Connect with us

CRNA HRONIKA

Državljanin R. Hrvatske spriječen u krijumčarenju državljana Turske

Objavljeno

na datum

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Doljani, 6. oktobra 2023. godine, spriječili su krijumčarenje petero državljana Republike Turske na Graničnom prijelazu za pogranični promet Prolog.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom granične kontrole putničkog motornog vozila Mercedes, nacionalnih oznaka Republike Hrvatske. Vozilom je upravljao D.M. (1993.), državljanin R. Hrvatske. Dvoje stranih državljana se nalazilo u unutrašnjosti vozila, dok je njih troje bilo sakriveno u prtljažnom dijelu vozila. O navedenom događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH i prema njegovim uputama pripadnici Jedinice GPBiH Doljani nastavit će daljnji rad na dokumentiranju krivičnog djela Krijumčarenje osoba.

Pripadnici Jedinice GPBiH Velika Kladuša, 1. oktobra 2023., lišili su slobode E.H. (1995.) jer je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Teška krađa. Državljanin BiH je kontroliran prilikom ulaska u BiH na prijelazu Velika Kladuša i predat službenicima MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Orašje, 6. oktobra 2023. godine, lišili su slobode Ž.S. (1987.), državljanina Bosne i Hercegovine. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud Brčko distrikta BiH zbog krivičnih djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Orašje i predat službenicima Policije Brčko distrikta BiH.

Pripadnici Jedinice GPBiH Zvornik, 5. oktobra 2023., lišili su slobode D.K. (1998.) jer je ustanovljeno da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njim zbog krivičnog djela Krivotvorenje isprave. Bh. državljanin je kontroliran na izlasku iz BiH na prijelazu Šepak i predat službenicima Policijske uprave Zvornik. Prethodno, 2. oktobra 2023. pripadnici ove jedinice su lišili slobode bh. državljanina, Ž.J. (1999.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Kontroliran je na ulasku u našu zemlju na prijelazu Šepak i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.

Pripadnici Jedinice GPBiH Bijeljina, 5. oktobra 2023., lišili su slobode A.G. (1983.) jer je utvrđeno da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njim zbog krivičnog djela Navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Rača i predat službenicima Policijske uprave Bijeljina.

Pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška, 5. oktobra 2023., lišili su slobode D.B. (1998.) prilikom ulaska u BiH na prijelazu Gradina. Utvrđeno je da Osnovni sud u Banjoj Luci potražuje ovog državljanina Savezne Republike Njemačke zbog krivičnog djela Krađa. Predat je službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka. Dan ranije, 4. oktobra 2023., pripadnici ove jedinice su lišili slobode S.V. (1976.) jer je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Prevara. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška i predat službenicima MUP-a Republike Srpske. Prethodno, 2. oktobra 2023., službenici ove jedinice su, također, na ulasku u našu zemlju na prijelazu Gradiška, lišili slobode M.L. (1953.). Utvrđeno je da ovog državljanina Republike Hrvatske potražuje Osnovni sud u Vlasenici radi izdržavanja kazne zatvora. Predat je službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka. Uz navedeno, pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška su 1. oktobra 2023. prilikom ulaska u BiH na prijelazu Gradiška lišili slobode S.I. (1986.). Utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Lažno prijavljivanje. Državljanin BiH je predat službenicima MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Jedinice GPBiH Brčko, 4. oktobra 2023., lišili su slobode H.O. (1974.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Konjicu zbog krivičnog djela Krađa. Bh. državljanin je kontroliran na izlasku iz BiH na prijelazu Brčko i predat službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 2. oktobra 2023., na letu iz Beograda, lišili su slobode E.M. (1963.). Utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti. Bh. državljanin je predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo,saopćeno je iz GP BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

GP BiH: Lišeni slobode prema potragama

Objavljeno

na datum

Administator

granična policija bih

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Zvornik, 14. juna 2024. godine, lišili su slobode S.A. (1981.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Neovlašteni promet opojnim drogama. Kontroliran je na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj i predat službenicima MUP-a Republike Srpske.

Pripadnici Jedinice GPBiH Brčko, 13. juna 2024., lišili su slobode S.S. (1992.), nakon što je ustanovljeno da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njom zbog krivičnog djela Obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti. Bh. državljanka je kontrolirana na izlasku iz BiH na prijelazu Brčko i predata službenicima Policije Brčko distrikta BiH.

Pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška, 10. juna 2024., lišili su slobode D.A. (1996.) jer je utvrđeno da ga Općinski sud u Travniku potražuje zbog krivičnog djela Spolni odnošaj s djetetom. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška. Istoga dana, pripadnici ove jedinice su na prijelazu Gradiška na izlasku iz BiH, lišili slobode bh. državljanina, M.M. (1997.), jer ga Općinski sud u Travniku potražuje zbog krivičnog djela Šumska krađa. Obojica su predata službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Velika akcija SIPA-e: Otkrivena plantaža marihuane u Mokrom, zaplijenjene 1.152 stabljike

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Mokrog, općina Pale, otkrili plantažu opojne droge marihuana. Plantaža marihuane je bila skrivena u prostorijama nekadašnje pilane u Mokrom.

“Otkriveno je i privremeno oduzeto preko 1.152 zasada stabljike koje izgledom asociraju na stabljike opojne droge marihuana, kao i oprema za uzgoj opojne droge, velika količina rasada sjemenki marihuane koja je uzgajana u posebnoj improvizovanoj labaratoriji, 13 kilograma biljne zeljaste materije koja izgledom asocira na opojnu drogu marihuana, koja je bila spremna za prodaju”, saopćeno je iz SIPA-e.

Realizovani su pretresi na dvije lokacije i dvije osobe su uhapšene, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i promet opojnim drogama” propisano Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Uhapšene osobe će nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih biti predata u dalju nadležnost postupajućeg tužioca.

Navedene aktivnosti su provodene po usmenom nalogu Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Policija upozorava na prevaru: Građanima stižu lažni emailovi uime SIPA-e, ne otvarajte ih

Objavljeno

na datum

Administator

Hapšenje

Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) obavještava građane da je u posljednjem periodu evidentirano da na email adrese fizičkih i pravnih lica pristižu poruke, čiji je cilj prevara.

Nepoznati počinitelji se putem elektronske komunikacije predstavljaju kao pripadnici SIPA-e, služeći se službenim podacima koji su javno dostupni i lažnim memorandumom institucije. Kako navode iz SIPA-e, u porukama se navodi da postoji informacija da se određena lica bave nezakonitim aktivnostima vezenim za pornografiju i zlostavljanje.

U konačnici cilj je ucjena u smislu iznuđivanja novca, a potencijalno je moguće da takvi emailovi sadrže i kompjuterske viruse. Zbog toga SIPA savjetuje građane da ukoliko dobiju ovakve email poruke, iste ne otvaraju i ne odgovaraju na njih, te da ukoliko su na bio koji način oštećeni da to prijave nadležnom policijskom tijelu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“U navedenim porukama izvršioci često zloupotrebljavaju imena pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te je u posljednje vrijeme uočeno da zloupotrebljavaju i ime zamjenika direktora Zorana Galića. Upozoravamo građane da su navodi iz predmetnih email poruka lažni, te da su nazivi institucija i imena zloupotrijebljeni”, naveli su iz SIPA-e.

Email poruke su inače upućene s više email adresa, koje pripadaju nacionalnoj domeni Republike Njemačke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu