Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Kišovito i hladno vrijeme za vikend, najavljen i snijeg na planinama

Objavljeno

na datum

Kiša

Za vikend u Bosni i Hercegovini očekuje nas oblačno i kišovito vrijeme, a na planinama će padati i slab snijeg, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Danas u našoj zemlji preovladavaju nešto stabilnije vremenske prilike, no narednih dana je očekivano jače naoblačenje, što će donijeti kišu i pljuskove širom zemlje. Povremeno su mogući i jači udari vjetra. Minimalne temperature zraka su većinom između tri i osam stepeni celzija, a na jugu do 12. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između deset i 16 stepeni celzija.

Za vikend je najavljeno pretežno oblačno i nestabilno vrijeme, praćeno pljuskovima širom zemlje. Jači pljuskovi će biti zabilježeni na jugu zemlje. Na planinama će padati i slab snijeg.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu je najniža jutarnja temperatura zraka većinom između tri i sedam stepeni celzija, na jugu zemlje do 11. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između pet i deset stepeni celzija, a na jugu do 15.

Za nedjelju su najavljene još niže temperature i još hladnije vrijeme, jer će se minimalna jutarnja temperatura zraka kretati između nula i četiri stepena celzija, dok će najviša temperatura zraka biti između šest i 12 stepeni celzija, na jugu do 15.

Od ponedjeljka, 13. novembra očekuje se prestanak padavina, a tokom dana doći će do postepenog razvedravanja.

Međutim, nestabilno vrijeme se očekuje skoro do kraja mjeseca, a u periodu od 17. do 20. novembra moguć je snijeg u zapadnim, jugozapadnim i centralnim područjima BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Nešić ismijavao žrtve genocida: “Rođen u Sarajevu, sahranjen u Srebrenici, živi u Njemačkoj”

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine je gostujući na srbijanskoj televiziji Happy sramotno ismijavao žrtve genocida u Srebrenici.

Pored uobičajene retorike koje se mogu čuti kada se govori o agresiji na BiH; poput negiranja opsade Sarajeva i pseudo historije o nastanku Bošnjaka, ministar Nešić je ovaj put otišao korak dalje i sramotno uvrijedio sve žrtve genocida u Srebrenici.

“Samo da kažem jednu šalu koja je bitna povodom sahrane oca u Potočarima. Pitali malog Muju, rođen u Sarajevu, sahrannjen u Srebrenici živi u Njemačkoj”, neukusno se našalio Nešić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na konstataciju voditelja Marića da su zbog slične izjave njega tužila majke Srebrenice, Nešić odgovara “vjerojatno će sada da tuže i mene”

Ova i ovakvoj slične izjave su pravi pokazatelj zašto je svijetu potrebna rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Iako su poruke rezolucije univerzalne i ona je u interesu cijelog svijeta njenim usvajanjem bit će zacementirana poruka da je negiranje genocida u Srebrenici anticivilizacijski čin.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodikovi simpatizeri stigli pred Sud BiH, među njima i predstavnici SNSD-a

Objavljeno

na datum

Administator

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas će se nastaviti ročište u slučaju protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Tim povodom pred Sudom Bosne i Hercegovine i ovaj put su se okupili simpatizeri politike Milorada Dodika, ali i zvaničnici SNSD-a među kojima se mogao vidjeti i Nedeljko Elek te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

Tužilaštvo BiH je kao dio dokaza na prethodnom ročištu iznijelo i Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali je odbrana istaknula kako se radi o dijelu dokumenta koji je Tužilaštvo BiH skinulo s internet stranice UN-a i prevelo na bosanski jezik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja u ovom postupku Sena Uzunović zatražila je od Tužilaštva BiH da dostavi dokument na engleskom jeziku te prevodom na srpski jezik.

Inače, nakon prethodnog ročišta Dodikov advokatski tim održao je press konferenciju i Istočnom Sarajevu gdje su poručili kako su zadovoljni ročištem.

“Sutkinja je donijela nekoliko odluka koje su nas ugodno iznenadile. Pokazale su da pokušava održati neku ravnopravnost i da pokušava uvažiti pravne razloge. Vidjet ćemo kud će nas to odvesti. Za sada se to čini ohrabrujuće. Ključni dokument će biti sljedeći, a to je koje naše dokaze će uvažiti. Po tome ćemo vidjeti koje su nam šanse i šta ćemo biti u prilici prikazati”, kazao je tada Nobilo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

HDZ traži da se osobama s američke crne liste omogući isplata plata u gotovini

Objavljeno

na datum

Administator

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Predrag Kožul (HDZ) je predložio izmjene zakona kojima će se omogućiti isplata plata zvaničnicima koje su sankcionisale Sjedinjene Američke Države.

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici nije prihvatio da se po hitnom postupku razmatra Kožulov Prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, već je prihvatio da se razmatra po skraćenom postupku.

Suština izmjena koje je predložio HDZ-ov parlamentarac jeste da se zvaničnicima državne vlasti omogući ono što je nedavno omogućeno zvaničnicima vlasti Republike Srpske, a to je da im se plata daje u gotovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ministarstvo finansija i trezora osigurava gotovinu za isplatu plata i drugih primanja zaposlenika kojima se ona iz objektivnih okolnosti ne može izvršiti putem tekućeg računa te za isplatu troškova službenih putovanja i ostalih sitnih materijalnih troškova. Gotovina se podiže na temelju dostavljenog mjesečnog plana, utvrđenog sedmično, potrebne gotovine i posebnog zahtjeva, sa specifikacijom planiranih isplata”, naveo je Kožul u svojem prijedlogu.

Kao razlog predloženih izmjena je istakao ono što ističu svi oni koji su pod američkim sankcijama, kao i oni koji su protivnici tih sankcija. Naime, smatra da bi se prihvatanjem navedenih izmjena omogućilo “ostvarivanje osnovnih ljudskih prava”. Podsjećamo da su sankcionisanima onemogućene isplate plata preko tekućeg računa u banci nakon nedavnog usvajanja izmjena Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Između ostalih, to je slučaj s Kožulovim stranačkim kolegom, zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Marinkom Čavarom, članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović (SNSD) i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom (SNSD).

Ranije su vlasti objavile javnu nabavku za prijavu pošti preko kojih bi se sankcionisanima plata isplaćivala u gotovini. Na tu javnu nabavku se prijavila Pošta RS dok se BH Pošta i Pošte Hrvatske nisu prijavile. Tako da državni zvaničnici iz RS-a, kao što je Cvijanović, platu mogu primati preko Pošte RS.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Za sankcionisane iz Federacije Bosne i Hercegovine, kao što je Čavara, nije pronađeno rješenje i plate im se još ne mogu isplaćivati.

Zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Muhamed Hasanović (SDP) je protiv toga da se plate isplaćuju u gotovini, odnosno insistira na tome da se isključivo isplaćuju preko žiro računa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu