Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Ursula von der Leyen nakon sastanka u Sarajevu: Donosimo pravu ponudu za BiH u ovom trenutku

Objavljeno

na datum

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sastala se danas u Sarajevu s predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto, a nakon sastanka održala je i konferenciju za medije.

Na početku obraćanja javnost, predsjednica Evropske komisije se osvrnula na svoju raniju posjetu Bosni i Hercegovini.

“To je zaista bio historijski dan, emotivan i važan za vašu zemlju, ali i za EU. Moja prva poruka je u suštini da ponovo potcrtam da budućnost BiH jeste u EU. Naglašavam koliko je snažna naša podrška vašem evropskom putu”, rekla je Von der Leyen.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da je formiranje vlasti pokazalo da zemlja može ostvariti dobre rezultate.

“Pokazali ste i kroz formiranje vlasti i sve ono što je urađeno u prvoj godini, da zemlja može ostvarivati rezultate. Govorim o paketu mjera u oblasti vladavine prava u proteklim sedmicama, a sada bi se trebao ostvariti odlučan napredak na realizaciji 14 prioriteta. To će predstavljati napredak na procesu pridruživanja i približiti vas EU”, objasnila je predsjednica Evropske komisije.

Ističe i kako će Evropska unija i BiH nastaviti i dalje dobru saradnju.

“Naša dosadašnja saradnja je bila odlična i nastavit ćemo blisko sarađivati. Svima vam je poznato, da bi došli do ovog cilja, BiH treba da djeluje jedinstveno i nastupa s jednim glasom i stavom. Mi ne možemo dozvoliti nazadak po zajedničkim vrijednostima u bilo kojem dijelu. Govorili ste o ustavnom uređenju, civilnim slobodama. Sve su to temelji EU. Budućnost zemlje je u Evropskoj uniji kao jedinstvena, ujedinjena i suverena zemlja”, poručila je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, predsjednica Evropske komisije osvrnula se na privredu Bosne i Hercegovine te njenu modernizaciju.

“Moramo raditi na zbližavanju privreda i na tome smo već radili. Imamo investicioni plan od 30 milijardi eura za Zapadni Balkan i on već donosi rezultate. To su primjeri projekata autoputeva i željeznica. Prošle godine smo zajednički prošli kroz tešku energetsku krizu, ali smo ostali jedni uz druge i tako pokazali da zajednički rad pod takvim djelovanjem možemo premostiti”, ističe Von der Leyen.

Kada je riječ o planu rasta za Zapadni Balkan, Ursula von der Leyen je objasnila kako se on sadrži od četiri principa.

“Vaša privreda je na 35 posto evropskog prosjeka. Jako puno neiskorištenog potencijala što je za nas važno. Iz tog razloga predstavljamo novi plan rasta za Zapadni Balkan. Prva komponenta je da otvaramo jedinstveno tržište privrednim subjektima sa Zapadnog Balkana. Drugi princip je da Zapadni Balkan otvara svoje granice i kompletirate regionalno tržište. Treće je, ako otvorimo jedinstveno tržište i ako vi kompletirate regionalno, onda to za sobom povlači određene reforme koje se moraju provesti radi bolje integracije. To je bolje poslovno okruženje, digitalizacija, priprema privrede za zelenu tranziciju. Četvrti princip koji prati ovo su investicije”, objasnila je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, predsjednica Evropske komisije je naglasila kako je ovo odlična ponuda za Bosnu i Hercegovinu.

“Mislim da je ovo prava ponuda koja dolazi u pravom trenutku. Ako uspijemo sa svim što namjeravamo, imamo mogućnost da udvostručimo privredu u roku od jedne decenije. Tu sam da sa svoje strane ponovo naglasim našu podršku i naglasim da smo uz vas”, zaključila je Ursula von der Leyen.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Upaljen žuti meteoalarm za neke dijelove BiH, očekuje se olujno nevrijeme praćeno grmljavinom

Objavljeno

na datum

Administator

Stranica BH Meteo izdala je upozorenje da će u nastavku dana brojne dijelove naše zemlje zahvatiti olujno nevrijeme praćeno grmljavinom.

Kako su naveli, od jutros u većem dijelu Krajine kiša neumorno pada. U narednim satima značajna destabilizacija atmosfere očekuje i ostatak zemlje uz povremeno kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Uz jači razvoj konvektivne naoblake, lokalno se očekuje i nevrijeme uz veću količinu padavina u kratko vrijeme, led i pojačan vjetar za što je najveća šansa u nastavku dana u dijelovima jugozapadne, centralne, sjeveroistočne i istočne Bosne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pred kraj dana i večeras talas lokalnih pljuskova sa grmljavinom zahvatit će i veći dio Hercegovine i gornje Podrinje, one krajeve koji su generalno oskudjevali sa kišom ranijih dana. Eventualno krajnji jug Hercegovine da se provuče bez nekih većih padavina.

U noći na petak očekuje se postepeno slabljenje i prestanak padavina, kao uvod u razvedravanje i stabilizaciju vremena sutra tokom dana.

Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda upaljen je žuti meteoalarm za veće dijelove BiH. Alarm se odnosi na regije Livno (od 8 do 18 sati), Mostar (od 9 do 20), Sarajevo (od 11 do 20 sati), Tuzla (od 11 do 20), Banja Luka (od 11 do 19), Foča (od 12 do 20), Prijedor (od 12 do 19), Trebinje (od 15 do 22) i Višegrad (od 12 do 20).

Inače, u BiH se danas najviše temperature očekuju između 16 i 24 stepena, na jugu do 30.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Odbor za vanjske poslove Slovenije u posjeti BiH: “Bit ćemo još aktivniji po pitanju bh. puta ka EU”

Objavljeno

na datum

Administator

U Sarajevu je danas održan sastanak Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije, nakon čega je upriličena i konferencija za medije.

Nakon sastanka se obratila zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Sabina Ćudić koja je kazala da je jako zadovoljna današnjim sastankom. Ujedno, izrazila žal zbog činjenice da bh. parlamentarci više od 20 godina nisu bili u zvaničnoj posjeti Sloveniji.

“Imali smo zajednički sastanak naše komisije i odbora za vanjske poslove Slovenije izuzetna nam je čast ugostiti prije svega prijatelje BiH. Zahvalili smo se za napore Slovenije na bh. putu ka Evropskoj uniji. Posljednja posjeta bh. parlamentaraca bila je prije više od 20 godina, želimo to promijeniti a ne biti samo domaćini”, poručila je Ćudić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ime Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije obratio se Predrag Baković koji je, također, istakao prijateljske odnose Slovenije i BiH. Također, podsjetio je na pomoć koju je BiH slala kada su u augustu 2023. godine Sloveniju zadesile razorne poplave.

“Drago mi je da smo poslije toliko godina okrijepili odnose odbora za vanjske poslove. Stvarno je bilo vrijeme da se sretnemo i da ojačamo odnose ovih radnih tijela”, kazao je Baković te dodao:

“Posebno se zahvaljujemo na pomoći u poplavama u augustu prošle godine. Nemamo nekih otvorenih pitanja, a radimo na tome da se BiH nađe na putu ka EU. Bili smo aktivni i bit ćemo još aktivniji po tom pitanju”, poručio je on.

Za kraj, zaključio je kako je: “Klima prava – odnosi odlični.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu