Connect with us

BIHAĆ

VIDEO – Sastanak organizacija ratnih vojnih invalida s područja Cazina i Bihaća sa zastupnicima u Parlamentu FBiH

Objavljeno

na datum

Pripadnici boračkih kategorija u Federaciji Bosne i Hercegovine ni nakon gotovo 30 godina ne mogu ostvariti većinu svojih, zasluženih prava. Probleme koje imaju često prepoznaju samo organizacije ratnih vojnih invalida, a da češće preživljavaju nego što žive – znaju i ratni vojni invalidi u Unsko-sanskom kantonu.

U godinama nakon rata uslijedila je borba za prava. Revizija invaliditeta i sudski postupci kojima su morali ponovo dokazivati stvarni procenat invaliditeta stvarnost je s kojom se svakodnevno bori 50-ak pripadnika boračke populacije u Unsko-sanskom kantonu. U ostvarivanju prava koči ih Uredba iz 2013. godine.

„Ljudi su isključeni iz prava zato što u tom trenutku nisu bili u mogućnosti da apliciraju, a onaj ko je nakon dva dana imao mogućnost da aplicira, on je zakasnio na datume. Dakle, mi u ovom trenutku tražimo samo izmjenu datuma do kojeg je važila određena uredba“, ističe Elvir Hadžić, ratni vojni invalid i predsjednik Organizacije RVI Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Da ovakva situacija nije samo u Kantonu broj jedan, pokazuje i podatak da je na nivou Federacije ovakvih pojedinaca više od 250. Iz resornog ministarstva kažu – ovo je primjer diskriminacije.

„Mi imamo jedan broj RVI koji su ranije ostali i procenat invaliditeta im je umanjen ispod 60%, koji su u neku ruku diskriminarni na način da su kasnije sudskim postupcima vratili se iznad 60% i izgubili su pravo i mogućnost da ostvare pravo na penziju“, objašnjava ministar za pitanje boraca i RVI USK Esad Bašagić (SDA).

Ona primanja koja su i uspjeli ostvariti nedovoljna su za njihov svakodnevni život. Ovakva situacija rezultirala je sastankom organizacija ratnih vojnih invalida s područja Cazina i Bihaća sa zastupnicima u Parlamentu FBiH, pa je problem podignut na viši nivo.

„Samim činom da sam se odazvao pokazujem i spremnost da se uđe u problematiku i da se analizira svaki problem koji je prethodno nastao i da se on adekvatno razriješi“, kaže NiP-ov Halil Bajramović, predsjednik Odbora za pitanje boraca i invalida parlamenta FBiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U Unsko-sanskom kantonu u narednom periodu planirano je još nekoliko radnih sastanaka na kojima bi se postepeno trebali rješavati problemi i poboljšavati položaj pripadnika ovih kategorija upravo zbog činjenice da su oni, prema riječima sagovornika, oni koji imaju najviše zasluga u bh. društvu.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Podignuta optužnica protiv Bišćanina zbog napada na ovlašteno službeno lice

Objavljeno

na datum

Administator

sud bih

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

Dine Pečenkovića, zvanog “Pečo”, rođenog 1991. godine u Bihaću, državljanina BiH.

Optuženi se, prema navodima iz optužnice, tereti da se, 14.02. ove godine, na parking prostoru tržnog centra na području opštine Bihać, upravljajući automobilom “Audi”, oglušio na izdate naredbe policijskih službenika SIPA-e i napao policijskog službenika angažovanog na poslovima lišenja slobode počinioca krivičnih djela, na način da je na istog nasrnuo vozilom kojim je upravljao, dok je policijski službenik uspio izbjeći udar vozila.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optuženi se tereti da je napao službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine u vršenju poslova sigurnosti Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela iz člana 241b. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu i potvrdio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

SIPA izvršila raciju u privremenom prihvatnom centru Lipa u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u sklopu operativne akcije “ISTOK SWOT”, na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Lipa u Bihaću danas provode operativno taktičku radnju “racija” šireg lokaliteta Centra.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, akcijom je izvršeno privremeno ograničenje slobode kretanja unutar Centra, te pregled osoba, stvari i prostorija u cilju pronalaska osoba koja tu nelegalno borave.

“Kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika, i drugih predmeta koji potječu iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i uposlenika Centra, te identifikacija organizatora krivičnih djela ‘Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata’, i krivičnog djela ‘Krijumčarenje ljudi'”, saopćeno je iz SIPA-e.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Racija se provodi u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, te Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Unsko sanskog-kantona.

Više informacija bit će poznato po okončanju ovih aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Kantonalni sud Bihać: Produžen pritvor u predmetu Izet Grahović

Objavljeno

na datum

Administator

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću, u krivičnom predmetu protiv optuženog Izeta Grahovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ubojstvo iz člana 166. stav 2. tačka d) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u stjecaju sa krivičnim djelom Neovlašteno nabavljanje, posjedovanje, držanje, nošenje, trgovina, popravljanje, modifikacija ili prepravljanje i posredovanje oružjem, bitnim dijelovima i municijom iz člana 73. stav 1. Zakona o oružju i municiji USK u vezi sa članom 54. KZ F BiH, odlučujući o prijedlogu za produženje pritvora Kantonalnog tužilaštva USK-a, nakon održanog ročišta je dana 04.12.2023. godine u predmetu broj 01 0 K 019139 23 Kv 7 donijelo Rješenje kojim se optuženom produžava pritvor za 2 (dva) mjeseca iz razloga propisanih odredbom člana 146. stav 1. tačka d) Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, a isti može trajati najduže 3 (tri) godine nakon potvrđivanja optužnice ili do nove odluke suda, s tim što će se kontrola opravdanosti pritvora vršiti svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja o pritvoru, saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalbu Vrhovnom sudu FBiH u roku od tri dana od dana prijema. Žalba ne zadržava izvršenje rješenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu