Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Nešić opet provocirao i dizao tri prsta, hvalio se da je dobio pristup tajnim podacima

Objavljeno

na datum

Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, danas je u Sarajevu održao konferenciju za novinare na kojoj je objavio da je dobio dozvolu za pristup povjerljivim podacima stepena “tajno” i “vrlo tajno”.

Nešića se ranije povezivalo sa osobama iz kriminalnog miljea, a on danas kaže da je dobijanjem dozvole za pristup podacima s oznakom “vrlo tajno” time stavljena tačka.

“Ne postoji sigurnosna smjetnja za pristup tajnim podacima stepena tajno i vrlo tajno. Želim da kažem da su ovo dale sigurnosne agencije i OSA. Time stavljamo tačku na još jednu špekulaciju i povezivanje mene sa bilo čim. Nažalost, neki ljudi zarađuju novac na taj način da ljagaju druge ljude, ne birajući ni sredstva ni postupke, ne vodeći računa da li time ugrožavaju i sigurnost lica na pozicijama, ugrožavaju sigurnost moje porodice i moje djece”, naveo je Nešić, dodajući da ja nema nikakve veze sa bilo kim, niti sa bilo kakvim nedozvoljenim aplikacijama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nešić je ponovo na press konferenciji u Sarajevu, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, podigao tri prsta komentarišući toranj na vrhu Trebevića koji je od sinoć osvijetljen u bojama zastave entiteta RS.

On je kazao da ne vidi nikakav problem u tome jer se nalazi na teritoriji RS-a, i da nikome ne treba to smetati kao što ni njemu ne smeta zastava BiH.

“Sve što je normalno smeta, sve što nije normalno vama ne smeta. Ne znam kome smeta zvanična zastava Republike Srpske koja se nalazi na teritoriji RS, što se mene tiče ne smeta, kao što mi ne smeta ni ova ovdje zastava. Sve što je u skladu sa zakonom i predviđeno ustavom RS i BiH za mene je prihvatljivo”, rekao je i podigao tri prsta te kazao da je to za njega sasvim “zakonit i regularan pozdrav kao i kada kaže selam alejkum”.

Iskazao je dobrodošlicu predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, koja će sutra doputovati u Bosnu i Hercegovinu.

“Nadam se da ćemo uvidjeti koliko smo pozitivnih koraka napravili na putu ka Evropskoj Uniji, pogotovo ministarstvo na čijem čelu se nalazim”, dodao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Helez o naoružanju Oružanih snaga: Nabavljamo nešto što nema niko u regionu, u radare ulažemo 30 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas fabriku Igman Konjic i tom prilikom između ostalog govorio o naoružanju koje imaju Oružane snage naše države.

Kako je kazao, Oružane snage BiH su spremne da odbrane državu.

“Mi imamo uplaćeno i dogovoreno pet helikoptera koje trebamo uvesti u što kraćem roku, imamo nekoliko borbenih transportera, prvi dolazi najdalje za mjesec dana. Imamo još nešto dogovoreno da uvezemo što nema niko u regionu, to ne mogu još reći. To ćete svi vidjeti jer ćemo organizovati press konferenciju kad to nabavimo. Nabavljamo radare u koje ćemo uložiti 30 miliona KM i bit će to prvi put da ćemo potpuno kontrolisati sigurnost našeg neba. Sve su to pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga”, kazao je Helez novinarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, što se tiče sigurnosti, građani mogu biti “potpuno mirni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH”.

“Ja mogu poručiti građanima Bosne i Hercegovine dok je Igmana Konjic i drugih tvornica namjenske industrije građani trebaju biti sigurni u sigurnost naših granica”.

Siguran je da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu i da smo u Evropi među značajanim.

“Evropa je dugo zagovarala mir, nije mislila da će se desiti rat. Evropa se sad budi radi ovog u Ukrajini, a mi smo odavno budni zbog onog što nam se desilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i činjenicu da je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odbijena poslanička inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika za dozvolu nošenja hidžaba u OS BiH zbog slučaja Emele Mujanović.

“Sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje su ruke svezane. Ja i Emela smo dogovorili da ne gubi radno mjesto. Bit će zaposlena u Ministarstvu odbrane”, kazao je Helez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Objavljeno

na datum

Administator

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4:25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5:41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana, prenosi MINA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu