Connect with us

SVIJET

Hezbollah otvara novu frontu? Izrael zatvorio granicu prema Libanonu

Objavljeno

na datum

Izraelska vojska danas je zabranila pristup u zonu unutar 4 km od libanonske granice i rekla da namjerno ometa GPS usluge tamo i na južnoj fronti s Gazom kao dio svojih operacija. Prekid rada GPS-a mogao bi utjecati na funkcije aplikacija, rekao je glavni vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Borci libanonskog Hezbollaha ispalili su danas navođeni projektil na izraelsko selo uz sjevernu granicu Izraela, ubivši jednu osobu i ranivši tri druge, rekli su militantna skupina i izraelske medicinske službe. Shtula je poljoprivredna zajednica uz granicu nasuprot libanonske zajednice Aita al-Shab.

Izraelci: Ispalili smo 12 projektila u znak odmazde

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Izraelska vojska rekla je da je izvršila protuudar na Libanon u znak odmazde ispalivši 12 projektila na okolicu Aita al Shab, prema libanonskim sigurnosnim izvorima. Po tim izvorima Izrael je gađao i južna libanonska naselja Rmeish i Ramiya.

Od Hamasovih napada na Izrael i protunapada izraelske vojske na Gazu, zadnjih je dana stalno bilo incidenata duž granice Izraela i Libanona, što je potaknulo zabrinutost od daljnje eskalacije. Proiranska milicija Hezbolah aktivna je u južnom Libanonu.

Hezbolah, koji obučava i financira Iran, smatra se mnogo moćnijim od Hamasa. Od zadnjeg rata između Izraela i tog pokreta 2006., Hezbolah je postao puno moćniji. Prema posljednjim procjenama izraelske vojske ima arsenal od više od 100.000 raketa.

“Ako Hezbolah otvori drugu frontu, Libanon će biti unišen”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost upozorio je libanonsku militantnu skupinu da ne započinje rat na drugom frontu, zaprijetivši “uništenjem Libanona” ako to učini. Tzachi Hanegbi rekao je da Izrael “nastoji ne biti uvučen u rat na dva fronta” i upozorio Hezbolah da se drži podalje od borbi.

“Nadamo se da Hezbolah neće, de facto, dovesti do uništenja Libanona, jer ako ondje bude rata rezultat će biti težak”, rekao je, aludirajući na dugogodišnje izraelske prijetnje teškim udarima na zemlju u slučaju lansiranja Hezbolahovog opsežnog raketnog arsenala.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Švedska: Djevojka optužila taksistu za silovanje, njena braća ga objesila

Objavljeno

na datum

Administator

Četvero mladih, uključujući trojicu braće, i 15-godišnja djevojka su proglašeni krivima za ubistvo muškarca kojeg su optužili za silovanje. Muškarac, taksista po zanimanju, pronađen je obješen u prirodnom rezervatu Enkoping u Švedskoj.

Uppsalski ustvrdio je da je zbog ranijih optužbi u vezi s djevojkom ondje namamljen obećanjem seksualnih usluga. Tada su ga napali, a njegovo tijelo nije pronađeno sedam dana.

Najstariji brat, koji je imao 18 godina u trenutku zločina, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Ostala četvorica, svi maloljetnici u vrijeme incidenta, dobila su kazne od tri do četiri godine u ustanovi za maloljetničke prijestupnike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tri brata su proglašena krivima za ubistvo. Međutim, što se tiče djevojke i njenog dečka, koji su imali 15 godina kada se zločin dogodio, utvrđeno je da nisu bili prisutni na mjestu događaja te su osuđeni zbog poticanja i učestvovanja u ubistvu.

Tijelo taksiste pronađeno je obješeno o stablo. Sud je zaključio da su ubice pokušale prikazati smrt kao samoubistvo. Iako su sva petorica tinejdžera negirala umiješanost, sud ih je osudio temeljem posrednih dokaza koje su iznijeli tužitelji.

Tužilaštvo je predstavilo poruke koje su tinejdžeri razmjenjivali kao dokaz da se radi o ubojstvu s predumišljajem. Dana 20. marta, četiri dana prije nestanka žrtve, djevojka je poslala poruku prijatelju u kojoj stoji: “Moja braća idu se sastati s mojim silovateljem”.

Na mjestu gdje je muškarac preminuo pronađeno je kupljeno uže. Jedan od braće je zapisao.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Trebali bismo odraditi petak (dan ubojstva, op.a.)”, na što je drugi brat odgovorio: “OK.”

Nakon ubistva jedan od braće je mobitelom žrtve prebacio novac s njegovog bankovnog računa.

Djevojka je tvrdila da nije znala da braća planiraju ubiti muškarca, tvrdeći da je mislila samo na to da će ga pretući. Međutim, Lars Holmgard, predsjednik Okružnog suda u Uppsali, donio je presudu da su braća smišljeno planirala ubistvo čovjeka, barem od trenutka kada su kupili uže pronađeno na mjestu događaja.

“Plan je morao biti da žrtva bude obješena o uže, smatra sud”, zaključio je Holmgard.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SVIJET

Od izraelskih raketa ovog jutra već stradalo osam Palestinaca, od toga dvoje djece

Objavljeno

na datum

Administator

Najmanje šest Palestinaca ubijeno je u petak ujutro u izraelskom zračnom napadu na Rafah, grad na jugu Gaze, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravlja kojim upravlja Hamas.

Odvojeno od toga, dvoje djece je ubijeno u zračnim napadima na grad Gaza na sjeveru, objavila je novinska agencija, citirajući Fadela Naima, doktora iz bolnice Al-Ahli.

Jutros je oružani sukob u Pojasu Gaze nastavljen nakon sedmodnevnog primirja. Prvo je dogovoreno da primirje traje četiri dana, pa je produženo dva puta, prvi put na dva i drugi put na jedan dan.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Katar i Egipat su se zalagali za nastavak primirja, ali do toga ipak nije došlo.

“Hamas je prekršio operativnu pauzu i, osim toga, pucao prema izraelskoj teritoriji”, naveo je IDF u saopćenju ovog jutra.

Tokom sedmodnevnog primirja Hamas je iz zarobljeništva pustio više od 100 talaca, a vjeruje se da ih je ostavio još oko 140.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Kineski predsjednik poziva na realizaciju nezavisne države Palestine na osnovu plana iz 1967.

Objavljeno

na datum

Administator

Kineski predsjednik Xi Jinping je naglašavajući “zajedničku sigurnost” pozvao na ostvarenje legitimne nezavisne države Palestine.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom, oglasio se i Xi Jinping.

“Gorke lekcije iz ciklusa palestinsko-izraelskog sukoba u potpunosti pokazuju da se samo podržavanjem koncepta zajedničke sigurnosti može postići održiva sigurnost”, kazao je Xi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kineski lider pozvao je međunarodnu zajednicu “da poduzme hitne mjere za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba”.

“Palestinsko pitanje je u središtu pitanja Bliskog istoka, a srž palestinsko-izraelskog sukoba leži u dugotrajnoj realizaciji legitimnog nacionalnog prava palestinskog naroda na uspostavu nezavisne države”, napisao je Xi u pisanom poruci UN-u.

Pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da prenese svoje odgovornosti i uloži sve napore kako bi omogućio prekid vatre, osigurao sigurnost civila i zaustavio humanitarnu katastrofu.

Ponavljajući kinesko stajalište o palestinsko-izraelskim mirovnim pregovorima, Xi je rekao da se pravo palestinskog naroda na državnost i opstanak te njihovo pravo na povratak treba vratiti što je prije moguće.

“Jedini održivi način da se riješi palestinsko pitanje leži u uspostavi nezavisne palestinske države koja uživa puni suverenitet na temelju granica iz 1967. i s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom”, dodao je Xi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu