Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Ursula von der Leyen nakon sastanka u Sarajevu: Donosimo pravu ponudu za BiH u ovom trenutku

Objavljeno

na datum

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sastala se danas u Sarajevu s predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto, a nakon sastanka održala je i konferenciju za medije.

Na početku obraćanja javnost, predsjednica Evropske komisije se osvrnula na svoju raniju posjetu Bosni i Hercegovini.

“To je zaista bio historijski dan, emotivan i važan za vašu zemlju, ali i za EU. Moja prva poruka je u suštini da ponovo potcrtam da budućnost BiH jeste u EU. Naglašavam koliko je snažna naša podrška vašem evropskom putu”, rekla je Von der Leyen.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da je formiranje vlasti pokazalo da zemlja može ostvariti dobre rezultate.

“Pokazali ste i kroz formiranje vlasti i sve ono što je urađeno u prvoj godini, da zemlja može ostvarivati rezultate. Govorim o paketu mjera u oblasti vladavine prava u proteklim sedmicama, a sada bi se trebao ostvariti odlučan napredak na realizaciji 14 prioriteta. To će predstavljati napredak na procesu pridruživanja i približiti vas EU”, objasnila je predsjednica Evropske komisije.

Ističe i kako će Evropska unija i BiH nastaviti i dalje dobru saradnju.

“Naša dosadašnja saradnja je bila odlična i nastavit ćemo blisko sarađivati. Svima vam je poznato, da bi došli do ovog cilja, BiH treba da djeluje jedinstveno i nastupa s jednim glasom i stavom. Mi ne možemo dozvoliti nazadak po zajedničkim vrijednostima u bilo kojem dijelu. Govorili ste o ustavnom uređenju, civilnim slobodama. Sve su to temelji EU. Budućnost zemlje je u Evropskoj uniji kao jedinstvena, ujedinjena i suverena zemlja”, poručila je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, predsjednica Evropske komisije osvrnula se na privredu Bosne i Hercegovine te njenu modernizaciju.

“Moramo raditi na zbližavanju privreda i na tome smo već radili. Imamo investicioni plan od 30 milijardi eura za Zapadni Balkan i on već donosi rezultate. To su primjeri projekata autoputeva i željeznica. Prošle godine smo zajednički prošli kroz tešku energetsku krizu, ali smo ostali jedni uz druge i tako pokazali da zajednički rad pod takvim djelovanjem možemo premostiti”, ističe Von der Leyen.

Kada je riječ o planu rasta za Zapadni Balkan, Ursula von der Leyen je objasnila kako se on sadrži od četiri principa.

“Vaša privreda je na 35 posto evropskog prosjeka. Jako puno neiskorištenog potencijala što je za nas važno. Iz tog razloga predstavljamo novi plan rasta za Zapadni Balkan. Prva komponenta je da otvaramo jedinstveno tržište privrednim subjektima sa Zapadnog Balkana. Drugi princip je da Zapadni Balkan otvara svoje granice i kompletirate regionalno tržište. Treće je, ako otvorimo jedinstveno tržište i ako vi kompletirate regionalno, onda to za sobom povlači određene reforme koje se moraju provesti radi bolje integracije. To je bolje poslovno okruženje, digitalizacija, priprema privrede za zelenu tranziciju. Četvrti princip koji prati ovo su investicije”, objasnila je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, predsjednica Evropske komisije je naglasila kako je ovo odlična ponuda za Bosnu i Hercegovinu.

“Mislim da je ovo prava ponuda koja dolazi u pravom trenutku. Ako uspijemo sa svim što namjeravamo, imamo mogućnost da udvostručimo privredu u roku od jedne decenije. Tu sam da sa svoje strane ponovo naglasim našu podršku i naglasim da smo uz vas”, zaključila je Ursula von der Leyen.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

U utorak kiša, u srijedu nas očekuje snijeg, a za vikend stabilizacija

Objavljeno

na datum

Administator

Decembar sa sobom donosi promjenjive vremenske prilike pa će tako do kraja ove sedmice biti izvršena smjena kiše, snijega, ali i sunca.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode da nas u decembru ne očekuju iznenađenja u vidu temperatura koje su proteklih dana išle i preko 15 stepeni celzija.

Pored osjetno nižih temperatura očekuje se i snijeg u Bosni, a kiša u Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Od posljepodnevnih sati u utorak, kiša će prvo zahvatiti zapadnu, jugozapadnu Bosnu te područje Hercegovine i do kraja dana se proširiti na ostatak zemlje.

U noći sa utorka na srijedu kiša će u Bosni preći u susnježicu i snijeg.

Minimalne temperature zraka varirat će od -3 stepena celzija do tri stepena celzija u Bosni, na području Hercegovine od tri stepena celzija do osam stepeni celzija.

Najviše dnevne temperature kretat će se između nula i pet stepeni celzija, na jugu zemlje do osam stepeni celzija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Stabilnije vremenske prilike i nešto više temperature zraka izgledne su za dane vikenda i početkom naredne sedmice.

Prema rasploživim sinoptičkim materijalima padavine su moguće od četvrtka, 14. decembra, kada će se jutarnje temperature kretati između nula i pet stepeni celzija do devet na jugu zemlje.

Maksimalne očekivane temperature varirat će između šest stepeni celzija i 12 stepeni celzija, a u Hercegovini do 14 stepeni celzija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Delić: Kriterije javnog poziva ispunilo 152.448 domaćinstava, najviše penzionera

Objavljeno

na datum

Administator

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je konferenciju za medije na kojoj je kazao da je 152.488 domaćinstava ispunilo kriterije Javnog poziva za dodjelu novčane pomoći EU energetski siromašnim domaćinstvima.

Objasnio je da je napravljena preliminarna lista korisnika koji su ispunili uslove Javnog poziva, ali da će konačna lista biti poznata nakon što završi žalbeni rok.

Delić je naveo da je svaka aplikacija koja je zaprimljena unesena u namjenski digitalni alat i da su rađene provjere nakon zatvaranja Javnog poziva sa svim relevantnim spiskovima kako bi se kreirala privremena lista domaćinstava koja ispunjavaju uslove poziva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Imali smo više od mjesec dana da uradimo ovako zahtjevan proces koji je prvi put urađen na području FBiH”, rekao je Delić.

Najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete čini kategorija penzionera gdje je zabilježeno 115.945 prihvaćenih prijava.

U kategoriji domaćinstava koja primaju dječiji dodatak broj prihvaćenih prijava iznosi 29.945, a u kategoriji domaćinstava koju čine osobe koje primaju stalnu novčanu pomoć prihvaćeno je 5.558 prijava.

U kategoriji domaćinstava koja čine samohrani roditelji ukupno 1.040 prihvaćenih prijava.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o kantonima, najveći broj domaćinstava koja ispunjavaju uslove poziva dolazi iz Tuzlanskog kantona, zatim slijede Zeničko-dobojski kanton i Kanton Sarajevo.

“Prema trenutnim podacima pravo je ostvarilo je 152.488 domaćinstava po ove četiri kategorije i za njih je potvrđeno da ispunjavaju sve uslove. Moram da kažem da je čitav proces rađen automatski čime smo miimizirali bilo kakav spoljni utjecaj”, objasnio je Delić.

U periodu od 6. do. 12 decembra svi građani će biti u mogućnosti da provjere status svoje prijave online putem. Građani koji utvrde da se ne nalaze na privremenoj listi kvalificiranih prijava moći će se žaliti tamo gdje su podnijeli prijavu (npr. u općini).

“Prihvaćenih žalbi će biti malo ili nimalo obzirom da imamo podatke o svim odbijenim koji niu ispunili uslove poziva. Bitno je naglasiti da se uz žalbu mora dostaviti dokaz o ispunjavanju kriterija za ostvarivanje pomoći”, istakao je Delić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon isteka roka za prigovor kreirat će se finalna lista koja će biti poslana na Vladu FBiH te će nakon usvajanja konačne liste biti urađen transfer novca prema lokalnim jedinicama.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nenad Nešić uputio u proceduru sporazum sa Frontex-om

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH te pregovora sa Frontexom, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH i oba njena entiteta mogu biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu