Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Čović: Nemamo kapacitet za izmjenu ustava, ali možemo promijeniti izborni zakon

Objavljeno

na datum

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović je u razgovoru za Fenu kazao kako smatra da vlast u Bosni i Hercegovinu funkcioniše iako se slaže da bi trebala djelovati puno učinkovitije i dinamičnije.

Ističe da institucije redovno zasjedaju, ali da je istina kako je usvojeno manje zakona nego što je planirano.

“Trebali smo u devetom mjesecu završiti taj drugi dio paketa koji se sastoji od tri dijela, a vezano za pristup europskim integracijama. To što smo trebali u devetom mjesecu, ja vas uvjeravam da ćemo završiti do kraja ovog mjeseca pa će situacija opet izgledati malo optimističnije”, ističe Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U prethodnim danima je imao razgovore sa koalicionim partnerima kako bi se “oslobodili uvjetnih blokada i nedonošenja odluka”, a što dolazi nakon što u Predstavničkom domu BiH nije prošao projekat za RS. Razlog odbacivanja projekta je bespotrebno neusvajanje važnih zakona u državnom Domu naroda.

“Trebat će taj element međusobnog povjerenja ojačati i vjerujem da ćemo idućeg tjedna na sastanku čiji je domaćin Milorad Dodik, imati dinamiku usvajanja zakona i drugih odluka što je dogovoreno na sastanku u Mostaru. Ostao je treći dio paketa koji je za nas vrlo osjetljiv, uključujući Izborni zakon i to će morati preći u jedanaesti mjesec kada je u pitanju Vijeće ministara. Vlast funkcionira, a da može bolje – može. Kriza jeste direktna, što se vidi i po komentarima našeg odnosa kolega koje čine parlamentarnu većinu. Moja zadaća je i tu da na neki način biram riječi, da možemo uvijek pridobiti jedne i druge partnere”, pojašnjava Čović.

Istaknuo je da je “najveći izazov upravo međusobno povjerenje” i da je ključ “ne izgubiti živce”.

“Ključni izazov je ne izgubiti živce prerano. Kad nam se nešto ne sviđa ne moramo baš tako glasno odgovoriti. Ja se bar trudim tako ponašati i mislim da to pomaže i stvara jedan ambijent. Vjerujem da ćemo odoliti tim iskušenjima i nastaviti raditi svoj posao, poručio je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Skori ulazak u izbornu godinu donosi izazove koji su uobičajeni, a Čović kaže kako on i dužnosnici HDZ-a i HNS-a nastoje koristiti uljuđen, civiliziran rječnik, da nikoga ne uvrijede, a da ipak pošalju ključne poruke svom biračkom tijelu.

“A to su prvenstveno ekonomske, socijalne poruke, poruke pravne i fizičke stabilnosti. Znam da će biti onih koji će tražiti drugačiji pristup, izlaziti i s drugačijim pogledima, ali ja i većina mojih kolega se nećemo na to osvrtati. Tako ćemo najbolje odgovoriti na izbornu godinu. Kampanja nije zadnja dva mjeseca, za nas kampanja staje stalno, jer stalno komuniciramo s našim biračkim tijelom i objašnjavamo ono što radimo. Mislim da će od same izborne godine puno veći izazov za nas biti taj naš međusobni odnos, da ne dozvolimo da zbog očitih razlika u pogledima na neka pitanja, ne uradimo ono što možemo”, smatra Čović.

Vlast u FBiH

Čović se požalio zbog toga što nije završen izbor ustavnog sudije u FBiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ne može se danas pričati o izboru suca Ustavnog suda, koji smo dogovorili u dvanaestom mjesecu prošle godine. Kritiziramo nekoga drugog zbog nefunkcioniranja Ustavnog suda BiH, a mi u Federaciji nismo bili u stanju provesti ono što smo dogovorili”, rekao je.

Pohvalio je funkcionisanje Vlade FBiH za koju je kazao da jednoglasno usvaja tačke, a povodom rada Parlamenta FBiH je izrazio očekivanje da će učvrstiti većinu.

Istaknuo je da ne postoji alternativa aktuelnoj vlasti.

“Tamo gdje znamo da imamo različita promišljanja ne trebamo dopustiti da nam ta pitanja na stol nameće opozicija. Hajmo biti mudri pa na upadati u tu zamku. Pogotovo kad moramo komentirati događanja izvana, jer o tome imamo često različite stavove. Mi trebamo zaštititi domovinu BiH. To je broj jedan i ako se oko toga možemo usuglasiti dok sjedimo zajedno, za sve ostalo ćemo naći rješenje. Ja sam uvjeren da će ova parlamentarna većina ojačati, jer ima sve uvjete za to i da nastavi svoj posao i na razini države i entiteta. Ne vidim mogućnost za neku alternativu, jer bi to opet značilo gubitak godine dana, a uostalom te kombinacije smo imali prije ove većine i znamo kako je to funkcioniralo i što je urađeno u prošlom mandatu. Druga je stvar što mi po zakonu nemamo mogućnost izvanrednih izbora. Drugim riječima, zarobljeni smo u taj okvir naredne tri godine i iz toga treba izvući maksimum. Ja ću snažno zagovarati da ova parlamentarna većina ostane, da se čak ojača i da možemo protočnije donositi zakone i druge odluke”, poručuje Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Međunarodna zajednica ima obavezu nastaviti pomagati”

On naglašava da ima intenzivne kontakte s većinom međunarodnih partnera i dodaje da nije njih bilo ova se vlast ne bi ni napravila.

“Trebala nam je pomoć u određenom trenutku. Uostalom, vidjeli ste i reakciju visokog predstavnika da bi se olakšale neke procedure. Ona struktura međunarodne politike koja nam je tada pomagala ima obvezu da to nastavit raditi. Bilo bi neozbiljno da netko radi tri mjeseca i onda kaže ja sam sad promijenio svoj stav. Ne možemo mi s ljudima u BiH praviti neke eksperimente. Ova koalicija mora dobiti šansu da nastavi raditi ono što je započela, a svi prijatelji izvana bi trebali biti tu neka logistika, pomoć, ohrabrivati nas da brže donosimo odluke. Mi imamo odgovornost za donošenje odluka, a oni su tu da nam budu potpora, a ne da rade umjesto nas”, smatra čelnik HDZ-a BiH.

Kazao je da u međunarodnoj zajednici postoje oni koji ne vole vidjeti snagu koju Hrvatii HDZ imaju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo sebe organizirali tako da želimo ostvariti ono što nam je dugoročni cilj – nedjeljiva BiH u euroatlantskim integracijama organizirana tako da nam ne treba nikakav visoki predstavnik, nikakvi stranci koji će nam donositi zakone i nametati rješenja. Postali smo puno zreliji, napravili smo jednu veliku političku organizaciju. Činjenica da se bez HDZ-a ne može napraviti vlast ni na državnoj, ni na federalnoj razini, kao i u većini županija, nije draga mnogim međunarodnim predstavnicima. To moramo znati, ma koliko oni šutjeli o tomu. I naravno da će oni pokušavati i u HDZ-u i oko HDZ-a napraviti neku opoziciju. E sad, što je pozicija, a što opozicija kod druga dva naroda pitanje je. U proteklih pet godina vidjeli smo da svatko sa svakim može koalirati pa je onda moje pitanje tko je izvan koalicije”, naveo je.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, rekao je da nije realno očekivati promjenu Ustava jer nemaju većinu za to. Ono što mogu je izmjena Izbornog zakona s ciljem implementacije međunarodnih i domaćih presuda, no u to spada i presuda “Kovačević” čije postojanje Čović očigledno ignoriše koliko god može.

“Nije realno govoriti o promjeni Ustava, jer za to očito nemamo kapacitet u parlamentima. Ali možemo promijeniti Izborni zakon na način da uvažimo presude međunarodnih i domaćih sudova. To moramo već u ovoj godini uraditi i završiti. Ključ svega je sigurnost u državi, međusobno povjerenje, pokrenuti investicijski zamah u BiH, donijeti propise koji će jačati pravnu državu, socijalnu skrb i nastaviti integracijske procese”, naglašava on.

Govoreći o ulozi Hrvatske u BiH, Čović je rekao da je ona velika jer navodno ne bi bilo kandidatskog statusa bez Andreja Plenkovića, hrvatskog premijera.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

U utorak kiša, u srijedu nas očekuje snijeg, a za vikend stabilizacija

Objavljeno

na datum

Administator

Decembar sa sobom donosi promjenjive vremenske prilike pa će tako do kraja ove sedmice biti izvršena smjena kiše, snijega, ali i sunca.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode da nas u decembru ne očekuju iznenađenja u vidu temperatura koje su proteklih dana išle i preko 15 stepeni celzija.

Pored osjetno nižih temperatura očekuje se i snijeg u Bosni, a kiša u Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Od posljepodnevnih sati u utorak, kiša će prvo zahvatiti zapadnu, jugozapadnu Bosnu te područje Hercegovine i do kraja dana se proširiti na ostatak zemlje.

U noći sa utorka na srijedu kiša će u Bosni preći u susnježicu i snijeg.

Minimalne temperature zraka varirat će od -3 stepena celzija do tri stepena celzija u Bosni, na području Hercegovine od tri stepena celzija do osam stepeni celzija.

Najviše dnevne temperature kretat će se između nula i pet stepeni celzija, na jugu zemlje do osam stepeni celzija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Stabilnije vremenske prilike i nešto više temperature zraka izgledne su za dane vikenda i početkom naredne sedmice.

Prema rasploživim sinoptičkim materijalima padavine su moguće od četvrtka, 14. decembra, kada će se jutarnje temperature kretati između nula i pet stepeni celzija do devet na jugu zemlje.

Maksimalne očekivane temperature varirat će između šest stepeni celzija i 12 stepeni celzija, a u Hercegovini do 14 stepeni celzija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Delić: Kriterije javnog poziva ispunilo 152.448 domaćinstava, najviše penzionera

Objavljeno

na datum

Administator

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je konferenciju za medije na kojoj je kazao da je 152.488 domaćinstava ispunilo kriterije Javnog poziva za dodjelu novčane pomoći EU energetski siromašnim domaćinstvima.

Objasnio je da je napravljena preliminarna lista korisnika koji su ispunili uslove Javnog poziva, ali da će konačna lista biti poznata nakon što završi žalbeni rok.

Delić je naveo da je svaka aplikacija koja je zaprimljena unesena u namjenski digitalni alat i da su rađene provjere nakon zatvaranja Javnog poziva sa svim relevantnim spiskovima kako bi se kreirala privremena lista domaćinstava koja ispunjavaju uslove poziva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Imali smo više od mjesec dana da uradimo ovako zahtjevan proces koji je prvi put urađen na području FBiH”, rekao je Delić.

Najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete čini kategorija penzionera gdje je zabilježeno 115.945 prihvaćenih prijava.

U kategoriji domaćinstava koja primaju dječiji dodatak broj prihvaćenih prijava iznosi 29.945, a u kategoriji domaćinstava koju čine osobe koje primaju stalnu novčanu pomoć prihvaćeno je 5.558 prijava.

U kategoriji domaćinstava koja čine samohrani roditelji ukupno 1.040 prihvaćenih prijava.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o kantonima, najveći broj domaćinstava koja ispunjavaju uslove poziva dolazi iz Tuzlanskog kantona, zatim slijede Zeničko-dobojski kanton i Kanton Sarajevo.

“Prema trenutnim podacima pravo je ostvarilo je 152.488 domaćinstava po ove četiri kategorije i za njih je potvrđeno da ispunjavaju sve uslove. Moram da kažem da je čitav proces rađen automatski čime smo miimizirali bilo kakav spoljni utjecaj”, objasnio je Delić.

U periodu od 6. do. 12 decembra svi građani će biti u mogućnosti da provjere status svoje prijave online putem. Građani koji utvrde da se ne nalaze na privremenoj listi kvalificiranih prijava moći će se žaliti tamo gdje su podnijeli prijavu (npr. u općini).

“Prihvaćenih žalbi će biti malo ili nimalo obzirom da imamo podatke o svim odbijenim koji niu ispunili uslove poziva. Bitno je naglasiti da se uz žalbu mora dostaviti dokaz o ispunjavanju kriterija za ostvarivanje pomoći”, istakao je Delić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon isteka roka za prigovor kreirat će se finalna lista koja će biti poslana na Vladu FBiH te će nakon usvajanja konačne liste biti urađen transfer novca prema lokalnim jedinicama.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nenad Nešić uputio u proceduru sporazum sa Frontex-om

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH te pregovora sa Frontexom, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH i oba njena entiteta mogu biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu