Connect with us

BIHAĆ

Dok čeka svog kupca, objekat Doma penzionera u Bihaću izložen propadanju

Objavljeno

na datum

Nedovršeni Dom penzionera u Bihaću, čija izgradnja je počela u periodu bivše Jugoslavije, bio je namijenjen da pruži udoban dom najstarijim članovima našeg društva. Međutim, rat u Bosni i Hercegovini prekinuo je taj san, ostavivši ovaj objekt kao svojevrsni spomenik propadanja.

Objekt Doma penzionera u Bihaću je jedini od svih domova penzionera u Federaciji BiH koji nikada nije prodan ili uspješno završen. Ta građevina je trebala postati oaza mira i sigurnosti za starije građane, ali se konstrukcija koja je ostala, pretvorila u simbol nesređene prošlosti.

-On je već bio na prodaju. Njegovu prodaju je objavila Agencija za privatizaciju FBiH, ali se nije javio kupac. Njegova knjigovodstvena vrijednost iznosi oko 11 miliona KM. Sporna je bila jedna o četiri parcele na kojima je objekat izgrađen. Neko u Općini Bihać nije proveo prijenos i vlasništvo na Dom penzionera i taj dosije je nestao. To se znalo krajem ‘90-ih i početkom 2000-ih godina. Zbog toga sve prethodne godine objekat nije mogao ići na prodaju preko Agencije za privatizaciju. Onda je bivši gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić riješio pitanje te parcele i dom je stavljen na prodaju – pojašnjava predsjednik Saveza udruženja penzionera USK-a Mirsad Terzić.

Dodaje kako je procjena nekadašnjeg gradonačelnika Emdžada Galijaševića bila da je Grad Bihać u izgradnji ovog objekta, učestvovao sa tri miliona KM i da Bihaću pripada toliko novaca od njegove prodaje.

-Zemljište, izdavanje građevinske dozvole i ostalog je finansirao SIZ (Samoupravna interesna zajednica) Bihać. Gradsko vijeće i gradonačelnik Šuhret Fazlić su vratili tu jednu spronu parcelu u prvobitno stanje, plaćene su određene takse i sve je očišćeno, tako da nema više ništa sporno, samo se čeka da se pojavi potencijalni kupac – kaže Terzić.

A dok se ne pojavio kupac, nedovršeni Dom penzionera u Bihaću će i dalje propadati i biti spomenik neuspjeha nadležnih da riješe ovaj problem.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Podignuta optužnica protiv Bišćanina zbog napada na ovlašteno službeno lice

Objavljeno

na datum

Administator

sud bih

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

Dine Pečenkovića, zvanog “Pečo”, rođenog 1991. godine u Bihaću, državljanina BiH.

Optuženi se, prema navodima iz optužnice, tereti da se, 14.02. ove godine, na parking prostoru tržnog centra na području opštine Bihać, upravljajući automobilom “Audi”, oglušio na izdate naredbe policijskih službenika SIPA-e i napao policijskog službenika angažovanog na poslovima lišenja slobode počinioca krivičnih djela, na način da je na istog nasrnuo vozilom kojim je upravljao, dok je policijski službenik uspio izbjeći udar vozila.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optuženi se tereti da je napao službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine u vršenju poslova sigurnosti Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela iz člana 241b. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu i potvrdio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

SIPA izvršila raciju u privremenom prihvatnom centru Lipa u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u sklopu operativne akcije “ISTOK SWOT”, na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Lipa u Bihaću danas provode operativno taktičku radnju “racija” šireg lokaliteta Centra.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, akcijom je izvršeno privremeno ograničenje slobode kretanja unutar Centra, te pregled osoba, stvari i prostorija u cilju pronalaska osoba koja tu nelegalno borave.

“Kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika, i drugih predmeta koji potječu iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i uposlenika Centra, te identifikacija organizatora krivičnih djela ‘Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata’, i krivičnog djela ‘Krijumčarenje ljudi'”, saopćeno je iz SIPA-e.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Racija se provodi u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, te Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Unsko sanskog-kantona.

Više informacija bit će poznato po okončanju ovih aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Kantonalni sud Bihać: Produžen pritvor u predmetu Izet Grahović

Objavljeno

na datum

Administator

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću, u krivičnom predmetu protiv optuženog Izeta Grahovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ubojstvo iz člana 166. stav 2. tačka d) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u stjecaju sa krivičnim djelom Neovlašteno nabavljanje, posjedovanje, držanje, nošenje, trgovina, popravljanje, modifikacija ili prepravljanje i posredovanje oružjem, bitnim dijelovima i municijom iz člana 73. stav 1. Zakona o oružju i municiji USK u vezi sa članom 54. KZ F BiH, odlučujući o prijedlogu za produženje pritvora Kantonalnog tužilaštva USK-a, nakon održanog ročišta je dana 04.12.2023. godine u predmetu broj 01 0 K 019139 23 Kv 7 donijelo Rješenje kojim se optuženom produžava pritvor za 2 (dva) mjeseca iz razloga propisanih odredbom člana 146. stav 1. tačka d) Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, a isti može trajati najduže 3 (tri) godine nakon potvrđivanja optužnice ili do nove odluke suda, s tim što će se kontrola opravdanosti pritvora vršiti svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja o pritvoru, saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalbu Vrhovnom sudu FBiH u roku od tri dana od dana prijema. Žalba ne zadržava izvršenje rješenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu