CRNA HRONIKA

OPTUŽENI SEMIR ŠKALJO (1989) OPTUŽEN ZA UGROŽAVANJE OSOBA POD MEĐUNARODNOM PRAVNOM ZAŠTITOM

Objavljeno

na datum

Tužiteljica Tužilaštva BiH podigla je optužnicu protiv Škaljo Semira, rođenog 1989. godine u Zenici, više puta osuđivan, državljanin BiH.

Optuženi se tereti da je, putem društvenih mreža, na zvanični profil Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini uputio poruke prijetećeg sadržaja, uputivši prijetnje po sigurnost diplomatskom osoblju ambasade koje je pod međunarodnopravnom zaštitom shodno članu 1. Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju krivičnih djela protiv osoba pod međunarodnom zaštitom, uključujući diplomatske agente.

U optužnici se navodi da je navedeni optuženi, nezadovoljan činjenicom da je 2017. godine deportovan iz Kraljevine Švedske, upućivao prijetnje po život i sigurnost osoblju ambasade, te je i fizički došao na adresu diplomatskog predstavništva gdje je tražio da razgovara sa tadašnjom ambasadorkom, u čemu je spriječen od sigurnosnih službenika, te su kada je drugi put došao u prostorije ambasade, nakon reakcije službenika osiguranja i obavještavanja policijskog službenika DKPT-a BiH, policijski službenici SIPA-e dolaskom na lokaciju lišili slobode optuženog.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optuženi se tereti da je ozbiljnim prijetnjama da će napasti diplomatsko osoblje i službene prostorije ugrozio sigurnost osoba pod međunarodnopravnom zaštitom, čime je počinio krivično djelo – ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom iz člana 192. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 9 svjedoka i prilaganjem oko 20 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH,saopćeno ie iz Tužilaštva BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version