Connect with us

SVIJET

Rusija se zvanično povukla iz jednog od ključnih vojnih sporazuma kojim je okončan Hladni rat

Objavljeno

na datum

Rusija se u utorak navečer službeno povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), koji je trebao ublažiti potencijalne napetosti između Istoka i Zapada nakon završetka Hladnog rata.

Rusija se u utorak navečer službeno povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), koji je trebao ublažiti potencijalne napetosti između Istoka i Zapada nakon završetka Hladnog rata.

“Dana 7. novembra 2023. u 00:00 Rusija je završila proceduru povlačenja iz CFE-a. Međunarodni pravni dokument, čiju je valjanost naša zemlja suspendirala još 2007., time je za nas definitivno postao historija”, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema Moskvi, CFE je potpisan u trenutku kada se činilo mogućim stvaranje nove strukture globalne i evropske sigurnosti utemeljene na saradnji. Širenje NATO-a, međutim, “otvoreno je zaobišlo” ograničenja postavljena ugovorom.

“CFE, u svom izvornom obliku, više ne odgovara stvarnosti”, dodaje se u saopćenju Ministarstva.

Ugovor je potpisan 19. novembra 1990. godine, a na snagu je stupio otprilike dvije godine kasnije. Često ga se naziva jednim od ključnih sigurnosnih sporazuma u Evropi od kraja Hladnog rata: njime se ograničava raspoređivanje tenkova i trupa u zemljama Sjevernoatlantskog pakta i Varšavskog pakta u istočnoj Evropi.

Međutim, Moskva je 2015. godine objavila da više ne učestvuje na sastancima Zajedničke komisije za konvencionalne oružane snage u Evropi, nakon što je već suspendirala svoje sudjelovanje u CFE ugovoru 2007. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ukidanju CFE-a u maju 2023., otprilike 15 mjeseci nakon početka invazije na Ukrajinu. NATO je u tom kontekstu kritikovao šefa Kremlja rekavši da on “podriva euroatlantsku sigurnost”.

Ugovor, koji je trebao uravnotežiti konvencionalne snage pred kraj Hladnog rata, je prema Rusiji de facto prekršen, jer su bivše sovjetske republike Estonija, Latvija, Litvanije i bivše zemlje Varšavskog pakta postale članice NATO-a početkom 2000-ih.

CFE ugovor predviđa ograničenje pet kategorija oružja i opreme, to su tenkovi, borbena oklopna vozila, artiljerija kalibra većeg od 100 milimetara, borbene letjelice i jurišni helikopteri, a također predviđa razmjenu informacija i opsežne inspekcijske aktivnosti. u zemljama sudionicama.

Rat u Ukrajini potaknuo je najveću krizu u odnosima Rusije i Zapada od Hladnog rata. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je prošlog vikenda da su odnosi Moskve sa Sjedinjenim Američkim Državama na tački smrzavanja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

VIDEO – Brazil: Vozač Lamborghinija udario autom pljačkaša koji mu je ukrao Rolex, kamere sve snimile

Objavljeno

na datum

Administator

U brazilskom gradu Sao Paulu desila se rijetko viđena scena.

Video prikazuje snimak koji je vrlo brzo postao viralan i na kojem se vidi kako se vozač odlučuje na osvetu pljačkašu koji mu je uzeo sat.

Može se vidjeti kako se lopov na motociklu približava luksuznom sportskom autu koji je zaustavljen na crvenom svjetlu te mu uzima sat.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zatim vozač kreće autom prema pljačkašu, pokušavajući ga zaustaviti te udara vozilom u njega.

Lopov je preživio te bježi s mjesta nesreće, a kako mediji navode, za sobom je ostavio motor, mobitel i pištolj te je tako idenfikovan.

Osumnjičeni nije bio kod kuće kada ga je policija tražila te je još uvijek na slobodi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Izrael povlači ambasadore iz Irske i Norveške, u Tel Avivu ogorčeni zbog priznanja Palestine

Objavljeno

na datum

Administator

Izraelski ministar vanjskih poslova Yisrael Katz naredio je izraelskim ambasadorima iz Irske i Norveške da se odmah vrate u Izrael, jer su obje zemlje danas zvanično priznale palestinsku državu.

“Irska i Norveška danas namjeravaju poslati poruku Palestincima i cijelom svijetu: terorizam se isplati”, rekao je Katz.
Rekao je da bi priznanje moglo spriječiti napore da se vrate izraelski taoci koji se drže u Gazi i čini prekid vatre manje vjerovatnim “nagrađivanjem džihadista Hamasa i Irana”.

Također je zaprijetio opozivom izraelskog ambasadora u Španije ako ta zemlja zauzme sličan stav.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ranije u srijedu, norveški premijer Jonas Gahr Store rekao je da “ne može biti mira na Bliskom istoku ako nema priznanja”.

Nekoliko zemalja Evropske unije proteklih sedmica dalo do znanja da planiraju priznati Palestinu, tvrdeći da je rješenje s dvije države ključno za trajni mir u regiji.

Norveška, koja nije članica Evropske unije, ali odražava njezine poteze, gorljivo je zagovarala dvodržavno rješenje između Izraela i Palestinaca.

“Palestina ima temeljno pravo na neovisnu državu”, rekao je Gahr Store na konferenciji za novinare.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovaj potez dolazi nakon što su izraelske snage pokrenle napade na sjeverni i južni rub pojasa Gaze u maju, uzrokujući novi egzodus stotina hiljada ljudi, i oštro ograničile dotok pomoći, povećavajući rizik od gladi.

Skandinavska će zemlja “zbog toga smatrati Palestinu nezavisnom državom sa svim pravima i obvezama koje to podrazumijeva”, rekao je Gahr Støre.

Norveška je priznalo palestinsku državu više od 30 godina nakon što je prvi sporazum iz Osla potpisan 1993. godine.

Od tada su “Palestinci poduzeli važne korake prema rješenju s dvije države”, saopćila je norveška vlada.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rečeno je da je Svjetska banka utvrdila da je Palestina ispunila ključne kriterije za funkcioniranje kao država u 2011., da su nacionalne institucije izgrađene kako bi stanovništvu pružile važne usluge.

“Rat u Gazi i stalno širenje ilegalnih naselja na Zapadnoj obali još uvijek znače da je situacija u Palestini teža nego što je bila desetljećima”, istakla je norveška vlada.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Veliki dan za Palestinu: I Španija je priznala kao državu, Kongresom se prolomio aplauz

Objavljeno

na datum

Administator

Premijer Španije Pedro Sanchez saopćio je na današnjoj sjednici Kongresa kako će Španija slijediti korake Norveške i Irske te priznati državu Palestinu.

Na sjednici Kongresa koja je počela u 9 sati, Sanchez je odmah na početku zasjedanja govorio o priznanju Palestine.

“Došlo je vrijeme da se sa riječi pređe na djela. Mi ćemo braniti palestinsku državu zbog koherentnosti. Mi branimo istu odluku u Ukrajini i Palestini”, rekao je Sanchez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon ove rečenice, u Kongresu Španije uslijedio je ogroman aplauz prvenstveno predstavnika ljevice odnosno Socijalističke radničke partije i pokreta Sumar.

Baš kao i u slučaju Norveške i Irske, priznanje će postati pravosnažno 28. maja.

“Neophodno je održati ideju o dvije države. Netanyahu se oglušuje i kažnjava stanovništvo glađu i terorom. Netanyahu nema mirovni projekat za Palestinu”, poručio je Sanchez.

Prvi koji su danas održali konferenciju za medije bili su političari iz Norveške, a premijer je rekao kako je priznanje Palestine neophodan korak ka miru.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Usred rata, sa desetinama hiljada mrtvih i ranjenih, moramo održati u životu jedino što može pružiti siguran dom i Izraelcima i Palestincima. Dvije države koje mogu živjeti u miru jedna s drugom”, rekao je Store.

Nedugo nakon toga uslijedilo je i obraćanje zvaničnika Irske.

“Stajao sam ovdje prije nekoliko sedmica s premijerom Španije. Došao je taj trenutak. Danas, Irska priznaje državu Palestine. Podnijet ćemo nacionalne korake koji su neophodni kako bi odluka postala pravosnažna. Radujem se da će nam se u narednim sedmicama pridružiti i druge države. Ovo je historijski trenutak za Irsku, ali i Palestinu. Vjerujemo u slobodu i pravdu. Vjerujemo da je trajan mir jedino moguće osigurati na slobodnoj volji slobodnih ljudi”, rekao je na press konferenciji Simon Harris.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu