Connect with us

REGIJA

Izvješće o ilegalnim migracijama: Neusklađeni vizni režim sa BiH i Srbijom, Hrvatskoj pravi problem

Objavljeno

na datum

U prvih deset mjeseci ove godine, hrvatska policija je evidentirala oko 62.500 postupanja vezano za nezakonite prelaske granice, što je za 73 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ipak, unatrag dva mjeseca vidljiv je pad broja nezakonitih prelazaka.

Podatak je to iz Vladina Izvješća o stanju ilegalnih migracija od ulaska Hrvatske u šengenski prostor, 1. januara ove godine, a o kojemu će u četvrtak raspravljati Hrvatski sabor.

Pritisak na granicu rastao je do kraja ljeta no posljednja dva mjeseca, broj nezakonitih prelazaka, pada. U septembru se, u odnosu na august, broj smanjio sedam posto, a u oktobar, u odnosu na septembar, čak 45 posto. Usporede li se podaci za oktobar ove s onima za oktobar prošle godine vidljiv je pad od 51 posto.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Najveći pritisak migranata je na karlovačkom području

Najveći pritisak i dalje je na području Policijske uprave karlovačke, tamo je zabilježena oko trećina postupanja vezanih za nezakonite prelaske granice, tj. oko 21.500. To povećanje posebno se odnosi na policijske postaje Cetingrad i Slunj.

Promijenila se ruta kretanja migranata, početkom godine većina ih je prelazila rijeku Savu na brodsko-posavskom području, sada ih većina u Hrvatsku ulazi na području karlovačke policije te rubnim područjima policijskih uprava sisačko-moslavačke i ličko-senjske.

MUP procjenjuje da će ta područja i dalje biti pod migrantskim pritiskom, jer su blizu druge EU države, prihvatnih centara u BiH, ali i uspostavljenih krijumčarskih mreža.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sve osobe za koje se utvrdi da su nezakonito ušle u Hrvatsku, obrađene su i unesene u EURODAC bazu podataka, navodi Vlada.

Povećanje nezakonitih migracija sa sobom je donijelo povećanje broja tražitelja azila tj. izraženih namjera za međunarodnom zaštitom. U deset mjeseci Hrvatska ih je evidentirala 60.440, što je gotovo pet puta više nego u cijeloj prošloj godini.

Gotovo svi oni ne zadržavaju se u Hrvatskoj već je pokušavaju nezakonito napustiti prema nekoj od zemalja zapadne Europe čime zloupotrebljavaju sustav azila, navodi se u izvješću.

Polovica tražitelja azila se nikad ne prijavi u prihvatilišta u Zagrebu i Kutini

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Njih čak 47 posto ne postupa po uputama policijskih službenika za nezakonite migracije i nikada se ne prijave u prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu ili Kutini.

Vlada navodi kako migranti na rutama kretanja mogu stvoriti osjećaj nesigurnosti i straha, ali da u odnosu na stvarnu sigurnosnu prijetnju, pokazatelji ukazuju da su ti strahovi neutemeljeni. Migranti su zanemarivi u brojci prekršaja protiv javnog reda i mira i kaznenih djela iz domene imovinskih delikata, ističe Vlada pozivajući se na podatke MUP-a.

U deset mjeseci zabilježeno je 1.016 protuzakonitih ulazaka i boravka u Hrvatskoj, što je za trećinu više nego u istom lanjskom razdoblju.

Rastao je i broj krijumčara migranata, u tom poslu sve je više stranaca, čak 70 posto i 30 posto hrvatskih državljana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dolasci u BiH najveći unatrag pet godina, problem bezviznog režima

Vlada u svom izvješću upozorava i da dolasci migranata u BiH rastu od početka ove godine i trenutno su najveći u zadnjih pet godina.

Do 22. oktobra evidentirano je gotovo 28.000 novo pridošlih osoba, 54 posto više nego lani, s tim da evidencije u BiH nisu centralizirane ni precizne jer sukladno podacima IOM-a (Međunarodne organizacije za migracije), stvarna brojka je daleko veća i iznosi 51.239 migranata.

Dodatno, državljane Turske i Rusije susjedna država ne evidentira jer u nju dolaze zakonito zbog bezviznog režima, što otežava praćenje stvarnog broja migranata u BiH odnosno praćenja migracijskog opterećenja prema Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih godinu dana povećan je broj državljana Turske i Rusije koji legalno dolaze u BiH te Turci nezakonito prelaze državnu granicu (10.512), dok Rusi legalno pristupaju graničnoj kontroli i traže međunarodnu zaštitu (7.483), što pridoda li se podacima IOM-a, čini preko 69.000 osoba koje žele nezakonito otići u ciljane odredišne države članice EU.

Od ukupnog broja nezakonitih migranata u Hrvatskoj, njih više od petine (oko 13.000 – Turska, Kina, Kuba i Rusija), zbog neusklađenog viznog režima u BiH i Srbiji imaju olakšan dolazak do vanjske granice EU, piše, uz ostalo, u Vladinu izvješću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

REGIJA

Policija na jugu Srbije uklanja bombu od 1.000 kilograma, građani iz obližnjeg naselja evakuisani

Objavljeno

na datum

Administator

Uklanjanje bombe zaostale iz NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. počelo je ovog jutra na gradilištu Naučno-tehnološkog parka u Nišu.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, stanovnici naselja Stevan Sinđelić koje se nalazi u neposrednoj blizini gradilišta su evakuisani.

MUP Srbije je saopćio da je u pitanju bomba od 1.000 kilograma, sa 430 kilograma eksplozivnog punjenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Radi o se jednoj od najvećih bombi koje smo do sada deaktivirali. Rizik je veliki, prvenstveno za ljude koji rade na neutralizaciji, jer se radi o snažnom ubojnom sredstvu”, rekao Luka Čaušić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije.

Najavljeno je da će bomba biti transportovana van teritorije Niša gdje će biti uništena.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

REGIJA

Vučić nakon sastanka: Rekao sam O’Brienu u lice sve, Srbija će se svom svojom snagom suprostaviti Rezoluciji o Srebrenici

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove američkog State departmenta Jamesom O'Brienom, da su oko malo čega bili saglasni kada su u pitanju Kosovo i Srebrenica.

„Saglasni smo u tome što je veoma važno da moraju biti očuvani mir i stabilnost, i sa srpske strane ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno, ozbiljno i rekao kakve sve laži dolaze od onih koji govore o nekakvoj invaziji, ratu, pošto nam ne pada na pamet da u takvim stvarima učestvujemo“, rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu nakon sastanka.

O svemu drugom, kako je naveo Vučić, imaju različite stavove kada je riječ o Kosovu i Srebrenici.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On se zahvalio O’Brienu što je rekao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) „strahovito važna i snažna obaveza“, koju Priština mora da ispuni.

„Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina. Već 11 godina je mrtvo slovo na papiru i već više od 4.000 dana nas lažu svi zajedno. I Priština i Evropljani koji su potpisali to sa nama“, kazao je Vučić.

Naveo je da prištinska strana nije uradila ništa iz Briselskog sporazuma, dok je Srbija, kako tvrdi, uradila sve iz Briselskog, čak i određene stvari iz Ohridskog sporazuma.

„Njih ništa od svega toga nije interesovalo, nije obavezivalo, samo su nametali nove probleme srpskom stanovništvu – od ukidanja dinara, pa nas doveli u poziciju da mi predlažemo rješenje kako ćemo da isplaćujemo evre, pa ni to čak neće“, rekao je predsjednik Srbije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i primjere svakodnevnih hapšenja i prebijanja Srba, kao i da na sve to ćute „svi – Stejt department, NATO, EU i svi drugi“.

„Ali dobro, zato će biti nagrađeni članstvom u Savjetu Evrope i ja sam rekao gospodinu O’Brienu da će se Srbija, znamo da smo mi mali i da je pored mene Amerika kao jedna supersila, koliko može suprotstavljati tom nasilju nad srpskom državom i srpskim narodom i boriti se. Izgubili – izgubili, šta da radimo“, rekao je on.

Kada je u pitanju rezolucija UN o genocidu u Srebrenici, Vučić je kazao da su o tome dugo razgovarali i da je zbog tog pitanja posebno zabrinut.

„Ja znam šta to znači i kako će da poremeti odnose u regionu. Ne zaboravite, to je donijeto kao odluka jednog naroda protiv drugog naroda unutar same Bosne i Hercegovine“, kazao je Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da je pitanje te rezolucije protivpravno izmješteno iz Savjeta bezbjednosti u Generalnu skupštinu UN, navodeći da ono pripada Savjetu bezbjednosti.

„I to navodno nije upereno protiv Srba, nego ‘onako’. Pošto je to sve ‘onako’ i nije upereno protiv Srba, mi Srbi to nismo tako razumjeli i suprotstavićemo se u UN onoliko koliko možemo“, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija će se svom svojom snagom suprostaviti u Generalnoj skupštini UN usvajanju Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, iako „zna koliko je Amerika moćna“.

„Rekao sam o O’Brienu u lice sve što je važno za naše građene. Koliko je to što se dešava teško za srpski narod“, rekao je Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o Americi, on je naveo da kad ta zemlja podigne dva prsta, jedan prst ima 70 zemalja iza sebe, dok je Srbija sama, ali i takva će se suprostaviti protiv rezolucije koliko god može.

Nastavi čitati

REGIJA

Vučić prognozira: Više zemalja glasat će “protiv” rezolucije, nego “za”

Objavljeno

na datum

Administator

aleksandar vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će 2. maja na glasanju u Generalnoj skupštini UN o prijedlogu rezolucije o Srebrenici više biti zemalja koje će biti uzdržane i glasati protiv nego za rezoluciju.

Vučić je rekao da će biti interesantno na glasanju i poručio da “neprijateljima Srba i Srbije” neće biti tako lako kako su zamislili, ističući da otpor postaje sve veći.
On je ocijenio da će protiv rezolucije glasati oni koji razumiju da je to politika i da je to potrebno za neke geopolitičke ciljeve “protiv jednog malog, hrabrog naroda, koji se usprotivio toj vrsti hegemonije i dominacije i koji želi da bude slobodan.”

“I to razumije sve veći broj država”, rekao je Vučić za TV Pink.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je napomenuo da će danas otputovati za New York gdje planira da se sastane sa predstavnicima više od 120 zemalja, te dodao da je do sada o ovoj temi razgovarao sa predstavnicima 23 zemlje.

Vučić je napomenuo da je rezolucija o Srebrenici njemačka ideja, koju su podržale najmoćnije zemlje NATO-a, a došla je kao prijedlog BiH, “ali ne cjelovite, već jednog naroda protiv drugog, bez poštovanja procedure i Dejtonskog sporazuma.”

Navodeći da se tome pridružila i Sjeverna Makedonija, Vučić je rekao da pretpostavlja da je Srbija to zaslužila za sve dobro što je do sada učinila za Sjevernu Makedoniju.

“Nastavit ćemo da se borimo. Mi ćemo svoju Srbiju da sačuvamo, sačuvaćemo i obraz srpskog naroda. A ako budu imali više “za” nego protiv, što je vjerovatno, dan poslije podići ćemo srpske trobojke, zastave, i još snažnije, i odlučnije hodati uzdignute glave našim i svjetskim ulicama, jer i to samo glasanje u UN pokazaće gdje stvarno leži istina, uprkos svim pritiscima Nijemaca i Amerikanaca”, rekao je Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu