Connect with us

BIHAĆ

FOTO – UDRUŽENJE HORIZONT ORGANIZIRALO SKUP PODRŠKE MIRU U PALESTINI

Objavljeno

na datum

Više hiljada Bišćana danas je na Gradskom trgu izrazilo podršku miru u Palestini i solidarnost sa svim civilnim žrtvama, posebno djecom. Okupljeni građani redom navode da ih situacija u Gazi, jako podsjeća na period agresije na BiH, genocid u Srebrenici, opsadu nekadašnjeg Bihaćkog Okruga i teroriziranje i granatiranje nedužnih civila, među kojima su djeca. Isto mišljenje dijeli i Elvir Muslić, predsjednik Planinarskog društva Horizont, koje je organizator današnjeg skupa:

„S obzirom da smo 1201 dan bili pod opsadom, mi Bišćani smo kompetentni da organizujemo ovakav skup. Danas možda nisu bitni govori, niti poruke, koje su upućene sa bine. Najvažnija poruka je ova masovnost, odnosno broj ljudi, koji su se danas okupili ovdje“.

Iz Pojasa Gaze, okupljenim Bišćanima, telefonom se obratio doktor Nasri Iframi, koji je nekad boravio u našem gradu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Ogroman je broj ranjenih i poginulih ovdje, nemoguće je objasniti i dočarati, ali u bolnicama je sada više izbjeglica, nego ranjenih, jer jednostavno nemaju gdje. Sve je uništeno, gotovo sve zgrade su uništene. Ja sada pričam s vama iz ruševina. Napadi traju bez prestanka, noć i dan padaju rakete, bombarduju avioni“.

Okupljenim Bišćanima za podršku koju pružaju njegovom narodu, zahvalio se i naš sugrađanin, inače ljekar u Kantonalnoj bolnici, dr Muhamed Salah, a poruke mira i podrške nedužnim civilima uputili su i kantonalni premijer Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

„Šaljemo jasnu poruku da smo za mir, ali i jasan zahtjev da šutnja mora prestati, da rušenje svih aspekata humanosti, da rušenje ljudskih prava i konvencija mora prestati i da se ovo mora zaustaviti“-rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

„Poruka, koju danas odavde šaljemo je samo da smo mi na strani mira, na strani očuvanja nedužnih života i što skorijem postizanju mira na području Gaze. Dakle, mi ne možemo, a da ne izgovorimo riječi podrške narodu Palestine. Ne možemo, a da ne ukažemo na teror, koji se nad tim narodom trenutno provodi, posebno posljednjih dana, ali i sve ono što se godinama dešava na području Palestine“.-poručio je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pojas Gaze prostire se na oko 350 kvadratnih kilometara, što je otprilike trećina površine Grada Bihaća i na ovom i ovolikom području živjelo je oko 2,2 miliona Palestinaca. Prema podacima, koje je objavila službena palestinska novinska agencija WAFA, u posljednihg 20-ak dana, koliko traju sukobi, u pojasu Gaze ubijeno je preko 6 000 civila, a oko 18.000 ranjeno. Više od polovine ubijenih i ranjenih su djeca,piše Radio Bihać.

Foto:Radio Bihać

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

VIDEO – Prevazilaženje predrasuda: Sve više Roma u Bihaću pohađa školu i bilježi uspjehe

Objavljeno

na datum

Administator

Zbog predrasuda Romi u Bosni i Hercegovini suočavaju se s brojnim problemima. Često osuđena na prosjačenje, romska djeca zbog toga ne idu u školu.

Ipak, u Bihaću se odnos prema ovoj kategoriji građana proteklih godina znatno poboljšao, a uz podršku i angažman institucija i lokalne zajednice, sve više djece pohađa osnovnu i srednju školu, ali i bilježe uspjehe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija

Objavljeno

na datum

Administator

Sa žalošću javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je dana 09.04.2024. godine nakon kraće bolesti u 75-oj godini života na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija iz Bihaća.

Dženaza i ukop mile nam rahmetlije će se obaviti dana 12.04.2024. godine (petak) u 14:30 sati na mezarlucima “HUMCI” u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Bihać: Kadeti-polaznici za čin mlađi inspektor potpisali ugovore

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 05.04.2024 godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona su u prisustvu ministra i zamjenika direktora Uprave policije budući kadeti-polaznici za čin mlađeg inspektora potpisali ugovore o međusobnim pravima i obavezama između Uprave policije MUP-a USK i kadeta polaznika za vrijeme trajanja osnovne obuke za čin „mlađi inspektor“ na policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Obuka, koja počinje 08.04.2024 godine, održat će se u trajanju od tri mjeseca na policijskoj akademiji i jedan mjesec u Upravi policije MUP-a USK nakon čega će se sa uspješnim kadetima pristupiti o potpisivanju ugovora o zaposlenju u Upravi policije MUP-a USK.

Ministar Habibija i zamjenik direktora Kozlica su budućim polaznicima akademije čestitali na odabiru te su im zaželjeli sreću u nastavku obuke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu