Connect with us

SVIJET

Rusija se zvanično povukla iz jednog od ključnih vojnih sporazuma kojim je okončan Hladni rat

Objavljeno

na datum

Rusija se u utorak navečer službeno povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), koji je trebao ublažiti potencijalne napetosti između Istoka i Zapada nakon završetka Hladnog rata.

Rusija se u utorak navečer službeno povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), koji je trebao ublažiti potencijalne napetosti između Istoka i Zapada nakon završetka Hladnog rata.

“Dana 7. novembra 2023. u 00:00 Rusija je završila proceduru povlačenja iz CFE-a. Međunarodni pravni dokument, čiju je valjanost naša zemlja suspendirala još 2007., time je za nas definitivno postao historija”, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema Moskvi, CFE je potpisan u trenutku kada se činilo mogućim stvaranje nove strukture globalne i evropske sigurnosti utemeljene na saradnji. Širenje NATO-a, međutim, “otvoreno je zaobišlo” ograničenja postavljena ugovorom.

“CFE, u svom izvornom obliku, više ne odgovara stvarnosti”, dodaje se u saopćenju Ministarstva.

Ugovor je potpisan 19. novembra 1990. godine, a na snagu je stupio otprilike dvije godine kasnije. Često ga se naziva jednim od ključnih sigurnosnih sporazuma u Evropi od kraja Hladnog rata: njime se ograničava raspoređivanje tenkova i trupa u zemljama Sjevernoatlantskog pakta i Varšavskog pakta u istočnoj Evropi.

Međutim, Moskva je 2015. godine objavila da više ne učestvuje na sastancima Zajedničke komisije za konvencionalne oružane snage u Evropi, nakon što je već suspendirala svoje sudjelovanje u CFE ugovoru 2007. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ukidanju CFE-a u maju 2023., otprilike 15 mjeseci nakon početka invazije na Ukrajinu. NATO je u tom kontekstu kritikovao šefa Kremlja rekavši da on “podriva euroatlantsku sigurnost”.

Ugovor, koji je trebao uravnotežiti konvencionalne snage pred kraj Hladnog rata, je prema Rusiji de facto prekršen, jer su bivše sovjetske republike Estonija, Latvija, Litvanije i bivše zemlje Varšavskog pakta postale članice NATO-a početkom 2000-ih.

CFE ugovor predviđa ograničenje pet kategorija oružja i opreme, to su tenkovi, borbena oklopna vozila, artiljerija kalibra većeg od 100 milimetara, borbene letjelice i jurišni helikopteri, a također predviđa razmjenu informacija i opsežne inspekcijske aktivnosti. u zemljama sudionicama.

Rat u Ukrajini potaknuo je najveću krizu u odnosima Rusije i Zapada od Hladnog rata. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je prošlog vikenda da su odnosi Moskve sa Sjedinjenim Američkim Državama na tački smrzavanja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Švedska: Djevojka optužila taksistu za silovanje, njena braća ga objesila

Objavljeno

na datum

Administator

Četvero mladih, uključujući trojicu braće, i 15-godišnja djevojka su proglašeni krivima za ubistvo muškarca kojeg su optužili za silovanje. Muškarac, taksista po zanimanju, pronađen je obješen u prirodnom rezervatu Enkoping u Švedskoj.

Uppsalski ustvrdio je da je zbog ranijih optužbi u vezi s djevojkom ondje namamljen obećanjem seksualnih usluga. Tada su ga napali, a njegovo tijelo nije pronađeno sedam dana.

Najstariji brat, koji je imao 18 godina u trenutku zločina, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Ostala četvorica, svi maloljetnici u vrijeme incidenta, dobila su kazne od tri do četiri godine u ustanovi za maloljetničke prijestupnike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tri brata su proglašena krivima za ubistvo. Međutim, što se tiče djevojke i njenog dečka, koji su imali 15 godina kada se zločin dogodio, utvrđeno je da nisu bili prisutni na mjestu događaja te su osuđeni zbog poticanja i učestvovanja u ubistvu.

Tijelo taksiste pronađeno je obješeno o stablo. Sud je zaključio da su ubice pokušale prikazati smrt kao samoubistvo. Iako su sva petorica tinejdžera negirala umiješanost, sud ih je osudio temeljem posrednih dokaza koje su iznijeli tužitelji.

Tužilaštvo je predstavilo poruke koje su tinejdžeri razmjenjivali kao dokaz da se radi o ubojstvu s predumišljajem. Dana 20. marta, četiri dana prije nestanka žrtve, djevojka je poslala poruku prijatelju u kojoj stoji: “Moja braća idu se sastati s mojim silovateljem”.

Na mjestu gdje je muškarac preminuo pronađeno je kupljeno uže. Jedan od braće je zapisao.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Trebali bismo odraditi petak (dan ubojstva, op.a.)”, na što je drugi brat odgovorio: “OK.”

Nakon ubistva jedan od braće je mobitelom žrtve prebacio novac s njegovog bankovnog računa.

Djevojka je tvrdila da nije znala da braća planiraju ubiti muškarca, tvrdeći da je mislila samo na to da će ga pretući. Međutim, Lars Holmgard, predsjednik Okružnog suda u Uppsali, donio je presudu da su braća smišljeno planirala ubistvo čovjeka, barem od trenutka kada su kupili uže pronađeno na mjestu događaja.

“Plan je morao biti da žrtva bude obješena o uže, smatra sud”, zaključio je Holmgard.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SVIJET

Od izraelskih raketa ovog jutra već stradalo osam Palestinaca, od toga dvoje djece

Objavljeno

na datum

Administator

Najmanje šest Palestinaca ubijeno je u petak ujutro u izraelskom zračnom napadu na Rafah, grad na jugu Gaze, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravlja kojim upravlja Hamas.

Odvojeno od toga, dvoje djece je ubijeno u zračnim napadima na grad Gaza na sjeveru, objavila je novinska agencija, citirajući Fadela Naima, doktora iz bolnice Al-Ahli.

Jutros je oružani sukob u Pojasu Gaze nastavljen nakon sedmodnevnog primirja. Prvo je dogovoreno da primirje traje četiri dana, pa je produženo dva puta, prvi put na dva i drugi put na jedan dan.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Katar i Egipat su se zalagali za nastavak primirja, ali do toga ipak nije došlo.

“Hamas je prekršio operativnu pauzu i, osim toga, pucao prema izraelskoj teritoriji”, naveo je IDF u saopćenju ovog jutra.

Tokom sedmodnevnog primirja Hamas je iz zarobljeništva pustio više od 100 talaca, a vjeruje se da ih je ostavio još oko 140.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Kineski predsjednik poziva na realizaciju nezavisne države Palestine na osnovu plana iz 1967.

Objavljeno

na datum

Administator

Kineski predsjednik Xi Jinping je naglašavajući “zajedničku sigurnost” pozvao na ostvarenje legitimne nezavisne države Palestine.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom, oglasio se i Xi Jinping.

“Gorke lekcije iz ciklusa palestinsko-izraelskog sukoba u potpunosti pokazuju da se samo podržavanjem koncepta zajedničke sigurnosti može postići održiva sigurnost”, kazao je Xi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kineski lider pozvao je međunarodnu zajednicu “da poduzme hitne mjere za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba”.

“Palestinsko pitanje je u središtu pitanja Bliskog istoka, a srž palestinsko-izraelskog sukoba leži u dugotrajnoj realizaciji legitimnog nacionalnog prava palestinskog naroda na uspostavu nezavisne države”, napisao je Xi u pisanom poruci UN-u.

Pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da prenese svoje odgovornosti i uloži sve napore kako bi omogućio prekid vatre, osigurao sigurnost civila i zaustavio humanitarnu katastrofu.

Ponavljajući kinesko stajalište o palestinsko-izraelskim mirovnim pregovorima, Xi je rekao da se pravo palestinskog naroda na državnost i opstanak te njihovo pravo na povratak treba vratiti što je prije moguće.

“Jedini održivi način da se riješi palestinsko pitanje leži u uspostavi nezavisne palestinske države koja uživa puni suverenitet na temelju granica iz 1967. i s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom”, dodao je Xi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu