Connect with us

SVIJET

Pentagon objavio: Sada imamo četiri glavna cilja na Bliskom istoku

Objavljeno

na datum

Američke snage u Iraku i Siriji napadnute su dronovima ili raketama od strane grupa koje podržava Iran najmanje 38 puta u manje od mjesec dana, uključujući šest napada u posljednja dva dana, navodi Pentagon.

Većina ovih napada prekinula je američka vojska ili nisu uspjeli doći do svojih ciljeva, ne uzrokujući žrtve ili štetu na infrastrukturi, rekli su zvaničnici odbrane.

U napadima je povrijeđeno 46 američkih vojnih lica, što je više nego dvostruko više od ranije prijavljenih povreda, prema brojevima koje je u ponedjeljak iznio sekretar za štampu Pentagona brigadni general Pat Ryder.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

SAD sada ima četiri glavna cilja na Bliskom istoku, dodao je Ryder.

“To su: zaštita američkih snaga i građana u regiji, pružanje kritične sigurnosne pomoći izraelskoj odbrani od grupe Hamas, pomoć Izraelu da osigura oslobađanje talaca i jačanje svoje državne sile u regiji kako bi spriječila eskalaciju krize izvan Gaze”, naveo je Ryder.

Povrede Amerikanaca dogodile su se tokom četiri napada: napada dronom na zračnu bazu Al-Harir u Irbilu, gdje se dron srušio prije eksplozije; dva napada više dronova na zračnu bazu Al-Asad u zapadnom Iraku i napad s više dronova na garnizon Al-Tanf u Siriji.

Svo ranjeno osoblje vratilo se na dužnost nakon zadobijenih povreda, rekao je Ryder novinarima u ponedjeljak. Međutim, dva američka službenika koja su liječena od traumatskih ozljeda mozga i prvobitno vraćena na dužnost su naknadno poslana u Regionalni medicinski centar Landstuhl u Njemačkoj na daljnje ispitivanje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“U stabilnom su stanju, tako da je ovo iz opreza”, rekao je Ryder.

Najmanje 16 od uglavnom neuspješnih napada na američko osoblje izvedeno je nakon što su američke snage prošlog petka napale skladište oružja i municiju u istočnoj Siriji, za koje je Pentagon rekao da su ih koristili Korpus iranske Islamske revolucionarne garde i pridružene grupe.

Nedjelja je obilježila najveći broj napada u jednom danu otkako su napadi počeli prošlog mjeseca. Dva napada dronom ciljala su zračnu bazu Al-Asad u zapadnom Iraku, jedan napad s više dronova i više raketa na Al-Asada i dva napada dronom na dvije baze u kojima se nalaze američke trupe u Siriji.

Nekoliko poslanika je prošle sedmice izrazilo zabrinutost da prvi odgovor vojske na napade u Iraku i Siriji nije bio dovoljno jak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ako nemamo kredibilno… odvraćanje kod Iranaca, ovi napadi će eskalirati. Doći će brže, proširit će se izvan Sirije i Iraka, i uključit će oružje sve sofisticiranije i legalne. To je moj najveći strah”, rekao je republikanski senator Marko Rubio 31. oktobra tokom saslušanja Senatskog odbora za izdvajanja.

“Ako ovo ne prestane, onda ćemo odgovoriti”, rekao je ministar odbrane Lloyd Austin svjedočeći na istom ročištu prošlog utorka.

Sjedinjene Američke Države su rasporedile više od 1.200 vojnika u regionu kako bi zaštitile američke snage u Iraku i Siriji i bile spremne ako neprijatelji koje podržava Iran pokušaju da prošire i prošire sukob u Izraelu. Ove jedinice uključuju Terminal High Altitude Area Defense, ili THAAD, bateriju, Patriot baterije i Avenger baterije.

Udarna grupa nosača USS Eisenhower, udarna grupa nosača USS Ford i drugi brodovi patroliraju u obližnjim vodama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Napadi od 17. oktobra na američke i koalicione snage doveli su do 32 lakše ozljede Amerikanaca u Siriji i 14 lakših ozljeda američkog osoblja u Iraku.

Jedan američki izvođač u zračnoj bazi al-Asad u Iraku doživio je srčanu epizodu i umro je dok se skrivao na mjestu tokom lažne uzbune zbog zračnog napada.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Švedska: Djevojka optužila taksistu za silovanje, njena braća ga objesila

Objavljeno

na datum

Administator

Četvero mladih, uključujući trojicu braće, i 15-godišnja djevojka su proglašeni krivima za ubistvo muškarca kojeg su optužili za silovanje. Muškarac, taksista po zanimanju, pronađen je obješen u prirodnom rezervatu Enkoping u Švedskoj.

Uppsalski ustvrdio je da je zbog ranijih optužbi u vezi s djevojkom ondje namamljen obećanjem seksualnih usluga. Tada su ga napali, a njegovo tijelo nije pronađeno sedam dana.

Najstariji brat, koji je imao 18 godina u trenutku zločina, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Ostala četvorica, svi maloljetnici u vrijeme incidenta, dobila su kazne od tri do četiri godine u ustanovi za maloljetničke prijestupnike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tri brata su proglašena krivima za ubistvo. Međutim, što se tiče djevojke i njenog dečka, koji su imali 15 godina kada se zločin dogodio, utvrđeno je da nisu bili prisutni na mjestu događaja te su osuđeni zbog poticanja i učestvovanja u ubistvu.

Tijelo taksiste pronađeno je obješeno o stablo. Sud je zaključio da su ubice pokušale prikazati smrt kao samoubistvo. Iako su sva petorica tinejdžera negirala umiješanost, sud ih je osudio temeljem posrednih dokaza koje su iznijeli tužitelji.

Tužilaštvo je predstavilo poruke koje su tinejdžeri razmjenjivali kao dokaz da se radi o ubojstvu s predumišljajem. Dana 20. marta, četiri dana prije nestanka žrtve, djevojka je poslala poruku prijatelju u kojoj stoji: “Moja braća idu se sastati s mojim silovateljem”.

Na mjestu gdje je muškarac preminuo pronađeno je kupljeno uže. Jedan od braće je zapisao.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Trebali bismo odraditi petak (dan ubojstva, op.a.)”, na što je drugi brat odgovorio: “OK.”

Nakon ubistva jedan od braće je mobitelom žrtve prebacio novac s njegovog bankovnog računa.

Djevojka je tvrdila da nije znala da braća planiraju ubiti muškarca, tvrdeći da je mislila samo na to da će ga pretući. Međutim, Lars Holmgard, predsjednik Okružnog suda u Uppsali, donio je presudu da su braća smišljeno planirala ubistvo čovjeka, barem od trenutka kada su kupili uže pronađeno na mjestu događaja.

“Plan je morao biti da žrtva bude obješena o uže, smatra sud”, zaključio je Holmgard.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SVIJET

Od izraelskih raketa ovog jutra već stradalo osam Palestinaca, od toga dvoje djece

Objavljeno

na datum

Administator

Najmanje šest Palestinaca ubijeno je u petak ujutro u izraelskom zračnom napadu na Rafah, grad na jugu Gaze, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravlja kojim upravlja Hamas.

Odvojeno od toga, dvoje djece je ubijeno u zračnim napadima na grad Gaza na sjeveru, objavila je novinska agencija, citirajući Fadela Naima, doktora iz bolnice Al-Ahli.

Jutros je oružani sukob u Pojasu Gaze nastavljen nakon sedmodnevnog primirja. Prvo je dogovoreno da primirje traje četiri dana, pa je produženo dva puta, prvi put na dva i drugi put na jedan dan.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Katar i Egipat su se zalagali za nastavak primirja, ali do toga ipak nije došlo.

“Hamas je prekršio operativnu pauzu i, osim toga, pucao prema izraelskoj teritoriji”, naveo je IDF u saopćenju ovog jutra.

Tokom sedmodnevnog primirja Hamas je iz zarobljeništva pustio više od 100 talaca, a vjeruje se da ih je ostavio još oko 140.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Kineski predsjednik poziva na realizaciju nezavisne države Palestine na osnovu plana iz 1967.

Objavljeno

na datum

Administator

Kineski predsjednik Xi Jinping je naglašavajući “zajedničku sigurnost” pozvao na ostvarenje legitimne nezavisne države Palestine.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom, oglasio se i Xi Jinping.

“Gorke lekcije iz ciklusa palestinsko-izraelskog sukoba u potpunosti pokazuju da se samo podržavanjem koncepta zajedničke sigurnosti može postići održiva sigurnost”, kazao je Xi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kineski lider pozvao je međunarodnu zajednicu “da poduzme hitne mjere za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba”.

“Palestinsko pitanje je u središtu pitanja Bliskog istoka, a srž palestinsko-izraelskog sukoba leži u dugotrajnoj realizaciji legitimnog nacionalnog prava palestinskog naroda na uspostavu nezavisne države”, napisao je Xi u pisanom poruci UN-u.

Pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da prenese svoje odgovornosti i uloži sve napore kako bi omogućio prekid vatre, osigurao sigurnost civila i zaustavio humanitarnu katastrofu.

Ponavljajući kinesko stajalište o palestinsko-izraelskim mirovnim pregovorima, Xi je rekao da se pravo palestinskog naroda na državnost i opstanak te njihovo pravo na povratak treba vratiti što je prije moguće.

“Jedini održivi način da se riješi palestinsko pitanje leži u uspostavi nezavisne palestinske države koja uživa puni suverenitet na temelju granica iz 1967. i s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom”, dodao je Xi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu