Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Zastupnici Smajić i Emrić: BiH izgubila kontrolu nad svojim zračnim prostorom, a nadležni šute

Objavljeno

na datum

Delegat u Domu naroda Džemal Smajić i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić danas su održali zajedničku press konferenciju posvećenu ugrožavanju suvereniteta BiH u vazdušnom prostoru.

Džemal Smajić je kazao da je pitanje kontrole neba i zaštita suvereniteta BiH u vazdušnom prostoru traje već 28 godina.

“Sjetite se čuvene fešte iz decembra 2019. godine na kojoj je potrošeno 299.350 KM plus PDV povodom tzv. preuzimanja kontrole bh. neba. U suštini to je bila manipulacija i od tada počinje realizacija plana da se kontrola bh. neba prepusti Beogradu i Zagrebu”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je pojasnio da prema evropskom standardu, za nadzor vazdušnog saobraćaja neophodno je obezbijediti dva sekundarna i jednan primarni radaro u terminalnim oblastima. Sekundarni radar može da registruje letjelicu samo ukoliko je pilot uključio transponder, a primarni može da registruje sve letjelice u vazdušnom prostoru. Dakle, osnovni radar je primarni. Ukoliko jedna država ne posjeduje primarni radar, to znači da nema kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom.

“Završni čin gubljenja kontrole bh. neba se desio kada je Čedomir Šušnjar, generalni direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH potpisao rješenje o povlačenju primarnog radara iz upotrebe, a postupajući po zahtjevu Agencije za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju BiH koju zastupa direktor Davorin Primorac. Tada sam se obratio Vijeću ministara i nadležnom ministarstvu za saobraćaj i komunikacije i tražio pojašnjenje o mjerama i aktivnostima koje je poduzeo aktuelni ministar Edin Forto da bi spriječio povlačenje primarnog radara i zaštitio suverenitet BiH”, rekao je.

Smajić je poručio da iz odgovora koji je dobio evidentno je da ministar nije poduzeo nikakve mjere.

“Iz odgovora se može zaključiti da ministar Forto ne sprovodi politiku u oblasti civilnog vazduhoplovstva u skladu sa zakonom, služi kao protočni bojler za realizaciju koordiniranih aktivnosti na razbijanju suvereniteta BiH u vazdušnom prostoru. Nije ni čudo da ni nakon 28 godina ne kontrolišemo svoje nebo. Ovdje je stvar sigurnosne situacije u BiH. Ako nemamo primarni radar, koji se nalazio na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, civilna zaštita nema na osnovu čega dojaviti ili upaliti sirenu civilima da bi se sklonili ukoliko dođe do neprijateljskih aktivnosti iz vazduha. Nemamo instrumente pomoću kojih možemo pratiti šta se dešava na nebu iznad BiH”, rekao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

BiH je imala tri radara. Jedan (primarni) je ugašen, drugi (sekundarni) nalazi se na Jahorini i vrlo često je u kvaru. Treći radar (sekundarni) nalazi se na aerodromu u Sarajevu, a počelo je njegovo premještanje na lokaciju Bukovi iznad Sarajeva koja nema pristupnu putnu infrastrukturu, kojem se, kako kaže Smajić, neće moći prići sigurno šest mjeseci tokom godine zbog vremenskih uslova.

“Postavlja se pitanje, zašto Forto to sve dozvoljava?”, upitao je.

On je poručio da u Srbiji imamo četiri primarna radara, a BiH je ostala bez jedinog koji je posjedovala.

“Od kada je formirana Agencija za pružanje usluga u zračnom saobraćaju BiH, za njeno funkcionisanje je potrošeno preko 500 miliona KM. Zašto se nije obnovio radarski sistem BiH, nego je urušen do potpune nefunkcionalnosti, dok su napunjeni budžeti susjednih zemalja za korištenje njihove opreme. Ovo sve upućuje na to da je u pitanju veliki skandal jer ministra Fortu susjedne zemlje koristi za vlastite interese dok neupućeni ministar urušava sigurnost BiH”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Upitao je i zašto nije primarni radar ustupljen Ministarstvu odbrane BiH, nego je ugašen.

“Pri tome ako znamo da je loše stanje u ovom ministarstvu koje kada koristi helikoptere za, recimo, gašenje požara ili evakuaciju povrijeđenih civila, komunikaciju sa pilotom ostvaruje putem mobilnog telefona. To su zabrinjavajuće stvari. Ponovo postavljam pitanje zašto se radar nije ustupio ministarstvu odbrane? Ovom prilikom pozivam Tužilaštvo BiH da se uključi u ovaj slučaj i da ispita odgovornost svih aktera”, zaključio je.

Jasmin Emrić je također pronlematizirao kontrolu zračnog prostora u BiH u konkretnom slučaju leta helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije koji je 24. jula tekuće godine ušao u zračni prostor BiH, 25. jula izvršio više letova u zračnom prostoru BiH i nakon toga se vratio u Srbiju.

“Tražeći odgovore od nadležnih ministarstava i institucija u BiH, želio sam da se ovaj slučaj razjasni da bi svima bilo jasno da li je došlo da povrede zračnog prostora BiH od strane državnog zrakolplova Republike Srbije te da li su prekršene procedure letenja u skladu sa pravilnikom o odobravanju letova i u skladu sa zakonom BiH”, rekao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je poručio da odgovor od nadležnih institucija nije dobio. Stoga je grupa zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, podnijela interpelaciju koja je vezana za ovu temu i ovaj slučaj te su otvorili raspravu i predložili nekoliko zaključaka.

“Prvi zaklučak odnosio se na to da se pozove Tužilaštvo BiH da provede istragu i utvrdi da li je došlo do kršenja zakona o zrakoplovstvu BiH i Pravilnika o odobravanju letova. Također Predstavnički dom je odlučivao o zaključku kojim se od Ministarstva vanjskih poslova da uputi diplomatsku notu Srbiji da se razjasni cijeli slučaj te da se ukaže na prekršene diplomatske procedure”, kazao je.

Emrić je poručio da zastupnici nisu dobili konkretan odgovor od Vijeća ministara i konkretno Ministarstva vanjskih poslova BiH jer ono daje odobrenja za let državnih zrakoplova drugih država.

“Ministarstvo je, kako sam nezvanično dobio informaciju, pripremilo odgovor prema Vijeću ministara da oni tvrde da ni na koji način nisu obavješteni o letu helikoptera Srbije te u tom kontekstu nisu dali odobrenje. To pokazuje da BiH uopće ne kontrolira zračni prostor jer, kao što možemo zaključiti, bilo koji zrakoplov može ući u zračni prostor BiH, vršiti letove i vraćati se na polaznu destinaciju, a da BiH nema instrumente da zaštiti svoj zračni prostor. A najviše zabrinjava pasivnost institucija koje ne najavljuju šta će poduzeti kako bi se spriječilo narušavanje zračnog prostora BiH”, zaključio je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik najavio da će iz Srebrenice Federaciji BiH predložiti “miran razlaz”

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas da je odlukom o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a “potpisan kraj Bosni i Hercegovini” i najavio da će sutra sa sjednice Vlade RS-a u Srebrenici Federaciji Bosne i Hercegovine biti predložen mirni razlaz.

„Da li će to sve biti ubrzano ili u neko dogledno vrijeme, to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sutra sa sjednice Vlade u Srebrenici. Predložit ćemo federalnoj strani (FBIH)“, rekao je Dodik za RTRS.

Kako je netačno kazao, Republika Srpska i Federacija BiH su “sporazumne strane” Dejtonskog sporazuma, a time i Ustava BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je ocijenio da je u toku „opsežna pokvarena intervencija međunarodne zajednice“ i da je „inkognito rađeno“ da se predloži rezolucija o Srebrenici i da se za to obezbijedi podrška Njemačke.

“Organi Bosne i Hercegovine, koje oni tako forsiraju da funkcionišu, o tome nisu donijeli nikakvu odluku”, rekao je on.

Po njegovim riječima, “sve je to sramno i to znaju veoma dobro Amerikanci, Britanci, Nijemci i svi ostali koji se miješaju u BiH, vjerovatno kalkulišući da je to potrebno da se uradi, jer će Srbi nekoliko dana galamiti, a onda će nestati”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Dodik psovao BiH i vrijeđao generalnog sekretara UN-a

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, tokom današnjeg obraćanja javnosti, opsovao je državu Bosnu i Hercegovinu, a tom prilikom je žestoko izvrijeđao i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutteresa.

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno novo ročište u slučaju protiv predsjednika Republike Srpske zbog neizvršavanja odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Dodik se nakon suđenja obratio javnosti iz Istočnog Sarajeva.

Na početku govora kazao je da Sud i Tužilaštvo BiH štite stranca, a ne domaće ljude.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam političar i predsjednik RS-a. Ovo suđenje je dokaz da Sud i Tužilaštvo ne brane Ustava, oni brane volju stranca. Činjenica je da se ne izvodi neko ko je dopisao zakon svojom odlukom, na šta nije ima pravo. Ne vrijedi su upuštati u raznu neargumentacije. Ono što sam danas gledao zaista smuči čovjeku sve. Imate situaciju da je protiv mene podignuta krivična prijava zato što navodno ne poštujem visokog predstavnika, a ja sam potpisao zato što nema visokog predstavnika“, kazao je Dodik.

Entitetski predsjednik je kritikovao Sud BiH, prilikom čega je opsovao državu, optužujući ovu instituciju da ne poštuje “građanina je… Bosne i Hercegovine, nego štiti stranca”…

“Tog stranca nije izabralo Vijeće sigurnosti”, ponovio je Dodik odbacujući izjavu generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa koji je kazao da visokog predstavnika ne bira Vijeće sigurnosti nego PIC. Dodik je Guterresa nazvao “lažovom”i “smradom”.

“Postoje lažna tumačenja generalnog sekretara. Radi se o jednom sistemu koji su instalirali da disciplinuju Srbe, pa i neposlušne Hrvate, kako bi rekli da su samo Bošnjaci žrtve i da imaju pravo na državu. Mislim da su pretjerali”, ocijenio je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optužio Konakovića i Schmidta za veze sa narko kartelom

Dodik je ocijenio “sumnjivom” situaciju u kojoj “ministar vanjskih poslova pomaže Sudu BiH da po Sarajevu skupljaju papire” protiv njega. On je ovom prilikom povezao Schmidta i Konakovića sa narko kartelom protiv kojeg se vodi istraga u predmetu “Crna kravat 2”.

“Imam u javnosti informacije vezane za aferu sa narko kartelom i da je čelnik ministarstva (Konaković) uključen u to. Kriminal ide do toga da on štiti Schmidta, a Schmidt njega. Vidjeli ste da su kriminalci iz tog narko kartela uticali na CIK i to su može vidjeti iz dokumenata, presretnutih razgovora u Sky aplikaciji. Zato je Schmidt zabranio da se diraju članovi CIK-a, da zaštiti taj kriminal”, naveo je entitetski predsjednik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Amerikanci zaprijetili onima koji podržavaju zaobilaženje sankcija i isplate plate u kešu

Objavljeno

na datum

Administator

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oglasila se nakon što je HDZ iznio prijedlog kojim bi se omogućilo isplaćivanje plata u gotovini zaposlenima u institucijama BiH.

“Poslanik HDZ BiH Predrag Kožul jučer je iznio prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnom nivou u gotovini. Ovakve izmjene, koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS koje je Narodna skupština RS usvojila 18. aprila, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija”.

Naveli su da Sjedinjene Američke Države pomno prate takve aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice”, naglasili su iz Ambasade SAD.

Kako kažu, Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu