SVIJET

Radio izraelske vojske: Odgođa se invazija na Pojas Gaze do dolaska američkih snaga na Bliski istok

Objavljeno

na datum

Radio izraelske vojske saopćio je da je izraelska vlada odlučila odgoditi invaziju na Pojas Gaze do dolaska američkih snaga na Bliski istok.

“Sjedinjene Američke Države su prenijele Izraelu svoju namjeru da rasporede dodatne američke snage na Bliskom istoku, u pripravnosti za kopnenu operaciju zbog zabrinutosti zbog eskalacije iranskih napada na njihove snage u regiji”, navodi se u izvještaju.

Radio objašnjava da su izraelski zvaničnici kazali da to nije jedini razlog za odgodu operacije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Tu su i drugi faktori u igri, kao što je povećanje operativne spremnosti snaga, kao i traženje rješenja za pitanje zarobljenika i potencijal za dodatne sporazume o oslobađanju zarobljenika”, navodi se.

Ranije je CNN saopćio da Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na izraelske vlasti da odgode invaziju dok traju pregovori o oslobađanju talaca i ulazak konvoja humanitarne pomoći u Gazu. Izraelski zvaničnici su prvobitno negirali da su Amerikanci u tom smislu intervenisali, te su poručili da invazija ne odgađa.

Sukob u Pojasu Gaze započeo je nakon što je Hamas 7. oktobra napao naselja na jugu Izraela, ubivši stotine civila i vojnika, prema tvrdnjama izraelskih vlasti. Nedugo zatim uslijedilo je izraelsko bombardovanje i blokada Pojasa Gaze, koja je prema navodima institucija u Gazi, odnijela hiljade nevinih života.

Postoji bojazan da će uništenjem Hamasa u Pojasu Gaze doći do raseljavanja više od dva miliona Palestinaca i da im izraelske vlasti neće dozvoliti povratak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version