Connect with us

BIHAĆ

Aerodrom Željava – Bila je najčuvanija tajna Jugoslavije: “Radi se o čudu i suludo je da stoji zaustavljeno u vremenu”

Objavljeno

na datum

Zvuči kao dio filma o Jamesu Bondu, ali ogromna zračna baza uklesana u planinama između BiH i Hrvatske tijekom hladnog rata postala je turistička atrakcija. Stvorena da bude otporna na sve, pa i na nuklearni napad, podzemna vazdušna baza u Željavi ipak je izdahnula kad i Jugoslavija, a nekoliko desetljeća kasnije njezini su čađavi hodnici poligon za (avan)turiste.

U svoje zlatno doba ta je baza u kilometrima dugim tunelima mogla primiti desetke MiG-ova 21 sovjetske proizvodnje. U svakom je trenutku imala dovoljne rezerve vode, zraka i struje, osigurane četvorima betonskim vratima teškima 100 tona.

Oko nje pet pista za slijetanje protezalo se i u Hrvatsku. “Bio je to pravi doseg”, prisjeća se bivši pilot Mirsad Fazlić, koji je osamdesetih gotovo 10 godina radio u toj vojnoj bazi. “Bila je opremljena najboljom vojnom i civilnom tehnologijom.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kad je Jugoslavija iščezla u ratu početkom devedesetih, vojna je baza uništena. “Sve je spaljeno”, pripovijeda pilot. “Ostali su samo tuneli i zidovi.”

Ponovno otkriće

U narednim je godinama baza bila zaboravljena i privlačila tek pokojeg turista u potrazi za jugoslavenskom ostavštinom.

A onda je 2016. godine jedan film sve promijenio. Vojna baza u Željavi poslužila je za snimanje filma “Houston, We Have a Problem!” slovenskog redatelja Žige Virca i (ponovno) postala poznata.

Procjenjuje se da otad njezine mračne hodnike, goleme prostorije i opremu nagriženu hrđom posjeti 150.000 turista godišnje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Lokalni dužnosnici ulažu napore da bi barem dio od više stotina hiljada turista koji hrle u obližnji Nacionalni park Plitvička jezera uz dobar marketing privukli k sebi. U Željavi se već održavaju automobilske utrke, a smatraju i da bi bila savršeno mjesto za festivale, serverske sobe ili čak Muzej hladnog rata.

Dok se to ne ostvari, turisti sa svjetiljkom u ruci lutaju vlažnim hodnicima i nastoje voditi računa o tome kamo će zakoračiti.

“Radi se o inženjerskom čudu i suludo je da stoji zaustavljeno u vremenu”, sa zanosom govori zagrebački fotograf Angelo Virag. Njegov rođak iz Pertha u Australiji divi se toj “divljoj infrastrukturi, autentičnoj, netaknutoj već 30 godina”.

Hamdija Mesić iz obližnjeg Bihaća vezan je za to golemo zdanje, “ostavljeno na milost i nemilost vremenu. Takvo nešto ne postoji nigdje drugdje”. Entuzijast za avione nada se da će to mjesto ponovno zaživjeti kao pista. Zagovara da se dvije piste na području Bosne obnove, a san mu je ondje vidjeti aerodrom za pilote amatere.

Obnoviti ili ne, pitanje je raskola među turistima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Sviđa mi se baš kakvo jest jer nisu posvuda table koje vam govore kamo ići i što vidjeti”, objašnjava Maria Moreno, 33-godišnja španjolska dizajnerica interijera i dodaje da bi to mjesto “izgubilo svoj šarm kad bi postalo turistička atrakcija”.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Otvoreno dječije igralište u naselju Ozimice I

Objavljeno

na datum

Administator

Danas je u bihaćkom naselju Ozimice I svečano otvoreno dječije igralište za koje su sredstva izdvojili Grad Bihać i međunarodna organizacija UNHCR. Ovo je nastavak uspješne saradnje Grada Bihaća i UNHCR-a, koji će u toku ove godine zajednički realizirati nekoliko projekata. Ukupna vrijednost ovih projekata je preko 300.000 KM a, između ostalog, radit će se na još nekoliko dječijih igrališta kao i na Sportsko-rekreativnom centru u Gornjem Prekounju.

„Dječije igralište u malom parku na Ozimicama I je nastavak uspješne saradnje sa UNHCR-om i nešto što smo ranije promovirali kroz projekat „Bihać grad djece“. Na ovaj način pokušavamo i da dodatno unaprijedimo dječiju sportsku infrastrukturu i ovo je sigurno dobar put ka tome“, kazao je Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća. piše Radio Bihać

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu