Connect with us

BIHAĆ

Potvrđena optužnica protiv Amira Iftića iz Bihaća

Objavljeno

na datum

Tužilaštvo USK

Potvrđena optužnica protiv Amira Iftića iz Bihaća i produžen pritvor za dva mjeseca zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignuta protiv Amira Iftića iz Bihaća potvrđena je rješenjem Općinskog suda u Bihaću od 27.09.2023.godine.

Optuženom se stavlja na teret da je počinio krivično djelo iz člana 238. stav 1. Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i člana 371. stav 1. Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija Krivičnog zakona Federacije BiH u vezi sa članom 73.stav 1. tačka a Zakona o oružju i municiji Unsko-sanskog kantona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, dana 31.08.2023.godine tokom pretresa porodične kuće optuženog u Midžić mahali, te njegove vikendice u mjestu Račić na području Bihaća pronađeno je 3,5 kg praškaste materije koja svojim izgledom asocira na drogu Speed,a što je vještačenjem i utvrđeno.Pored toga pronađeno je i 18 komada puščane municije, 49 komada pištoljske municije kalibra 7,65 mm, mobitel marke „Redmi“ te 360 eura koji su privremeno izuzeti.

Optuženi je lišen slobode i priveden u Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona,nakon čega je ispitan,a nakon ispitivanja postupajući tužilac je podnio prijedlog za određenje pritvora prema nadležnom sudu u Bihaću.

Kantonalno tužilaštvo je protiv Amira Iftića podiglo optužnicu,a rješenjem Općinskog suda mu je određen jednomjesečni pritvor.

U saradnji sa Sektorom kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Kantonalno tužilaštvo je u toku istrage provelo potrebna vještačenja, saslušanje svjedoka te druge istražnje radnje a imajući u vidu težinu krivičnog djela, značaj istog te ogroman stepen društvene opasnosti obzirom da je kod optuženog pronađena velika količina izuzetno opasne droge.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prethodno navedeno je rezultiralo potvrđivanjem optužnice protiv Amira Iftića iz Bihaća i produženjem pritvora za dva mjeseca,saopćeno je iz Tužilaštva USK.

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Pozder u Bihaću: BiH ima jedinstven stav o Trgovskoj gori, namjera Hrvatske je ozbiljna prijetnja

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom 5. juna, Svjetskog dana okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Bihać gdje je otvorila naučno-stručnu konferenciju na kojoj se govorilo o slučaju Trgovska gora.

“Namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora uspostavi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom u kojem bi se smjestili svi njihovi istrošeni radioaktivni izvori ozbiljna je prijetnja za nas u Bosni i Hercegovini. Raduje da naša država ima jedinstven stav po pitanju Trgovske gore i da na stručan i odgovoran način pokušamo zaštititi interese naših građana. Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH”, kazala je Pozder.

Konferenciju organizira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji s Biotehničkim fakultetom – Univerziteta u Bihaću, predstavnicima vlasti sa svih nivoa u BIH, drugim naučnim institucijama iz regije, predstavnicima nevladinog sektora te ekspertskim timom za pitanje Trgovske Gore u kojem su i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pozder je tokom boravka u Unsko-Sanskom kantonu posjetila i Nacionalni park “Una”.

U razgovoru s v. d. direktorom ovog javnog preduzeća Alenom Zulićem istaknuta je važnost prepoznavanja Nacionalnog parka kao vitalnog za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za NP je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a vrlo važno je i finansiranje druge faze projekata izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf – Martin Brod u NP ”Una” i izgradnje lokalnog puta Ćelije – Štrbački buk u NP ”Una”. U pratnji ministrice bili su i Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko- sanskog kantona i njegov kolega nadležan za turizam, ministar privrede USK, Armin Kardašević.

“Na Svjetski dan okoliša, koji se ove godine održava pod motom ‘Naša zemlja. Naša budućnost’, u Bihaću i na jedinstvenoj Uni želimo poručiti da je održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša. Una za ovdašnje stanovništvo znači život te je njeno čuvanje odgovornost svih nas. Turizam jeste prilika i ona se može iskoristi u sinergiji s rijekom i njenim fantastičnim biodiverzitetom”, istakla je ministrica Pozder.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu