaću je primao na račun, sve je bilo legalno”, rekao je nadređeni iz tvrtke u kojoj je bio zaposlen u BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U BiH se zaposlio u firmi u koju mladi dolaze na praksu, postao vođa odjela: “Mogao je birati sebi s kim će raditi”

Zaposlio se u firmi u koju dolaze mladi na praksu, pokazao se kao dobar radnik.

“Fakat je u kratkom roku, u neka četiri mjeseca koliko radi tu, postao je vođa tog odjela u kojem je radio, mogao je birati sebi s kim će raditi, to su većinom bili mlađi momci”, dodao je nadređeni.

Predstavljao se kao čovjek od vjere, djeci kolega kupovao poklone

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Po bh. zakonima poslodavci ne traže potvrdu o nekažnjavanju, iako u ovoj tvrtki imaju upitnik koji se ispunjava. On ga je popunio i naveo da nije bio kazneno gonjen. Donio je sve novoizrađene dokumente. Prema svima je bio fin, predstavljao se kao čovjek od vjere, kupovao djeci svojih kolega skupe poklone.

Kako se desio posljednji zločin u BiH? “Ponudio momku da pređe stanovati kod njega”

Kako je bio prijavljen na udaljenoj adresi, poslodavac mu je omogućio smještaj u stanu tvrtke.

“Momak kojeg je on zlostavljao nije imao položen vozački ispit i on se ponudio da njega odvozi i dovozi na posao. Momak je bio udaljen oko 20 kilometara od grada”, rekao je nadređeni iz tvrtke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“I nakon 20-ak dana njemu je to kao bio problem i on je ponudio da momak prijeđe stanovati kod njega. Kako je on imao strašno uvjerljivu priču, on je ogroman manipulator, mi nismo uopće posumnjali da će se nešto dogoditi. To je trajalo 10-ak dana, a onda je momak jednostavno pobjegao iz stana ujutro i nije se više htio vratiti, ali nam nije rekao razlog”, kazao je nadređeni i dodao: “Iz straha nije smio reći. Tad smo mi vidjeli da tu nešto nije okej, da on njega zlostavlja i porukama i uhodi ga po firmi, stalno prati, ide za njim. Tad smo već vidjeli da je on neki manijak, ali nismo znali što konkretno.”

Prijavili su ga. Policija je provela istragu, u istražnom je zatvoru. Ali kako je i zašto uopće bio na slobodi? Reporterka Provjerenog Ema Branica poslala je upit kantonalnom tužiteljstvu i sudu.

“Taj sud pravosudni organi Republike Hrvatske nisu obavijestili da je osuđeni Senad Mustedanagić izdržao u potpunosti ili djelomično zatvorsku kaznu na koju je osuđen niti je sud bio upoznat s činjenicom da se osuđeni Senad Mustedanagić nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine, sve do posljednjih događanja u Velikoj Kladuši”, odgovorili su sa suda u Bihaću.

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa nije pak ni imalo obvezu obavještavati ih. Kako je bio izručivan na suđenje opet natrag u Hrvatsku na izdržavanje kazne, bosanski je sud znao do koje je godine u zatvoru.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Slijedom Vašeg upita o zahtjevu vezanom za izdržavanje kazne zatvora ili transfer zatvorenika u Bosni i Hercegovini, ističemo da navedeno nije zaprimljeno u ovom Ministarstvu”, odgovorili su.

Uz kaznu u Hrvatskoj dobio je i mjeru protjerivanja iz zemlje.

Kantonalni sud priznaje da nije odslužio kaznu zatvora.

Tko je ovdje lud, pitaju se svi. Jer da je bio tamo gdje je trebao biti, da nije mogao prijeći granicu, da je netko u sustavu provjerio da se radi o osuđeniku bez dana odležane kazne, do svega ovoga što im se u gradu dogodilo ne bi došlo. Sada svi premotavaju film i proživljavaju mučninu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Živio bezbrižno, šetao se oko dječijih igrališta, pronašli mu nekoliko telefona

Pedofil je pak živio bezbrižno, šetao se oko dječjih igrališta, komunicirao s djecom. Pri uhićenju pronašli su mu nekoliko mobilnih uređaja.

Visoko je inteligentan, vrhunski manipulator, govore. I ako se pitate kako je mogao silovati 19-godišnjeg mladića, samo ćemo podsjetiti na modus operandi toga čovjeka – strah, sram i ucjene za šutnju.

Snimao zlostavljanje djeteta

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“On čak ima i videozapis, on je snimao taj seksualni čin s mojim djetetom. Između ostaloga rekao je da ne smije nikome o tome govoriti jer će onda ići u zatvor i on, i mama, i tata”, kazao je otac žrtve u provom prilogu.

Stoga se svi pitaju koliko još žrtava ima, a da o tome šute. Građani su mu uništili automobil.

“Mi smo bili glasni, evo moja obitelj i ja smo ustali, točnije moji roditelji i ja. Kome god se to događa, kome god, tko god ima problem, vjerujte da na kraju tunela uvijek dođe svjetlo i da uvijek pravda na neki način pobjedi. Ako ništa, duša je mirnija. Ljudi, ustajte i govorite napokon istinu, nemojte šutjeti i gristi se iznutra”, poručuje Hebilović.

Prvo je, kaže, doživio traumu s kojom će se nositi cijeli život pa, koliko god to čudno zvučalo, osudu okoline. Potom je godinama čekao sudsku presudu. Da bi shvatio da njegov zlostavljač slobodno šeće. Duboko je razočaran cijelim sustavom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vjerujte da mi se BiH zgadila zbog toga pravosuđa, pitanje je kad ću više i otići za Bosnu i hoću li otići. Pa, iskreno da vam kažem, ja ne znam, kao osoba koja je kroz sve to prošla i koja evo nakon i toliko godina i dalje nije dočekala pravdu, na neki me je način i sramota dignuti glavu u tom gradu, proći uspravno kroz taj grad. Zašto da ja to sebi radim, zašto da ja to sebi radim?” pita se žrtva pedofila.

Živi u Njemačkoj, oženjen je, nedavno je dobio bebu. Pokušava živjeti.

“Vjerujte mi, ne želim vraćati film, trudim se gledati pozitivno na budućnost, ali sve te neke pljeske prošlosti, da tako kažem, dolaze”, kaže Hebilović.

Želi poručiti bosanskom pravosuđu je ovo nedopustivo. U 21. stoljeću, 2023. godine. Da njegov zlostavljač nije odslužio ni dana kazne. Da je živio kao slobodan čovjek. Da je potencijalno drugom nanio doživotne rane. Pita se koliko još mora čekati pravdu i koliko još žrtava mora biti, prenio je Dnevnik.hr.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

VELIKA KLADUŠA

Državljanin R.Turske lišen slobode zbog krijumčarenja 22 stranih državljana

Objavljeno

na datum

Administator

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Velika Kladuša, 25. aprila 2024. godine, lišili su slobode državljanina Republike Turske, B.O. (1999.), nakon što je spriječen u krijumčarenju 22 državljana Republike Turske.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice u graničnom pojasu na području općine Cazin. Spomenuti državljanin R. Turske krijumčario je strane državljane u kombiju VW, bh. nacionalnih oznaka.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijem je nalogu privremeno oduzeto putničko motorno vozilo te drugi dokazni materijali, dok će osumnjičeni državljanin R. Turske, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba, biti predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH. Krijumčareni državljani R.Turske su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

VELIKA KLADUŠA

Velika Kladuša: Instaliran prvi inovativni uređaj za dezinfekciju vode u BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Inovativni uređaj za dezinfekciju vode, prvi takav u Bosni i Hercegovini, instaliran je na pumpnoj stanici Slapnica, odakle se građani Velike Kladuše snabdijevaju pitkom vodom.

Prema riječima Esada Čovića, direktora preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, koje upravlja pomenutim vodovodom, uređaj predstavlja novu tehnologiju koja radi na principu proizvodnje tečnog hlora putem elektrolize iz soli, bez štetnih posljedica po okoliš.

“Vodovod će na ovakav način imati vlastitu proizvodnju hlora i neće zavisiti od isporuke i cijene, a što je najvažnije, posjedovaćemo da je ovo ekološki način proizvodnje koji nije opasan kao gasni hlor. To nam donosi i ekonomske olakšice, jer je so koja se koristi za proizvodnju hlora mnogo jeftinija od industrijskog hlora, a sve će nam to osigurati bolji kvalitet vode”, istakao je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, ovakav način tretmana pitke vode prisutan je u razvijenim evropskim zemljama, a u narednom periodu planirana je ugradnja ovog uređaja i na preostale četiri pumpne stanice u Velikoj Kladuši kako bi se svim korisnicima osigurala kvalitetnija i zdravstveno ispravna voda za piće.

Projekat instaliranja pomenutog uređaja koštao je 55.000 maraka, od čega je 40.000 osigurano od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša USK, a ostatak od strane pomenutog velikokladuškog preduzeća.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

VELIKA KLADUŠA

Abdić opet sam proglasio budžet: Povećan iznos Kabinetu načelnika, smanjen Općinskom vijeću…

Objavljeno

na datum

Administator

Prijedlog budžeta vijećnici dobili poštom 27. marta, nije bilo vremena za bilo kakvu reakciju, kazao je Veladžić.

Načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić proglasio je 1. aprila budžet ove općine za 2024. godinu, kojeg nije razmatralo Općinsko vijeće, a s obzirom na to da su prijedlog budžeta vijećnici dobili poštom 27. marta, nije bilo vremena za bilo kakvu reakciju, kazao je Asim Veladžić, predsjedavajući Kluba vijećnika SDA.

To je malo vremena da bi se Vijeće moglo očitovati, a situacija je takva gdje niko nema većinu, gdje je Dinko Ljubijankić rekao da ne želi sazivati sjednice Vijeća. Načelnik je proglasio budžet. Ljudi su razočarani, tri mjeseca nije bilo ni privremenog finasniranja i nije bilo ni plaća… – dodao je Veladžić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Indikativno je da sjednicu Općinskog vijeća nije sazvala ni Emina Ćehić iz Abdićeve Laburističke stranke, koju Abdić jedinu priznaje za predsjedavajuću Općinskog vijeća, odnosno ne priznaje to što je prije godinu nova većina u Općinskom vijeću, u kojoj nema Laburista, izabrala novo rukovodstvo Vijeća.

Ovogodišnji budžet Općine Velika Kladuša koji je proglasio Abdić iznosi oko 28,3 miliona KM i veći je nego prošlogodišnji, kojeg je također proglasio Abdić i koji je iznosio oko 22,4 miliona KM.

Zanimljiv je njegov sadržaj.

Vidljivo je da je za Kabinet načelnika budžet povećan sa oko 963.100 KM na oko 2,5 miliona KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Povećani su iznosi za plaće i naknade, mobilne telefone, rad komisija, a najviše za Komunalno preduzeće “Komunalije” na čijem je čelu Amir Đogić, inače i vijećnik Laburista u Općinskom vijeću. Ovo preduzeće za ovu godinu treba dobiti oko 1,5 miliona KM na ime sudske nagodbe po pitanju “migrantske krize”. Prošle su godine dobili oko 106.300 KM.

Veladžić je pojasnio da se radi o tome da, kada je bila prva mignatska kriza, “Komunalije” su učestvovale u nekim radovima za smještaj migranata i fakturisali su to Općini, te je bio pripremljen sporazum o priznanju troškova, ali ga Općinsko vijeće nije odobrilo i načelnik ga nije mogao ni potpisati.

Veladžić je dodao da je i Općinsko pravobranilaštvo dalo negativno mišljenje za potpisivanje takvog sporazuma. Nakon toga je pokrenut spor i postignuta nagodba. Pravobranioc nije bio uključen jer je otišao u penziju.

Veladžić je podsjetio da je šest vijećnika iz Abdićeve Laburističke stranke zaposleno upravo u “Komunalijama”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od Kabineta načelnika, smanjen je iznos koji iz budžeta ide Općinskom vijeću. Ono što je vidljivo jeste da ove godine nisu predviđene nikakve plaće i naknade, za razliku od prošle godine, jer sada piše da u Općinskom vijeću ima nula zaposlenih. Predviđeni su samo paušali za vijećnike i novac za vijećničke klubove.

Ovo možda i ne čudi ako se uzme u obzir situacija u Općinskom vijeću gdje Laburisti i načelnik ne priznaju postojanje nove većine, dešavali su se problemi s pečatom, obijanje brava i nedozvoljavanje korištenja vijećnice za održavanje sjednica Vijeća, a zbog zloupotrebe položaja potvrđena je optužnica protiv Abdića.

Ovakva situacija u kojoj Općinsko vijeće Velika Kladuše ne funkcionira će, smatra i Veladžić, nažalost potrajati do lokalnih izbora.

Budžetom za ovu godinu, koji je proglasio Abdić, predviđena su četiri miliona KM grantova pojedincima, skoro 1,8 milion KM neprofitnim organizacijama, troškovi dnevnica u inostranstvu su uduplani u odnosu na prošlu godinu i povećani s 5.000 na 10.000 KM, izdaci za mobitele su sa 7.000 povećani na 12.000 KM, popravke i odražavanje vozila je skočilo sa 24.000 na 40.000 KM, za nabavku namještaja iznos je povećan s 30.000 na 81.700 KM, za komisije ide 105.000 KM umjesto prošlogodišnjih 72.000 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Planirano je 80.000 KM za Općinsku izbornu komisiju, smanjeno je sufinansiranje troškova prevoza učenika sa 243.300 KM na 190.000 KM, dok grant za javnu kuhinju “Jedan obrok više” iznosi 30.000 KM za razliku od prošle godine kada nije bilo ništa.

Za preduzeće “Komunalije” ide i 230.000 KM za privremeno sklonište za životinje, za razliku od prošlogodišnjih 200.000 KM. Djelatnosti ovog preduzeća su zimska služba, gradska čistoća…

Tako po Programu zajedničke komunalne potrošnje iz budžeta Velike Kladuše ove godine za održavanje javnih saobraćajnih površina ide 690.200 KM umjesto prošlogodišnjih 480.000 KM, za zimsko održavanje 221.800 KM umjesto prošlogodišnjih 194.300 KM, za održavanje javne rasvjete 689.800 KM umjesto prošlogodišnjih 275.600 KM.

Rast rashoda praćen je rastom prihoda ove Općine. Između ostalog planirana su 1,4 miliona KM prihoda od troškova naplate po osnovu pokretanja postupka prinudne naplate vezano za Agrokomerc, na čijem je čelu nekada bio Fikret Abdić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu