Connect with us

BIHAĆ

VIDEO – Dom zdravlja Bihać – kad se na posao i liječenje dolazi na svoju odgovornost

Objavljeno

na datum

U potresu koji je 2020. godine pogodio Petrinju u Hrvatskoj stradao je i bihaćki Dom zdravlja. Njegova se rekonstrukcija i dalje čeka, a dok se ne dočeka, radnici i pacijenti su ti koji u ruševnim prostorijama moraju svakodnevno provoditi vrijeme. Kažu, mnogi predstavnici vlasti dolaze samo da se uslikaju i ponešto obećaju, a rješenja – nema.

Bihaćki Dom zdravlja mjesto je gdje biste se trebali osjećati sigurno i zbrinuto. Međutim, uprkos bolesti, pacijenti su primorani misliti i na svoju sigurnost. Jedino tako mogu doći do ljekara. Na vlastitu odgovornost. Jer bi se zbog lošeg stanja objekta mogli povrijediti. 60 hiljada građana Bihaća liječi se upravo u ovom domu. Problema su svjesni i radnici – kažu, stanje je loše.

„I za uposlenike i za pacijente koji su svaki dan tu u zgradi i čije je zdravlje ugroženo – u bilo kojem trenutku može desiti da se odlomi neka ploča“, kaže Meris Jušić, predsjednik Vijeća uposlenika Doma zdravlja Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neke smjene traju i po dvanaest sati. Dvanaest sati uposlenici dobrovoljno biraju da budu u ovim prostorijama. I tako već tri godine – nisu sami sebi na prvom mjestu.

„Na vlastitu odgovornost idemo na prvi i drugi sprat. Na vlastitu odgovornost dolazimo na posao, ali mi moramo raditi, to je naš kruh. Naši pacijenti trebaju zdravstvenu zaštitu. I mi uspijevamo i na takav način pružiti kakvu-takvu kvalittnu zdravstvenu zaštitu“, ističe Ekrem Tutić, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Doma zdravlja Bihać.

Uposlenici su svjesni da će na novu zgradu čekati i nekoliko godina. Nadležni još traže rješenje.

„Bilo je i razmišljanja da izmjestimo Dom zdravlja. Međutim, to je nemoguća misija, mnogo je službi koje ne možemo da razbacamo po gradu, onda bi pacijenti morali ići s jednog kraja grada na drugi“, objašnjava ministar zdravstva USK-a Muris Halkić (NES).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dok se ideje samo nižu, a obnova i dalje čeka, jedno je sigurno, a to je da ljekari, medicinari i pacijenti na posao i liječenje – dolaze na vlastitu odgovornost.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Podignuta optužnica protiv Bišćanina zbog napada na ovlašteno službeno lice

Objavljeno

na datum

Administator

sud bih

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

Dine Pečenkovića, zvanog “Pečo”, rođenog 1991. godine u Bihaću, državljanina BiH.

Optuženi se, prema navodima iz optužnice, tereti da se, 14.02. ove godine, na parking prostoru tržnog centra na području opštine Bihać, upravljajući automobilom “Audi”, oglušio na izdate naredbe policijskih službenika SIPA-e i napao policijskog službenika angažovanog na poslovima lišenja slobode počinioca krivičnih djela, na način da je na istog nasrnuo vozilom kojim je upravljao, dok je policijski službenik uspio izbjeći udar vozila.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optuženi se tereti da je napao službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine u vršenju poslova sigurnosti Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela iz člana 241b. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu i potvrdio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

SIPA izvršila raciju u privremenom prihvatnom centru Lipa u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u sklopu operativne akcije “ISTOK SWOT”, na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Lipa u Bihaću danas provode operativno taktičku radnju “racija” šireg lokaliteta Centra.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, akcijom je izvršeno privremeno ograničenje slobode kretanja unutar Centra, te pregled osoba, stvari i prostorija u cilju pronalaska osoba koja tu nelegalno borave.

“Kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika, i drugih predmeta koji potječu iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i uposlenika Centra, te identifikacija organizatora krivičnih djela ‘Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata’, i krivičnog djela ‘Krijumčarenje ljudi'”, saopćeno je iz SIPA-e.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Racija se provodi u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, te Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Unsko sanskog-kantona.

Više informacija bit će poznato po okončanju ovih aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Kantonalni sud Bihać: Produžen pritvor u predmetu Izet Grahović

Objavljeno

na datum

Administator

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću, u krivičnom predmetu protiv optuženog Izeta Grahovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ubojstvo iz člana 166. stav 2. tačka d) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u stjecaju sa krivičnim djelom Neovlašteno nabavljanje, posjedovanje, držanje, nošenje, trgovina, popravljanje, modifikacija ili prepravljanje i posredovanje oružjem, bitnim dijelovima i municijom iz člana 73. stav 1. Zakona o oružju i municiji USK u vezi sa članom 54. KZ F BiH, odlučujući o prijedlogu za produženje pritvora Kantonalnog tužilaštva USK-a, nakon održanog ročišta je dana 04.12.2023. godine u predmetu broj 01 0 K 019139 23 Kv 7 donijelo Rješenje kojim se optuženom produžava pritvor za 2 (dva) mjeseca iz razloga propisanih odredbom člana 146. stav 1. tačka d) Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, a isti može trajati najduže 3 (tri) godine nakon potvrđivanja optužnice ili do nove odluke suda, s tim što će se kontrola opravdanosti pritvora vršiti svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja o pritvoru, saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalbu Vrhovnom sudu FBiH u roku od tri dana od dana prijema. Žalba ne zadržava izvršenje rješenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu