Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Policija do detalja objavila hodogram ubice Sulejmanovića

Objavljeno

na datum

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona i Uprava policije Tuzlanskog kantona, na zajedničkoj konferenciji su saopštili kako je poseban istražni tim zaključio da nije bilo protuzakonitog djelovanja nadležnih službenika u slučaju koji je šokirao javnost, kada je Nermin Sulejmanović brutalno u živom prijenosu usmrtio Nizamu Hećimović, potom još dvoje ljudi u Gradačcu.

Dalibor Bingas, postupajući tužilac u predmetu Nermin Sulejmanović, javnosti je otkrio detalje krvavog pohoda, hodogram ubice Sulejmanovića.

“Nermin Sulejmanović je prije otvaranja Pošte došao da podigne sudsko rješenje, koje je pokušao podići prethodni dan, ali je Pošta prestala s radom, to je važno zbog motivacije, tajminga onoga što će uslijediiti nakon. On podiže sudsko rješenje kojim Sud odbacuje zahtjev za određivanjem privremenih mjera, otvara ga pred poštarem, toliko je on zainteresovan, potom odlazi kući, slika to rješenje, šalje ga prijatelju, uzima pištolj, kreće u kaznenu misiju, kreće prema kući Pamuković, gdje ranjava Nedima Pamukovića, prisilno odvodi Hećimović sa djetetom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, on se ne vraća kući. On se skriva na lokaciji koja nikome nije poznata, ni vlasniku te vikendice nije poznato da se on nalazi tu, a naročito policiji nije poznato. On tu ostaje nekih sat vremena, oko 10:25 on objavljuje, odnosno pušta onaj prenos, gdje usmrćuje suprugu, nakon toga, poslije određenog vremena napušta tu lokaciju.

On se na toj lokaciji nalazi negdje oko 9:30 do 10:30. Oko 10:39 on je ponovo u Gradu. Traži Džengiza Ondera. Sada obratite pažnju, od 10:43 do 10:57, znači za 14 minuta, on je ranio policajca Kotorić Huseina, usmrtio Denisa Ondera, pucao na Džengiza Ondera na rotoru kod pravoslavne crkve, a potom ga progonio do njegove porodične kuće, gdje ga je usmrtio i teško ranio njegovu suprugu. To se sve odigralo u 14 minuta. U 11:10 on odlazi prema Pelagićevu.

Dakle, do toga je prošlo ukupno nešto više od pola sata. Skrivao se sat vremena, onda je došao u Gradačac, izvršio svo to nasilje, nakon toga opet nestaje, skriva se. Na koncu se skriva na jednoj napuštenoj farmi u Ledenicama gdje ga pronalaze pripadnici Specijalne jedinice i on kada je shvatio da su u blizni, on izvršava samoubistvo u 13:45”, kazao je postupajući tužitelj.

Nadležni su poručili i da je zločin toliki, “do te mjere, da je javnost ogorčena u nastojanju da se pronađe još neki krivac, da još neko bude odgovoran za taj užas.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Kreirana je predodžba da je policija bila involvirana, da su neki policijski doušnici javljali informacije, da su saopštavali Sulejmanoviću nešto što on nije mogao znati, međutim, nakon analize 40 iskaza svjedoka i drugih dokaza, došlo se do zaključka da ništa ne ukazuje da je nekon sarađivao, pogotovo ne od policijskih službenika sa počiniocem ovih krivičnih djela”, zaključili su nadležni.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

U utorak kiša, u srijedu nas očekuje snijeg, a za vikend stabilizacija

Objavljeno

na datum

Administator

Decembar sa sobom donosi promjenjive vremenske prilike pa će tako do kraja ove sedmice biti izvršena smjena kiše, snijega, ali i sunca.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode da nas u decembru ne očekuju iznenađenja u vidu temperatura koje su proteklih dana išle i preko 15 stepeni celzija.

Pored osjetno nižih temperatura očekuje se i snijeg u Bosni, a kiša u Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Od posljepodnevnih sati u utorak, kiša će prvo zahvatiti zapadnu, jugozapadnu Bosnu te područje Hercegovine i do kraja dana se proširiti na ostatak zemlje.

U noći sa utorka na srijedu kiša će u Bosni preći u susnježicu i snijeg.

Minimalne temperature zraka varirat će od -3 stepena celzija do tri stepena celzija u Bosni, na području Hercegovine od tri stepena celzija do osam stepeni celzija.

Najviše dnevne temperature kretat će se između nula i pet stepeni celzija, na jugu zemlje do osam stepeni celzija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Stabilnije vremenske prilike i nešto više temperature zraka izgledne su za dane vikenda i početkom naredne sedmice.

Prema rasploživim sinoptičkim materijalima padavine su moguće od četvrtka, 14. decembra, kada će se jutarnje temperature kretati između nula i pet stepeni celzija do devet na jugu zemlje.

Maksimalne očekivane temperature varirat će između šest stepeni celzija i 12 stepeni celzija, a u Hercegovini do 14 stepeni celzija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Delić: Kriterije javnog poziva ispunilo 152.448 domaćinstava, najviše penzionera

Objavljeno

na datum

Administator

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je konferenciju za medije na kojoj je kazao da je 152.488 domaćinstava ispunilo kriterije Javnog poziva za dodjelu novčane pomoći EU energetski siromašnim domaćinstvima.

Objasnio je da je napravljena preliminarna lista korisnika koji su ispunili uslove Javnog poziva, ali da će konačna lista biti poznata nakon što završi žalbeni rok.

Delić je naveo da je svaka aplikacija koja je zaprimljena unesena u namjenski digitalni alat i da su rađene provjere nakon zatvaranja Javnog poziva sa svim relevantnim spiskovima kako bi se kreirala privremena lista domaćinstava koja ispunjavaju uslove poziva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Imali smo više od mjesec dana da uradimo ovako zahtjevan proces koji je prvi put urađen na području FBiH”, rekao je Delić.

Najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete čini kategorija penzionera gdje je zabilježeno 115.945 prihvaćenih prijava.

U kategoriji domaćinstava koja primaju dječiji dodatak broj prihvaćenih prijava iznosi 29.945, a u kategoriji domaćinstava koju čine osobe koje primaju stalnu novčanu pomoć prihvaćeno je 5.558 prijava.

U kategoriji domaćinstava koja čine samohrani roditelji ukupno 1.040 prihvaćenih prijava.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o kantonima, najveći broj domaćinstava koja ispunjavaju uslove poziva dolazi iz Tuzlanskog kantona, zatim slijede Zeničko-dobojski kanton i Kanton Sarajevo.

“Prema trenutnim podacima pravo je ostvarilo je 152.488 domaćinstava po ove četiri kategorije i za njih je potvrđeno da ispunjavaju sve uslove. Moram da kažem da je čitav proces rađen automatski čime smo miimizirali bilo kakav spoljni utjecaj”, objasnio je Delić.

U periodu od 6. do. 12 decembra svi građani će biti u mogućnosti da provjere status svoje prijave online putem. Građani koji utvrde da se ne nalaze na privremenoj listi kvalificiranih prijava moći će se žaliti tamo gdje su podnijeli prijavu (npr. u općini).

“Prihvaćenih žalbi će biti malo ili nimalo obzirom da imamo podatke o svim odbijenim koji niu ispunili uslove poziva. Bitno je naglasiti da se uz žalbu mora dostaviti dokaz o ispunjavanju kriterija za ostvarivanje pomoći”, istakao je Delić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon isteka roka za prigovor kreirat će se finalna lista koja će biti poslana na Vladu FBiH te će nakon usvajanja konačne liste biti urađen transfer novca prema lokalnim jedinicama.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nenad Nešić uputio u proceduru sporazum sa Frontex-om

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH te pregovora sa Frontexom, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH i oba njena entiteta mogu biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu