Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Konaković: Zašto smo formirali vlast s Dodikom i zašto nema nikakvog rastavljanja BiH

Objavljeno

na datum

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković komentirao je politiku Milorada Dodika, ali i osvrnuo se zašto je s njegovom strankom pristao na formiranje državne vlasti.

Konaković kaže da je razlog za ulazak u vlast sa Dodikom čista politička pragma i politička realnost.

O formiranju vlasti

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nikakve simpatije i nikakav ‘drugačiji Dodik’ (nikad to nismo rekli, samo je predsjednik najveće opozicione stranke javno rekao da očekujemo drugačijeg). Ja nisam očekivao drugačijeg, očekivao sam istina hrabrijeg. Ne razumijem one koji i dalje tvrde da je trebalo praviti vlast sa opozicijom koja nema kapacitet da zajedno usvajamo zakone i budžete jer u Domu naroda nema potrebne dvije ruke”, istakao je Konaković.

Naglašava da bez SNSD-a nijedan zakon, budžet i još neke važne odluke ne mogu biti usvojene.

“Izgledalo je na početku da Dodik ima potrebnu hrabrost da idemo u važne procese. Brzo smo potvrdili Vijeće ministara, usvojili najveći budžet u istoriji BiH, riješili mnogo manjih problema koji su čekali dugo, bio je korektan kad smo vraćali pozicije kojim je trgovala prethodna vlast, četvrtog ministra u VM, balans u agencijama. Koncept je bio da se rješavaju problemi oko kojih se možemo složiti, a tako će vremenom doći na red i teže teme. Na ruku nam ide i novi odnos EU prema proširenju, planovi da se mnogo ozbiljnije podrže zemlje Zapadnog Balkana”, poručio je Konaković.

Kaže da je sve zajedno dobilo dodatni smisao te da se veoma blizu procesa koji bi trebao popraviti uslove života svim građanima BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Šanse EU

“Veće plate, bolje obrazovanje, kvalitetnije zdravstvo i socijalna zaštita i još mnogo dobrog na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Zna Dodik, a zna i većina političara u BiH da EU priprema veliki paket podrške, govori se o milijardama eura grantovskih, fondovskih i kreditnih sredstava za projekte i procese. Ovaj prostor u EU vide idealnim za selidbu velikih EU kompanija sa istoka, a to je velika šansa za kreiranje novih radnih mjesta. Pripremaju se i odluke koje će omogućiti lakši pristup zajedničkom tržištu EU. Privrednici iz BiH znaju šta bi to značilo i koliko bi pomoglo razvoju ekonomije, a sigurno bi privuklo i nove investitore. U prvih 6-7 mjeseci smo zaista pokrenuli procese, usvojili smo na kraju i 5 važnih zakona iz 14 prioriteta”, naglašava ministar Konaković.

Dalje tvrdi da se o BiH počelo govoriti kao liderima EU integracija na Zapadnom Balkanu te da bi logično bilo da nastavimo istim tempom.

“A onda Dodik pokazuje kukavičluk koji očigledno dominira njegovim političkim bićem. Napad na Ustavni sud i nepriznavanje odluka, napad na visokog predstavnika, ultimatumi, prijetnje i ucjene. Povratak u sigurnu zonu radikalizma i nacionalizma praćen rječnikom uličara sa seoskih vašara. Ne posjeduje hrabrost koju lideri moraju imati da svoje narode povedu na staze prosperiteta, lakše mu je kukavički ostati u zoni konflikta i halabuke, dok još jedna prilika potencijalno prolazi za našu zemlju i sve ljude u njoj. Na galamu opozicije u manjem bh. entitetu reaguje strahovima, povlači se i panično pravda. Potezi koje povlači idu na ruku ruskim vlastima i ruskom narodu, a nikako srpskom narodu u Bosni i Hercegovini. Zbog takvih politika je skoro 1/4 građana Republike Srpske napustila svoje domove i sreću potražila uglavnom u zemljama koje Dodik javno kritikuje i sa kojim vodi političke ratove, ističe Konaković.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poručuje da je zbog takvih politika (“a imao je realno adekvatne sagovornike sa naše strane”) BiH prva zemlja svijeta po odlasku ljudi, produktivnog, nenadoknadivog kadra.

“Zbog takvih politika nivo stranih investicija u našu zemlju je sramotno nizak, zato nam BDP raste puževom brzinom, a jedino šta je stabilno i šta brzo raste jesu plate političara. Na svaki Dodikov poklič secesionizma bježe investitori i iz bh entiteta RS. Prigovaraju mi i on i cijeli SNSD da nemam pravo iznositi lične stavove kao ministar vanjskih poslova, a u isto vrijeme na svim sastancima koje imaju na međunarodnoj sceni pričaju o neutralnosti prema agresiji na Ukrajinu, dok 3/4 građana i političara snažno stoje na strani Ukrajine. Nikakvu neutralnost mi nismo dogovorili. Pišu pisma Ujedinjenim nacijama i Vijeću Evrope sa tvrdnjama da visoki predstavnik nije legalan, a 3/4 građana i političara zna i tvrdi da je legalan. Nismo dogovorili da pišu pisma. (Dobili su naravno adekvatan odgovor). Po nekim starim matricama bi da rade šta god požele, a da brane ostalim da iznose stavove. Tako neće moći”, navodi Konaković.

BiH se sastoji, a nije sastavljena

Na kraju je dodao da će Ministarstvo vanjskih poslova na čijem je čelu, zastupati i braniti interese države Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Poštovat će se Ustav BiH i ranije usvojeni zakoni i strategije.

Koristićemo sve prilike i kontakte da zaštitimo suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje. Upozorit ćemo i reagovaćemo na sve štetne pojave i opasnosti po našu zemlju. Učinit ćemo sve da iskoristimo ovu priliku koja nam se pruža, da ljudima u BiH omogućimo život dostojan čovjeka. Pokazat će se brzo ima li Dodik hrabrosti za liderstvo, još uvijek ima vremena, ili će kukavički ostati u sigurnoj zoni radikalizma i nacionalizma uz rječnik uličara sa seoskih vašara. Ovaj ga drugi koncept vodi u siguran problem sa poznatim ishodom!”, poručuje on.

Zaključio je da Bosna i Hercegovina nije sastavljena, već u Ustavu piše “sastoji se” od dva entiteta i Brčko distrikta BiH.

“To što ponavljaju da ‘je sastavljena’ pa se kao može i rastaviti, samo je utrenirana laž i ništa drugo. Nikakvog rastavljanja nema”, izjavio je ministar Konaković.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Ovo su zaključci zasjedanja PIC-a: Posebna pažnja posvećena secesionističkoj retorici vladajućih u RS

Objavljeno

na datum

Administator

Naglašavajući da provedba Općeg okvirnog sporazuma za mir i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH), Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) podsjeća sve strane na njihovu obvezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Upravni odbor još jednom potvrđuje svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor ponavlja da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

Upravni odbor podsjeća vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnoga suda BiH konačne i obvezujuće i moraju se provoditi. Upravni odbor još jednom potvrđuje svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provedbi njegovoga mandata u skladu s Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno. Upravni odbor podvlači da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Upravni odbor PIC-a naglašava potrebu za punom provedbom programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokoga predstavnika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Politički direktori Upravnog odbora (UO) Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se 5. i 6. decembra 2023. u Sarajevu kako bi razmotrili stanje u pogledu provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (u daljem tekstu: Mirovni sporazum). Posebna pažnja je posvećena secesionističkoj retorici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj (RS) i podrivanju ustavnog poretka BiH, uključujući i pokušaje da se pogrešno okarakterizira međuentitetska linija razgraničenja.

Tokom dvodnevne sjednice, politički direktori UO PIC-a razgovarali su i o izazovima koji ugrožavaju demokratski sistem, s posebnim osvrtom na korupciju, izborne krađe i kršenja ljudskih prava, te načinima na koje se ovi izazovi mogu rješavati. Politički direktori UO PIC-a su posebno zahvalni na izlaganju izvršne direktorice Transparency Internationala BiH Ivane Korajlić, kao i na razgovorima sa Jelenom Trivić, predsjednicom Narodnog fronta, Slavenom Ragužem, predsjednikom Hrvatske republikanske stranke, te Predragom Kojovićem, predstavnikom Naše stranke.

Upravni odbor PIC-a pozdravio je jednoglasnu odluku o produženju mandata EUFOR-a/misije Althea koju je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo 2. novembra 2023. godine. Misija EUFOR/Althea je od vitalnog značaja za pružanje podrške lokalnim vlastima u održavanju mirnog i sigurnog okruženja u BiH.

Evropska komisija je 8. novembra preporučila Vijeću EU otvaranje pristupnih pregovora s BiH, nakon što se postigne neophodan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo u EU. UO PIC-a poziva organe vlasti BiH da ubrzaju proces pristupanja EU tako što će usvojiti i provesti reforme kojima će se ojačati demokracija, učvrstiti vladavina prava, suzbijati sveprisutna korupcija i promovirati održivi ekonomski rast.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Upravni odbor PIC-a najoštrije osuđuje flagrantne napade vladajuće koalicije RS-a na Mirovni sporazum i ustavno-pravni poredak BiH, što predstavlja direktnu prijetnju suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje, te regionalnoj stabilnosti. U tom kontekstu, UO PIC-a podsjeća da napadi na Ustavni sud BiH ugrožavaju Mirovni sporazum i ustavni poredak BiH. UO PIC-a poziva oba entitetska parlamenta da u kratkom roku imenuju sudije kako bi Ustavni sud BiH opet bio u svom punom sastavu i mogao efikasno funkcionirati.

Nadalje, napadi na visokog predstavnika i podrivanje njegovih aktivnosti značajno utječu na provedbu civilnih aspekata Mirovnog sporazuma. UO PIC-a poziva RS da odmah odustane od svoje politike nepriznavanja i nesarađivanja sa visokim predstavnikom. UO PIC-a upozorava da je poštivanje Mirovnog sporazuma obaveza i očekuje od vlasti RS-a da konstruktivno sarađuju sa visokim predstavnikom.

UO PIC-a nadalje poziva vlasti RS da prekinu sa svim aktivnostima koje ograničavaju politički pluralizam, ugrožavaju slobodu medija, ograničavaju slobodu govora, ograničavaju civilno društvo ili stigmatiziraju manjine. Ovakvi postupci nisu primjereni demokratskom društvu i u suprotnosti su s više puta ponovljenim opredjeljenjem rukovodstva RS-a da dalje rade na napretku prema evropskim integracijama. UO PIC-a poziva Narodnu skupštinu RS da ne usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija, te da poništi svoju odluku kojom se kriminalizira kleveta.

UO PIC-a pozdravlja napore vlasti FBiH na ponovnom uspostavljanju funkcionalnosti ovog entiteta. Usvajanje tri ključna zakona u oblasti energije i Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Parlamentu Federacije predstavlja pozitivan početak. UO PIC-a poziva vlasti FBiH da u kratkom roku nastave ostvarivati konkretne rezultate za dobrobit građana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U vezi sa prioritetima pred bosanskohercegovačkim vlastima navedenim u ranijim komunikeima UO PIC-a, a posebno u onom od 7. juna 2023. godine:

UO PIC-a izražava žaljenje što odredbe koje se odnose na izborni integritet u Izbornom zakonu BiH još uvijek nisu izmijenjene u skladu s međunarodnim standardima i pozitivnim primjerima iz prakse prema preporukama OSCE/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije. UO PIC-a poziva vlasti BiH da ovaj zadatak završe što je prije moguće kako bi se omogućilo da lokalni izbori u oktobru 2024. godine budu održani u uvjetima poboljšane transparentnosti i integriteta izbora. Slobodni i pošteni izbori su neophodni za funkcionalnu demokraciju.

UO PIC-a pozdravlja završetak ekspertskog procesa o državnoj imovini pod pokroviteljstvom OHR-a. UO PIC-a ohrabruje glavne domaće aktere da iskoriste zaključke ovog procesa kako bi se došlo do prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine, što je i jedan od ciljeva Programa 5+2. UO PIC-a ostaje i dalje opredijeljen za pružanje podrške inkluzivnom političkom procesu kako bi se postigao taj cilj.

UO PIC-a snažno podstiče vlasti BiH da do kraja godine usvoje financijski adekvatan državni budžet za 2024. godinu, kako bi se osigurala sposobnost svih državnih institucija

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

da pravilno funkcioniraju i ispunjavaju svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i one koje proizlaze iz evroatlantskih integracijskih procesa. UO PIC-a poziva vlasti BiH da se dogovore o dugoročnim rješenjima za pravni status i financiranje kulturnih institucija na državnom nivou, posebno onih koje čuvaju historijsko naslijeđe zemlje, te da se suzdrže od njihove politizacije.

Upravni odbor PIC-a održat će svoj sljedeći redovni sastanak 4. i 5. juna 2024. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Snijeg stvorio probleme na cestama širom BiH, saobraćaj se odvija otežano

Objavljeno

na datum

Administator

Na brojnim magistralnim putevima u Bosni i Hercegovini snijeg je jutros stvorio velike probleme, a saobraćaj se odvija usporeno.

Prema izvještaju BIHAMK-a, na dionicama u nižim predjelima kolovoz je mokar ili zasniježen, dok na pojedinim dionicama u višim predjelima ima snijega na kolovozu i saobraćanje je usporeno.

Tu se izdvajaju putevi Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo), Sarajevo-Tuzla (Karaula), Vlasenica-Han Pijesak (Han Pogled), Gacko-Tjentište (Čemerno), Turbe-Karanovac i Sarajevo-Foča (Rogoj), te šire područje Romanije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Također, naglašeno je kako je na ovim dionicama moguća i poledica. Zbog svega, česti su i zastoji teretnih vozila.

Kada je riječ o vremenskim prilikama u BiH u narednim danima, podaci Federalnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak ukazuju na pretežno oblačno vrijeme.

U nizinama centralne i istočne Bosne povremeno sa slabom kišom ili susnježicom, a u višim područjima sa slabim snijegom. U Hercegovini u jutarnjim satima je moguća kiša.

U petak u većem dijelu zemlje očekuje se pretežno sunčano vrijeme sa mrazom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Tužilaštvu dostavljen izvještaj o krivičnom djelu zbog štete nanesene Fabrici duhana Sarajevo

Objavljeno

na datum

Administator

Komisija za vrijednosne papire FBiH dostavila je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv pravnih i fizičkih lica iz BiH i Austrije zbog postojanja osnova sumnje u činjenje krivičnih djela: nesavjesno privredno poslovanje, zaključenje štetnog ugovora i zloupotreba položaja i ovlaštenja, u vezi poslovanja FDS d.d. Sarajevo.

Navode da je na osnovu obavljenog nadzora utvrđeno postojanje osnova sumnje da su određena fizička i pravna lica, u periodu od 2016. do 2023., pripremala i realizirala aktivnosti tako što su koristili svoj položaj, propuštali poduzeti dužne radnje i ovlasti, poduzimali nezakonite aktivnosti, koristeći pritom privredni subjekt koji je pod njihovim preovlađujućim uticajem i kontrolom, a sve s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi sebi i drugome, odnosno nanoseći štete privrednom subjektu FDS d.d. Sarajevo (Badeco Adria d.d. Sarajevo).

Imovinu i novčana sredstva spomentuog društva osumnjičena lica su kasnije koristila za pokrivanje obaveza povezanih pravnih i fizičkih osoba, zaključujući sporne pravne poslove velikih novčanih vrijednosti u kojima se društvo pojavljivalo kao garant tih pravnih poslova, a sve na osnovu spornih odluka upravljačkih struktura koje su bile na štetu društva, a u korist povezanih osoba. Navedenim aktivnostima je pored ostalog omogućeno da se sredstvima FDS d.d. Sarajevo steknu dionice društva kroz različite postupke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S tim u vezi, Komisija je nadležnom tužilaštvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv pravnih lica iz Austrije i BiH, te fizičkih lica inicijala A.W. iz Beča, Austrija, E.M. iz Sarajeva, M.P.S. iz Beča, Austrija i M.P. iz Beča, Austrija, zbog postojanja osnova sumnje u vršenje različitih krivičnih djela iz Krivičnog zakona FBiH, među kojima su nesavjesno privredno poslovanje, te zloupotreba položaja i ovlaštenja, saopćeno je iz te institucije.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu