Connect with us

BIHAĆ

FOTO – USK: Pojačane aktivnosti Sektora kriminalističke policije MUP-a USK na suzbijanju zloupotreba droga

Objavljeno

na datum

Dana 13. oktobra u večernjim satima istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a USK su u ulici Prijedorska izvršili pretres pokretne i nepokretne imovine lica A. D. rođen 1993. godine iz Bihaća.

Tom prilikom istražitelji su pronašli i oduzeli jednu plastičnu vrećicu sa sadržajem bijelog praha koji asocira na opojnu drogu „speed“, plastičnu vrećicu sa sadržajem suhe zeljaste materije koja asocira na „marihuanu“, jednu ručno spravljenu cigaretu sa sadržajem nepoznate biljne materije i dva pištoljska metka nepoznatog kalibra.

O navedenom upoznata postupajuća tužiteljica koja se očitovala da se u opisanom događaju stiču obilježja krivičnog djela iz člana 239. stav 3. KZ F BiH „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“. Nastavlja se dalji rad po navedenom krivičnom djelu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dana 20. oktobra, a na osnovu ranije prikupljenih operativnih podataka, istražitelji Odsjeka kriminalističke policije Bihać su u ulici Mehmeda Kolakovića, iza stambenog objekta koji koristi K. A. rođen 2003. godine iz Bihaća, pronašli i oduzeli zeljastu stabljiku visine 270 cm koja svojim izgledom asocira na „Cannabis-sativu“.

Naknadnim pretresom u kući su pronađene četiri drobilice za duhan sa tragovima nepoznate zeljaste materije. Rad po ovom predmetu su preuzeli istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a te je konstatovano da se u opisanom događaju stiču obilježja bića krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“. Istraga je u toku.

Dana 20. oktobra u večernjim satima u ulici BiH Regemente, istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a USK izvršili su pretres porodične kuće i pomoćnih objekata lica H. A. rođen 1998. godine iz Bihaća i tom prilikom pronašli i oduzeli određenu količinu suhe zeljaste materije koja asocira na „marihuanu“ te određeni iznos novca za koji se sumnja da je stečen prodajom narkotika.

Nakon obavještavanja postupajuća tužiteljica je djelo okvalifikovala kao krivično djelo iz čl. 238. KZ FBiH “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“. Lice H. A. je prilikom bijega od sebe odbacio tri paketića sačinjena od plastične folije sa sadržajem suhe zeljaste materije koja asocira na „marihuanu“. Narednog dana, 21. oktobra H. A . je lišen slobode te je nad istim u svojstvu osumnjičenog zavedena kriminalistička obrada.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dana 25. oktobra u večernjim satima istražitelji Sektora kriminalističke policije su u naselju Ozimice 1 izvršili pretres lica P. S. rođen 1987. godine iz Bihaća i tom prilikom kod istog pronašli i oduzeli 16 paketića sačinjenih od plastiče folije sa sadržajem nepoznatog bijelog praha, 12 paketića sačinjenih od plastične folije sa sadržajem suhe zeljaste materije koja asocira na „marihuanu“, digitalna vaga za precizno mjerenje i određeni iznos novca za koji se sumnja da je pribavljen prodajom narkotika.

O svemu navedenom upoznata je postupajuća tužiteljica koja je djelo okvalifikovala kao krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ te naložila dalju kriminalističku istragu.

Velika Kladuša:

Dana 24. oktobra istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a USK su u Ulici Trnovačka izvršili pretres kuće i pratećih objekata koje koristi H. M. rođen 1970. godine iz Vel. Kladuše te tom prilikom pronašli i oduzeli veće količina suhe zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na „Cannabis sativa“ (pronađena u plasteniku), a unutar kuće sedam staklenih posuda u kojima se nalazila suha zeljasta materija koja svojim izgledom asocira na „Cannabis sativa“, jedan mobilni telefon, dvije digitalne vage za precizno mjerenje sa tragovima suhe zeljaste materije i određeni iznos novca za koji se sumnja da potječe od nezakonite prodaje narkotika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon upoznavanja sa navedenim postupajući tužilac naložio je dalju kriminalističku istragu s cljem dokumentovanja krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“

Bos. Krupa:

Dana 24. oktobra operativnim radom na terenu istražitelji Sektora kriminalističke policije su na lokalitetu „Risovački Do“ pronašli plantažu, odnosno zasad od ukupno 189 stabljika biljne vrste koja svojim izgledom asocira na „Cannabis sativu“.

Nakon završenog uviđaja navedene stabljike su počupane, a u dogovoru sa postupajućom tužiteljicom Kantonalnog tužilaštva nastavlja se dalja kriminalistička istraga krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, s ciljem identifikacije lica ili više njih koja su zasadila navedene biljke,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Foto:MUP USK

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Kantonalni sud Bihać: Donesena prvostepena presuda u predmetu Muharem i Aldin Majstorović

Objavljeno

na datum

Administator

Kantonalni sud u Bihaću je dana 25.10.2023. godine donio, a dana 30.10.2023. godine javno objavio prvostepenu presudu u predmetu broj 01 0 K 017940 22 K kojom su optuženi Muharem i Aldin Majstorović oglašeni krivim da su počinili:

Muharem Majstorović krivično djelo Ubistvo u pokušaju iz člana 166. stav 1. u vezi sa članom 28. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci;

Aldin Majstorović kao pomagač krivična djela Ubistvo u pokušaju iz člana 166. stav 1. u vezi sa članom 28. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i krivično djelo Neovlašteno nabavljanje, posjedovanje, držanje, nošenje, trgovina, popravljanje, modifikacija ili prepravljanje i posredovanje oružjem bitnim dijelovima i municijom iz člana 73. stav 1. tačka a) Zakona o oružju i municiji USK-a za koja je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 4 (četiri) mjeseca.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optuženima se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 05.04. do 29.04.2022. godine.

Od optuženog Aldina Majstorovića oduzima se prepravljena vojna puška M48 koja se po pravosnažnosti presude ima uništiti.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema pismenog otpravka iste,saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Kantonalni sud Bihać: Objavljena prvostepena presuda u predmetu Izet Keserović

Objavljeno

na datum

Administator

Kantonalni sud u Bihaću je dana 28.11.2023. godine izrekao i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu broj 01 0 K 018830 23 K kojom je optuženi Izet Keserović oslobođen od optužbe da je, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH nečovječno postupao prema civilu, vršeći psihičko i fizičko zlostavljanje, te nanoseći mu velike fizičke i psihičke patnje, čime bi počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. preuzetog KZ SFRJ u vezi sa članom 22 istog zakona.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema pismenog otpravka iste,saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Kantonalni sud Bihać: Objavljena prvostepena presuda u predmetu Mićo i Radovan Džodan

Objavljeno

na datum

Administator

Kantonalni sud u Bihaću je dana 24.11.2023. godine u ponovnom postupku izrekao i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu broj 01 0 K 014357 23 K 2 kojom su optuženi Mićo Džodan i Radovan Džodan oglašeni krivim da su kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, izvršili ubistvo jednog civila bošnjačke nacionalnosti, i nečovječno postupali prema drugim civilima bošnjačke nacionalnosti, povredom njihovog tjelesnog integriteta i dostojanstva, pri čemu je jedna osoba zadobila teške i po život opasne tjelesne povrede, čime su počinili krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. u vezi sa članom 22. preuzetog KZ SFRJ i osuđeni:

Mićo Džodan na kaznu zatvora u trajanju do 7 (sedam) godina;

Radovan Džodan na kaznu zatvora u trajanju od 7 (sedam) godina u koju kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 29.03. do 31.03.1995. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema pismenog otpravka iste,saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu