Connect with us

CAZIN

Potvrđena optužnica protiv Nedime Zulić iz Cazina

Objavljeno

na datum

Rješenjem Općinskog suda u Cazinu od 12.10.2023.godine potvrđena je optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Nedime Zulić iz Cazina zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383.stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Optuženoj se stavlja na teret da je u periodu od septembra do 08.11.2019.godine kao službena osoba v.d. direktora ZU „Doma zdravlja Cazin“ s ciljem da Z.R. pribavi korist u vidu napredovanja u službi uputila Upravnom odboru ove ustanove prijedlog dopune Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u kojem je predložila da se iza riječi završen fakultet zdravstvenih studija VII stepen doda riječ ili završen Prirodno-matematički fakultet iako je znala da isti nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti kojim je propisano da zdravstveni radnici moraju imati obrazovanje zdravstvenog usmjerenja.

Nakon toga je optužena razriješila S.S. koja je bila na poziciji Šefa laboratorijske dijagnostike čime ju je degradirala i uskratila pravo na položajni dodatak na platu, a za navedeno radno mjesto donijela odluku o imenovanju Z.R. i na taj način Z.R. pribavila korist u vidu napredovanja u službi i ostvarivanju položajnog dodatka na plati čime je počinila krivično djelo iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH,saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

CAZIN

Cazin: Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 42 osobe afroazijskog porijekla

Objavljeno

na datum

Administator

Uhapšen je državljanin Bosne i Hercegovine (BiH) inicijala E. B. (36) zbog pokušaja krijumčarenja 42 osobe afroazijskog porijekla.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice u graničnom pojasu na području općine Cazin. E. B. je krijumčario migrante u kombiju bh. nacionalnih oznaka.

Krijumčarene osobe su u Upitnicima za migrante izjavile da dolaze iz Sirije (13), Nepala (9), Republike Turske (7), Narodne Republike Kine (6), Indije (5), Šri Lanke (1) i Pakistan (1).

O događaju su obaviješteni tužilac Tužilaštva BiH i sudija za prethodni postupak Suda BiH, kao i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

VIDEO – Unapređenje zimskog turizma u USK-u: Bihać i Cazin ostvaruju velike pomake

Objavljeno

na datum

Administator

Unsko-sanski kanton svake godine bilježi značajne rezultate kada je riječ o ljetnom turizmu. Međutim, Bihać i Cazin nastoje potaći na veće ulaganje u zimski turizam i prema statističkim podacima ostvareni su veliki pomaci. Naročito kada govorimo o posjetama Štrbačkom buku.

Nastavi čitati

CAZIN

Tužilaštvo USK: Potvrđena optužnica protiv Zlatka Sabljakovića iz Cazina, bivšeg direktora JU OŠ „Cazin I“ Cazin zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja

Objavljeno

na datum

Administator

Rješenjem Općinskog suda u Cazinu od 20.12.2023.godine potvrđena je optužnica protiv Zlatka Sabljakovića (61) iz Cazina zbog postojanja osnovane sumnje da je u periodu od 04.09.2017. godine do 02.01.2019.godine u svojstvu odgovorne osobe – direktora JU Osnovne škole „Cazin I“ Cazin svjestan činjenice da iskorištavanjem svojih dužnosti i povjerenih mu ovlaštenja postupa protivno Pravilniku o radu škole kojim je propisano da se uposlenici biraju na osnovu konkursa za koji je potrebna saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona nezakonito zaposlio M.L.i K.N., na radno mjesto „nastavnika“ kojim su zaključeni ugovori na određeno vrijeme, P.S. na radno mjesto „bibliotekar“ na neodređeno vrijeme, A.B.P., A.P. i M.E. na radno mjesto „nastavnik“ na neodređeno vrijeme, S.S., B.M. i B.N. na radno mjesto „pomoćni tehnički radnik“ na određeno vrijeme i S.S. na isto radno mjesto na neodređeno vrijeme uslijed čega je navedenim licima pribavio korist u vidu zasnivanja radnog odnosa na određeno i neodređeno vrijeme čime je počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona Federacije BiH,saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu