Connect with us

SVIJET

Hezbollah otvara novu frontu? Izrael zatvorio granicu prema Libanonu

Objavljeno

na datum

Izraelska vojska danas je zabranila pristup u zonu unutar 4 km od libanonske granice i rekla da namjerno ometa GPS usluge tamo i na južnoj fronti s Gazom kao dio svojih operacija. Prekid rada GPS-a mogao bi utjecati na funkcije aplikacija, rekao je glavni vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Borci libanonskog Hezbollaha ispalili su danas navođeni projektil na izraelsko selo uz sjevernu granicu Izraela, ubivši jednu osobu i ranivši tri druge, rekli su militantna skupina i izraelske medicinske službe. Shtula je poljoprivredna zajednica uz granicu nasuprot libanonske zajednice Aita al-Shab.

Izraelci: Ispalili smo 12 projektila u znak odmazde

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Izraelska vojska rekla je da je izvršila protuudar na Libanon u znak odmazde ispalivši 12 projektila na okolicu Aita al Shab, prema libanonskim sigurnosnim izvorima. Po tim izvorima Izrael je gađao i južna libanonska naselja Rmeish i Ramiya.

Od Hamasovih napada na Izrael i protunapada izraelske vojske na Gazu, zadnjih je dana stalno bilo incidenata duž granice Izraela i Libanona, što je potaknulo zabrinutost od daljnje eskalacije. Proiranska milicija Hezbolah aktivna je u južnom Libanonu.

Hezbolah, koji obučava i financira Iran, smatra se mnogo moćnijim od Hamasa. Od zadnjeg rata između Izraela i tog pokreta 2006., Hezbolah je postao puno moćniji. Prema posljednjim procjenama izraelske vojske ima arsenal od više od 100.000 raketa.

“Ako Hezbolah otvori drugu frontu, Libanon će biti unišen”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost upozorio je libanonsku militantnu skupinu da ne započinje rat na drugom frontu, zaprijetivši “uništenjem Libanona” ako to učini. Tzachi Hanegbi rekao je da Izrael “nastoji ne biti uvučen u rat na dva fronta” i upozorio Hezbolah da se drži podalje od borbi.

“Nadamo se da Hezbolah neće, de facto, dovesti do uništenja Libanona, jer ako ondje bude rata rezultat će biti težak”, rekao je, aludirajući na dugogodišnje izraelske prijetnje teškim udarima na zemlju u slučaju lansiranja Hezbolahovog opsežnog raketnog arsenala.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Nizozemska će dobiti vladu radikalne desnice koja traži i strože uslove za prijem u EU

Objavljeno

na datum

Administator

Radikalni desničar Geert Wilders je saopćio da je postignut dogovor o formiranju nove nizozemske vlade.

Poručio je da se danas, kako je konstatovao, stvara historija te je najavio konferenciju za medije na kojoj će biti objavljeno više informacija o novoj vladi. Naime, novu vladu će činiti Wildersova Stranka za slobodu (PVV), populistička stranka Pokret poljoprivrednika-građana (BBB) i dvije stranke desnog centra.

Poznat je program rada oko kojeg su se spomenute stranke usaglasile. Program čini deset tačaka, a među kojima je ona koja se odnosi na pitanja zbog kojih je Wilders u fokusu domaće i svjetske javnosti. Dakako, riječ je o tački koja se odnosi na kontrolu azila i migracija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pa je tako dogovoreno da se ograniči svaki oblik migracija u Nizozemskoj, što će značiti i momentalno uvođenje privremenog zakona za borbu protiv, kako je navedeno, akutnog priliva azilanata. Osim toga, dogovoreno je da se osnaži granična kontrola i nadzor, kao i to da će Nizozemska biti članica Evropske unije s najstrožim zahtjevima za prijem u članstvo u Uniji.

Formiranje nove nizozemske vlade je uslijedilo pola godine nakon parlamentarnih izbora na kojima je Wildersova stranka bila uvjerljiva pobjednica. Međutim, proces formiranja vlade nije bio toliko lak koliko se očekivalo da će biti. Naprotiv. Tako će ova država dobiti vlast radikalnih stranaka, i to nakon 14 godina mandata premijera desnog centra Marka Ruttea.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Drugi po veličini švedski grad želi zabraniti kupovinu robe iz Izraela

Objavljeno

na datum

Administator

Upravno tijelo švedskog grada Geteborga, drugog po veličini u toj zemlji, želi prestati da kupuje robu iz Izraela.

Koalicija koja uključuje Švedsku socijaldemokratsku partiju, stranku ljevice i stranku zelenih, koji imaju većinu u upravnom općinskom odboru, predložila je da grad postepeno obustavi sve kupovine robe koja potiče iz zemalja koje su ilegalno okupirale druge zemlje.

“Izrael provodi ilegalnu okupaciju Zapadne obale koja se samo pogoršala u sjeni široko rasprostranjenog ubijanja civila u Gazi”, naveo je Jonas Attenius, predsjednik općinskog odbora Geteborga u saopćenju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da njihov novac od poreza ne bi trebao ići “za finansijsku podršku okupacionim snagama.”

Prijedlog bi također utjecao na kupovinu iz Rusije i Maroka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Crni dan za IDF u Gazi: Izraelski tenk pucao na vlastite vojnike, više poginulih i ranjenih

Objavljeno

na datum

Administator

Dva tenka izraelske vojske ubila su pet svojih vojnika i ranila još sedam u incidentu tzv. prijateljske vatre u srijedu kada su pucali na istureni štab IDF-a u Jabalyi u sjevernoj Gazi.

IDF je saopćio je da su tenkovi bili pod velikim pritiskom zbog desetaka napada u tom području.

Naređeno je da se svi otvori na tenkovima, uključujući nadstrešnicu na vrhu, drže zatvorenima kako bi se izbjegla bilo kakva rupa ili ranjivost na RPG napade. To je ograničilo vidljivost tenka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tenkovska jedinica 202 je integrirana u bataljon Haredi, a vojnici su rekli da su vidjeli potencijalnu prijetnju kako izlazi iz štaba bataljona, koji je bio udaljen samo 10-20 metara od njih.

Nije jasno kako nisu prepoznali da se radi zapravo o štabu njihovog bataljona.

IDF je u četvrtak objavio imena petorice vojnika koji su ubijeni u napadu u sjevernom Pojasu Gaze u srijedu:

Narednik Roy Beit Yaakov, 22, iz Elija, narednik Daniel Chemu, 20, iz Tiberije, narednik Ilan Cohen, 20, iz Karmiela, zastavnik Gilad Arye Boim, 22, iz Karnei Shomrona, i zastavnik Betzlel David Shashuah, 21, iz Tel Aviva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu