Connect with us

Nekategorisano

Kantonalni sud Bihać: Objavljena prvostepena presuda u predmetu Emir Hadžipašić i drugi

Objavljeno

na datum

Kantonalni sud u Bihaću je dana 20.10.2023. godine je u ponovnom postupku izrekao i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu broj 01 0 K 013650 22 K 2 , kojom su optuženi Emir Hadžipašić, Emir Balčinović i Irfan Ćehajić oslobođeni od optužbe da su počinili krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u sticaju sa krivičnim djelom Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. sve u vezi sa članom 54. istog Zakona.

U interesu opće sigurnosti od optuženog Emira Balčinovića oduzima se 4.111,14 grama canabisa upakovano u tri vreće i 2,168 grama kokaina.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema pismenog otpravka iste,saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nekategorisano

Potraga za nestalim Midhatom Dedovićem okončana tragično: Danas će mu biti klanjana dženaza i obavljen ukop

Objavljeno

na datum

Administator

Iz Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo saopštili su da nakon četiri mjeseca i dvadeset dana od nestanka sugrađanina Midhata Dedovića okončana je potraga te će danas biti obavljena dženaza i ukop u selu Ćurovi kod Goražda.

Midhat Dedović je nestao 28.11.2023. godine na području Općine Novi Grad Sarajevo gdje bio i nastanjen.

Kako navode iz Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo zajedno s njima u potrazi je učestvovala i Služba traganja i spašavanja pri Civilnoj zaštiti Općine Novi Grad Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Potraga je okončana pronalaskom tijela u rijeci Bosni kod Visokog po dojavi građana 23.02.2024. godine.

Nakon što su završene zakonske procedure, uviđaj obdukcije i DNK nalaz tijela kojim je potvrđeno da se radi o Midhat Dedović ovom prilikom želimo da izrazimo saučešće porodici i da obavijestimo javnost da je potaraga okončana nažalost sa smrtnim ishodom”, saopćili su iz GSS Novi Grad Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

Nekategorisano

Kantonalni sud Bihać: Objavljena drugostepena presuda u predmetu Agan Bunić i dr.

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon održanog usmenog, glavnog i javnog pretresa, Kantonalni sud u Bihaću je dana 17.04.2024. godine izrekao i javno objavio drugostepenu presudu u predmetu broj 18 0 K 047162 23 Kžk, kojom su optuženi Agan Bunić i Emir Aldžić oglašeni krivim zbog počinjenja produženog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ Federacije BiH u vezi s članom 31., 54. i 55. KZ Federacije BiH, te je sud primjenom navedenih zakonskih propisa i člana 59. Tačka a) i člana 62. KZ F BiH optuženim izrekao UVJETNU OSUDU i to:

1.Optuženom Aganu Bunić utvrđuje se kazna zatvora u trajanju od 10 (deset) mjeseci koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 2 (dvije) godine od pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo.

2.Optuženom Emiru Aldžiću utvrđuje se kazna zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 1 (jedne) godine od pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na osnovu člana 212. stav 3. ZKP-a Federacije BiH, optuženi Agan Bunić i optuženi Emir Aldžić obavezuju se da oštećenom JU Centar za socijalni rad Bužim solidarno nadoknade štetu u iznosu od 3.510,00 KM u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Sa viškom imovinsko pravnog zahtjeva iznad dosuđenog iznosa oštećeni JU Centar za socijalni rad Bužim se upućuje na parnični postupak.

Temeljem člana 76. stav 1. i 2. u vezi sa članom 71. tačka c) KZ F BiH optuženom Aganu Bunić izriče se mjera sigurnosti zabrana vršenja funkcije načelnika Općine Bužim u trajanju od 2 (dvije) godine a optuženom Emiru Aldžiću izriče mjera sigurnosti zabrane vršenja funkcije Direktora JU Centra za socijalni rad Bužim u trajanju od 2 (dvije) godine s tim da se za slučaj opozivanja uvjetne osude vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove sigurnosne mjere.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema pismenog otpravka iste,saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

Nekategorisano

MUP USK: Saopćenje za javnost

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 16.04.2024.godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona u prisustvu ministra i zamjenika direktora Uprave policije održan je radni sastanak u cilju unapređenja rada i funkcionisanja Uprave policije, te koordiniranja u postupanju organizacionih jedinica, zamjenika direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova USK kantona Amel Kozlica je održao radni sastanak sa načelnicima policijskih uprava sa područja USK-a kantona, na kojem su prisustvovali osim načelnika i komandiri policijskih stanica, te načelnik Sektora uniformisane policije, analitičar Sektora kriminalističke policije i Jedinice za profesionalne standarde.

U skladu sa predloženim dnevnim redom, na sastanku je analizirano stanje bezbjednosti na području USK-a za 2023. godinu, kao i prva tri mjeseca 2024. godine, te su prezentirani postignuti rezultati rada. Također je razmatrana aktuelna problematika sa prijedlozima za unapređenje stanja bezbjednosti na pojedinačnim područjima iz nadležnosti policijskih uprava, kako bi se unaprijedilo stanje sigurnosti, a postupanje policijskih službenika u smislu profesionalizma i efikasnosti podiglo na najviši nivo. U nastavku su definisane aktivnosti na planiranju sastanaka rukovodilaca policijskih uprava i stanica sa menadžmenitima i članovima uprava obrazovnih ustanova, kako bi se preventivno reagovalo na sve eventualne sigurnosne rizike, a sigurnost učenika i školskih sredina maksimalno unaprijedila.

Nakon pojedinačnik izlaganja policijskih rukovodilaca, te konkretnih prijedloga za unapređenje stanja sigurnosti u određenim oblastima, razmatrana su i analizirana i druga dešavanja na području USK-a kantona koja su u nadležnosti Uprave policije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U okviru svih izlaganja, zamjenik direktora policije Amel Kozlica je naglasio da i pored pokazatelja i rezultata koji su postignuti u proteklom periodu u svim segmentima sigurnosti, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova će i u narednom periodu biti planirane intenzivne aktivnosti koje će prije svega podrazumjevati pojačano angažovanje policijskih timova na području Kantona, pojačanu kontrolu i nadzor lica, objekata i mjesta interesantnih sa sigurnosnog i operativnog aspekta, kao i pružanje pomoći i podrške policijskim stanicama u provođenju pojačanih aktivnosti, kako bi se jednim koordiniranim pristupom i dobrim rukovođenjem preveniralo izvršenje krivičnih djela i drugih nedozvoljenih radnji, unaprijedilo stanje u oblasti sigurnosti saobraćaja, te generalno svim građanima osigurati maksimalna lična i imovinska sigurnost.

Kako je pojasnio zamjenik direktora policije Amel Kozlica, takav pristup zahtjeva krajnje ozbiljno i profesionalno rukovođenje na svim nivoima koje ne toleriše bilo kakva ostupanja od naloženih zadataka, te da će u tom smislu od strane Jedinice za profesionalne standarde biti vršeni kontrolni nadzori i inspekcije, kako bi postupanje i djelovanje svih policijskih službenika bilo profesionalno u kontekstu dokumentovanja događaja iz nadležnosti Uprave policije, a reakcija policije brza, efikasna i zakonita.

Samo na taj način, u svom završnom izlaganju je pojasnio zamjenik direktora policije Amel Kozlica, policijska agencija može efikasno reagovati u okviru svojih nadležnosti i ispuniti očekivanja koja zajednica ima sprem policijskih struktura,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu