Connect with us

REGIJA

Glavašev sin i odvjetnik: Na njemu je odluka hoće li otići u BiH

Objavljeno

na datum

Filip Glavaš, sin i odvjetnik Branimira Glavaša koji je danas u ponovljenom suđenju nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina nad osječkim civilima 1991., ocijenio je da je riječ o prepisanoj ranijoj presudi te da je cijeli postupak politički iniciran i montiran.

”Ovaj kazneni postupak je bio samo farsa za javnost u kojem su izvedeni novi materijalni i personalni dokazi, a o kojima u obrazloženju današnje presude nismo čuli niti jednu jedinu riječ”, kazao je Filip Glavaš.

Glavašev odvjetnik u vrijeme prvog postupka bio osnovnoškolac

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Mlađi Glavaš poručio je sucu zagrebačkog Županijskog suda Draženu Kevriću da na pisanom otpravku presude ne zaboravi promijeniti ime predsjednika vijeća koje je donijelo presudu tako da umjesto suca Željka Horvatovića potpiše sebe jer je, smatra, današnja presuda identična onoj koju je 2009. izrekao sudac Horvatović osudivši njegovog oca na osam godina zatvora, a koju je kasnije ukinuo Ustavni i Vrhovni sud.

”Nadam se da će tome jednom doći kraj. Mi se s ovom optužnicom borimo već 19 godina i borit ćemo se i daljnjih 19 godina ako to bude bilo potrebno”, rekao je Filip Glavaš, koji je za vrijeme prvog postupka bio osnovnoškolac, a u međuvremenu je završio pravni fakultet i postao očev branitelj.

Hoće li Glavaš pobjeći u BiH? “Ta odluka je na njemu”

Upitan odlazi li Branimir Glavaš u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko i kamo je pobjegao prije izricanja prve presude 2009. te služio zatvorsku kaznu, Filip Glavaš je odgovorio da je ta odluka na njegovom ocu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iako je nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, Glavaš je iz suda izašao slobodan, a prema pojašnjenju suca Kevrića istražni zatvor Glavašu nije određen zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. prema kojoj je već odslužio pet godina, dva mjeseca i 27 dana kazne.

Ukupan doprinos u Domovinskom ratu kao olakotna okolnost

”Ne ide u istražni zatvor, ali sudac Kevrić je nekakvom pravnom vratolomijom odlučio da tužiteljstvo ima pravo žalbe pa me ne bi čudilo da Visoki kazneni sud pod predsjedanjem suca Horvatovića to rješenje preinači pa da Branimir Glavaš za koji dan završi u istražnom zatvoru”, rekao je Filip Glavaš.

Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Robert Petrovečki izrazio je zadovoljstvo nepravomoćnom presudom, ali nije htio komentirati ispad Branimira Glavaša koji je za vrijeme obrazloženja presude vrijeđao suca Kevrića. Petrovečki je rekao da o eventualnoj novčanoj kazni zbog vrijeđanja sudskog vijeća treba odlučiti sud.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tko je došao na izricanje presude, a tko nije?

Uz Glavaša, na četiri godine zatvora nepravomoćno je osuđena Gordana Getoš Magdić, nekadašnja zapovjednica voda posebne postrojbe za diverzantsko-izviđačke namjene Operativne zone Osijek, dok su pripadnici tog voda Dino Kontić i Zdravko Dragić osuđeni na po tri godine.

Glavaš i Getoš Magdić došli su na izricanju presude, no Kontić i Dragić nisu se pojavili u sudnici.

Svim okrivljenicima su kao otegotne okolnosti u obzir uzete težina počinjenih kaznenih djela i upornost u njihovom počinjenju, dok su kao olakotne okolnosti cijenjeni prijašnja neosuđivanost okrivljenika i njihov ukupni doprinos u Domovinskom ratu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

REGIJA

VIDEO – Novi Vučićev spot izazvao buru reakcija: Nagovorio čovjeka da ide kući spavati sa ženom

Objavljeno

na datum

Administator

Predizborni spotovi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića posljednjih godina privlače mnogo pažnje, a ništa drugačije nije ni pred ovogodišnje vanredne parlamentarne izbore.

Vučić se zadnjih dana pojavljuje na spotovima u kojima kuca na vrata građanima Srbije i s njima razgovara o ekonomskoj situaciji i razlozima zašto su ostali u Srbiji.

U posljednjem spotu pojavio se u kafani i pokušao, kasnije će se ispostaviti uspješno, uvjeriti jednog čovjeka da dobije četvrto dijete.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Za treće dijete bi 2012. godine dobili 2.100 eura, a sada 17.723 eura. A, da si kao on i da imaš četvrto dijete, dobio bi 25.000 eura”, govori Vučić čovjeku koji je rekao da ima troje djece.

Kada je čuo za cifru od 25.000 eura, čovjek je samo rekao “izvinite ljudi, žurim kući, imam nekog važnog posla”.

Ovaj spot naišao je na brojne kritike i ismijavanja na društvenim mrežama.

“Dokle poniženja. Ovaj spot je katastrofa”, “O ovoj kampanji neko će u budućnosti snimiti film definitivno, i mnogi će se stidjeti svojih roditelja, i baba i deda u kom vremenu su živjeti”, “Čudno pa nisu objavili i snimak kakvog to važnog posla ima ovaj”, samo su neki od komentara orisnika koji se mogu pročitati na mreži X.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

REGIJA

Hripavac u Hrvatskoj: “Od 1980. nismo imali ovoliko oboljelih, bolest ima tri stadija”

Objavljeno

na datum

Administator

Hripavac se munjevito širi Hrvatskom. Najviše zaraženih je u Zagrebu i Splitu. Mnogi su mislili da je ta bolest iskorijenjena, ali čini se da ipak nije. Epidemiolozi kao jedan od razloga navode pad procijepljenosti.

Bernard Kaić, specijalist epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. rekao je kako je svakog dana sve više i više oboljelih te da je jučerašnja brojka bila 1230. Dodao je i kako u zadnjih 40 godina, od 1980., nisu imali tako puno oboljelih.

“Zabrinjavajuće je što tako velik broj oboljelih povećava šansu da se zarazi novorođenče ili dojenče koje još nije cijepljeno jer za njih bolest može biti teška, pa čak i smrtonosna”, rekao je za HRT. Istaknuo je i kako je najviše oboljelih u dobi od 10 do 14 godina

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bolest ima tri stadija

Tatjana Petričević Vidović, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, istaknula je kako su adolescenti uglavnom procijepljeni te da kod njih hripavac nije toliko opasan, a i komplikacije su rijetke.

“Bolest ima tri stadija. U početnom stadiju su opći simptomi – povišena temperatura, šmrcanje. U drugom stadiju se javlja naporan, iscrpljujuć kašalj, često se javlja po noći sa snažnim udahom – hripom i može biti popraćen povraćanjem. Zatim slijedi treći stadij, stadij oporavka, koji može trajati tjednima, pa i mjesecima”, istaknula je.

Ivić: Razlozi epidemije su koronamjere i loša procijepljenost

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ivo Ivić, infektolog i bivši šef Klinike za infektologiju KBC-a Split, rekao je kako ovo nije neočekivano.

“Nakon nekoliko godina mjera izolacija koje smo provodili, zaštite prijenosa respiratornih infekcija, nakupila se populacija mladih i djece koji se nisu prokužili jer su nosili maske i bili kod kuće i, kad smo se otvorili, krenulo je širenje. To je prvi razlog. Drugi razlog je neprocijepljenost ili loša procijepljenost, što nas čini osjetljivijima”, rekao je.

Zakonska regulativa

Ivana Portolan Pajić, načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva, rekla je kako se u ovom trenutku ne razmišlja o promjeni zakonske regulative.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Sadašnji zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti jasno kaže kakve su obaveze u kalendaru cijepljenja i za sve roditelje i skrbnike koji ne provode imunizaciju malodobne djece određuje i sankcije. Ali uvijek mislimo kako je bolje ne koristiti represivne mjere, već edukaciju”, rekla je, dodavši kako necijepljenje djece ulazi u kategoriju kršenja dječjih prava.

“Ustavni sud 2014. donio je odluku kojom je odbacio prijedlog za ocjenu ustavnosti obvezne imunizacije, a u rješenju je naglasio stav Ministarstva zdravstva – da je pravo djece na zdravlje više od prava roditelja na donošenje nekih slobodnih odabira”, istaknula je Portolan Pajić.

Kome se preporučuje cijepljenje

Cijepljenje se preporučuje svima prema programu cijepljenja, trudnicama, ali bilo bi dobro da se cijepe i ukućani djeteta mlađeg od godine dana koje nije stiglo primiti tri doze, kako bi se smanjio rizik da se to malo dijete zarazi, istaknuo je Kaić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

REGIJA

Varaždin: Pijani tinejdžer pokosio autobusnu stanicu, saobraćajni znak i ogradu, kip Isusa ga zaustavio

Objavljeno

na datum

Administator

Pijani mladić (19) skrivio je saobraćajnu nesreću u kojoj je naletio na stajalište autobusa, saobraćajni znak, ogradu i betonski kip, koji mu je u konačnici i pao na krov automobila te ga ozlijedio.

Pijani 19-godišnjak skrivio je saobraćajnu nesreću u kojoj je srušio betonski stup na krov osobnog automobila.

U saobraćajnoj nesreći u utorak oko 21:30 u Varaždinskoj ulici u Sračincu ozlijeđen je 19-godišnjak koji je upravljao automobilom s 1,70 promila alkohola u krvi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Mladić nije prilagodio brzinu kretanja, te je zbog toga prednjom stranom vozila naletio na metalno-staklenu nadstrešnicu stajališta autobusa u sklopu koje se nalazi reklamni pano.

Zatim je udario u saobraćajni znak i nastavio kretanje po travi, a u konačnici je naletio na metalnu ogradu, betonski kip Isusa i ogradu s drvenim stupovima, nakon čega se zaustavio.

Od siline udarca betonski je kip pao na krov automobila 19-godišnjaka i pritom ga ozlijedio. Mladiću je pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin, a njegove ozlijede okvalificirat će se naknadno.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu