Connect with us

SVIJET

Bosanski hirurg je vodeći robotski urolog u Evropi: Životna želja mu je donijeti svoje znanje u BiH

Objavljeno

na datum

Njemački grad Bamberg je prije pet godina svjedočio jednom od najvažnijih trenutaka u historiji medicinske prakse grada – izvođenju robotske operacije, koju je vodio renomirani bosanski urolog, profesor doktor medicine Vahudin Žugor.

Urološka klinika u Bambergu suočila se s ozbiljnim izazovima 2018. godine, jer je godinama bilježila pad broja stacionarnih pacijenata, što je dovelo do prijetnje njenog zatvaranja. Uprava klinike je odlučila da nabavi robotski sistem Da Vinci i angažuje uglednog robotskog hirurga, prof. dr. med. Vahudina Žugora.

Žugor je prethodno radio na elitnoj robotskoj klinici u Gronau, nedaleko od njemačko-holandske granice, i doprinio uspješnom razvoju robotike na univerzitetskoj klinici u Kölnu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Izazovan početak

Dolazak u Bamberg zahtijevao je stvaranje tima za robotske operacije i obezbjeđivanje potrebnih uslova i resursa za primjenu ove visoko-tehnološke metode. Početak je bio izazovan, s većinom zaposlenih koji su bili skeptični prema robotici i njenim potencijalima.

“Ljudi u klinici nisu vjerovali u uspjeh minimalno invazivne urologije”, kaže za Klix Žugor.

Međutim, nakon nekoliko operacija, skepsa je postepeno nestala, a robotika se brzo širila. Godinu za godinom, broj operacija robotskim sistemima značajno se povećavao. Klinika za urologiju postala je jedan od najvećih i najvažnijih centara za urologiju i robotiku u Bavarskoj, služeći populaciju od oko 13 miliona ljudi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pored lokalnih pacijenata, mnogi pacijenti iz raznih dijelova svijeta, posebno sa Zapadnog Balkana, dolaze u Bamberg u potrazi za liječenjem.

Prvi pacijent koji je podvrgnut ovoj revolucionarnoj proceduri, robotskoj radikalnoj prostatektomiji, bio je iz Beograda, čime je ova priča dobila posebnu simboliku, a Vahudin Žugor je tokom posljednjih pet godina izveo više od 1.200 operacija putem robotskog sistema Da Vinci u Bambergu.

Ukupno, u toku svoje 14-godišnje karijere, operisao je više od 4.000 pacijenata, radeći u klinikama u Gronau, Kölnu i Bambergu te spada među vodeće evropske robotske urologe.

Danas, pet godina nakon prve operacije u Bambergu, robotika je postala etablirana terapeutska metoda za liječenje karcinoma prostate, bubrega i mokraćnog mjehura.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Trnovit put do uspjeha

Profesor Žugor svojim putem do uspjeha nije imao lagan put. On je zbog rata napustio medicinski fakultet u Bosni i Hercegovini i došao u Njemačku bez novca i osnovnih znanja njemačkog jezika. Njegov dolazak u stranu zemlju nosio je ogroman psihološki pritisak. Danas, 30 godina kasnije, kaže da mu je osnovni cilj bio opstanak i obezbjeđivanje finansijskih sredstava za studiranje i pomoć roditeljima koji su kao izbjeglice živjeli u Hrvatskoj.

“Dan i noć sam radio. Prvo sam radio kao njegovatelj. Tokom dana sam radio, a noću sam učio jezik, i obrnuto. Nakon tri godine upisao sam se na prestižni medicinski fakultet u Erlangenu”, sjeća se Žugor.

Životna želja

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Mnogi pacijenti iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja dolaze na liječenje u Bamberg i od Žugora traže pomoć i savjet. Mnoga teška urološka oboljenja, koja se ne mogu tehnički obraditi u BiH su domena doktora Žugora, koji je ujedno i jedini robotski urolog iz BiH u Evropi.

“Moj cilj i životna želja je da jednog dana dođe robotska hirurgija i u moju BiH. Za jedan takav projekt je potrebna specijalna infrastruktura, ogromna motivacija i edukacija kompletne robotske ekipe i medicinskog tima. Trenutno nema takve robotike i hirurgije u BiH, ali se nadam da će jednog dana naše znanje i iskustvo koje smo sticali vani, biti iskorišteno i upotrijebljeno i u našoj matičnoj domovini”, kaže Žugor.

On je također i vanredni profesor i predavač na medicinskom fakultetu u Kelnu, jednom od najvećih univerziteta u Njemačkoj. Osim toga, Žugor je naučni radnik i publicista s impresivnim portfoliom koji obuhvata više od 750 naučnih radova, publikacija, knjiga, postera i predavanja na nacionalnim i međunarodnim kongresima. Dobitnik je čak 21 naučnog priznanja za svoje kliničke i naučne rezultate.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Švedska: Djevojka optužila taksistu za silovanje, njena braća ga objesila

Objavljeno

na datum

Administator

Četvero mladih, uključujući trojicu braće, i 15-godišnja djevojka su proglašeni krivima za ubistvo muškarca kojeg su optužili za silovanje. Muškarac, taksista po zanimanju, pronađen je obješen u prirodnom rezervatu Enkoping u Švedskoj.

Uppsalski ustvrdio je da je zbog ranijih optužbi u vezi s djevojkom ondje namamljen obećanjem seksualnih usluga. Tada su ga napali, a njegovo tijelo nije pronađeno sedam dana.

Najstariji brat, koji je imao 18 godina u trenutku zločina, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Ostala četvorica, svi maloljetnici u vrijeme incidenta, dobila su kazne od tri do četiri godine u ustanovi za maloljetničke prijestupnike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tri brata su proglašena krivima za ubistvo. Međutim, što se tiče djevojke i njenog dečka, koji su imali 15 godina kada se zločin dogodio, utvrđeno je da nisu bili prisutni na mjestu događaja te su osuđeni zbog poticanja i učestvovanja u ubistvu.

Tijelo taksiste pronađeno je obješeno o stablo. Sud je zaključio da su ubice pokušale prikazati smrt kao samoubistvo. Iako su sva petorica tinejdžera negirala umiješanost, sud ih je osudio temeljem posrednih dokaza koje su iznijeli tužitelji.

Tužilaštvo je predstavilo poruke koje su tinejdžeri razmjenjivali kao dokaz da se radi o ubojstvu s predumišljajem. Dana 20. marta, četiri dana prije nestanka žrtve, djevojka je poslala poruku prijatelju u kojoj stoji: “Moja braća idu se sastati s mojim silovateljem”.

Na mjestu gdje je muškarac preminuo pronađeno je kupljeno uže. Jedan od braće je zapisao.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Trebali bismo odraditi petak (dan ubojstva, op.a.)”, na što je drugi brat odgovorio: “OK.”

Nakon ubistva jedan od braće je mobitelom žrtve prebacio novac s njegovog bankovnog računa.

Djevojka je tvrdila da nije znala da braća planiraju ubiti muškarca, tvrdeći da je mislila samo na to da će ga pretući. Međutim, Lars Holmgard, predsjednik Okružnog suda u Uppsali, donio je presudu da su braća smišljeno planirala ubistvo čovjeka, barem od trenutka kada su kupili uže pronađeno na mjestu događaja.

“Plan je morao biti da žrtva bude obješena o uže, smatra sud”, zaključio je Holmgard.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SVIJET

Od izraelskih raketa ovog jutra već stradalo osam Palestinaca, od toga dvoje djece

Objavljeno

na datum

Administator

Najmanje šest Palestinaca ubijeno je u petak ujutro u izraelskom zračnom napadu na Rafah, grad na jugu Gaze, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravlja kojim upravlja Hamas.

Odvojeno od toga, dvoje djece je ubijeno u zračnim napadima na grad Gaza na sjeveru, objavila je novinska agencija, citirajući Fadela Naima, doktora iz bolnice Al-Ahli.

Jutros je oružani sukob u Pojasu Gaze nastavljen nakon sedmodnevnog primirja. Prvo je dogovoreno da primirje traje četiri dana, pa je produženo dva puta, prvi put na dva i drugi put na jedan dan.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Katar i Egipat su se zalagali za nastavak primirja, ali do toga ipak nije došlo.

“Hamas je prekršio operativnu pauzu i, osim toga, pucao prema izraelskoj teritoriji”, naveo je IDF u saopćenju ovog jutra.

Tokom sedmodnevnog primirja Hamas je iz zarobljeništva pustio više od 100 talaca, a vjeruje se da ih je ostavio još oko 140.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Kineski predsjednik poziva na realizaciju nezavisne države Palestine na osnovu plana iz 1967.

Objavljeno

na datum

Administator

Kineski predsjednik Xi Jinping je naglašavajući “zajedničku sigurnost” pozvao na ostvarenje legitimne nezavisne države Palestine.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom, oglasio se i Xi Jinping.

“Gorke lekcije iz ciklusa palestinsko-izraelskog sukoba u potpunosti pokazuju da se samo podržavanjem koncepta zajedničke sigurnosti može postići održiva sigurnost”, kazao je Xi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kineski lider pozvao je međunarodnu zajednicu “da poduzme hitne mjere za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba”.

“Palestinsko pitanje je u središtu pitanja Bliskog istoka, a srž palestinsko-izraelskog sukoba leži u dugotrajnoj realizaciji legitimnog nacionalnog prava palestinskog naroda na uspostavu nezavisne države”, napisao je Xi u pisanom poruci UN-u.

Pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da prenese svoje odgovornosti i uloži sve napore kako bi omogućio prekid vatre, osigurao sigurnost civila i zaustavio humanitarnu katastrofu.

Ponavljajući kinesko stajalište o palestinsko-izraelskim mirovnim pregovorima, Xi je rekao da se pravo palestinskog naroda na državnost i opstanak te njihovo pravo na povratak treba vratiti što je prije moguće.

“Jedini održivi način da se riješi palestinsko pitanje leži u uspostavi nezavisne palestinske države koja uživa puni suverenitet na temelju granica iz 1967. i s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom”, dodao je Xi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu