Connect with us

SVIJET

Morski led na Antarktiku ekstremno nizak, naučnici upozoravaju da to može imati strašne posljedice

Objavljeno

na datum

Morski led koji okružuje okean oko Antarktika dostigao je rekordno niske nivoe ove zime, saopćio je u ponedjeljak američki Nacionalni centar za podatke o snijegu i ledu (NSIDC), dodajući strahove naučnika da se utjecaj klimatskih promjena na južnom polu sve više povećava.

Istraživači upozoravaju da ova promjena može imati strašne posljedice za životinje poput pingvina koji se razmnožavaju i uzgajaju svoje mlade na morskom ledu. Osim toga, ovo također ubrzava globalno zagrijavanje smanjujući količinu sunčeve svjetlosti koja se odbija od leda natrag u svemir.

Obim antarktičkog morskog leda dostigao je vrhunac ove godine desetog septembra, kada je prekrio 16,96 miliona kvadratnih kilometara, što je najniži zimski maksimum od kada su satelitski zapisi počeli 1979. godine, saopćio je NSIDC. To je oko milion kvadratnih kilometara manje leda od prethodnog zimskog rekorda postavljenog 1986. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

NSIDC je u saopćenju naveo da su brojke preliminarne, a da će potpuna analiza biti objavljena sljedećeg mjeseca.

Na južnoj hemisferi godišnja doba su obrnuta sa morskim ledom koji uglavnom dostiže vrhunac oko septembra pred kraj zime, a kasnije se topi na najnižu tačku u februaru ili martu kako se ljeto bliži kraju.

Ljetnji opseg morskog leda na Antarktiku također je dosegao rekordno nizak nivo u februaru, nadmašivši prethodnu ocjenu postavljenu 2022. godine.

Arktik je bio teško pogođen klimatskim promjenama u protekloj deceniji, pri čemu se morski led brzo pogoršava jer se sjeverni region zagrijava četiri puta brže od globalnog prosjeka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iako klimatske promjene doprinose topljenju glečera na Antarktiku, manje je izvjesno kako temperature zagrijavanja utiču na morski led u blizini južnog pola. Obim morskog leda tamo je rastao između 2007. i 2016. godine.

Pomak posljednjih godina ka rekordno niskim uslovima doveo je naučnike do zabrinutosti da bi se klimatske promjene konačno mogle pojaviti u antarktičkom morskom ledu.

Iako je Meier upozorio da je prerano reći, akademski članak objavljen ranije ovog mjeseca u časopisu Communications Earth and Environment ukazao je na klimatske promjene kao potencijalni faktor.

Studija je otkrila da zagrijavanje okeanskih temperatura, uglavnom uzrokovano emisijom stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskim faktorom, doprinosi nižem nivou leda u moru od 2016. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ključna poruka ovdje je da za zaštitu ovih smrznutih dijelova svijeta koji su zaista važni iz čitavog niza razloga nam je potrebno smanjenje naše emisije stakleničkih plinova”, rekao je Ariaan Purich, istraživač morskog leda na australskom univerzitetu Monash koji je koautor studije, navedeno je u tekstu France24.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Nizozemska će dobiti vladu radikalne desnice koja traži i strože uslove za prijem u EU

Objavljeno

na datum

Administator

Radikalni desničar Geert Wilders je saopćio da je postignut dogovor o formiranju nove nizozemske vlade.

Poručio je da se danas, kako je konstatovao, stvara historija te je najavio konferenciju za medije na kojoj će biti objavljeno više informacija o novoj vladi. Naime, novu vladu će činiti Wildersova Stranka za slobodu (PVV), populistička stranka Pokret poljoprivrednika-građana (BBB) i dvije stranke desnog centra.

Poznat je program rada oko kojeg su se spomenute stranke usaglasile. Program čini deset tačaka, a među kojima je ona koja se odnosi na pitanja zbog kojih je Wilders u fokusu domaće i svjetske javnosti. Dakako, riječ je o tački koja se odnosi na kontrolu azila i migracija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pa je tako dogovoreno da se ograniči svaki oblik migracija u Nizozemskoj, što će značiti i momentalno uvođenje privremenog zakona za borbu protiv, kako je navedeno, akutnog priliva azilanata. Osim toga, dogovoreno je da se osnaži granična kontrola i nadzor, kao i to da će Nizozemska biti članica Evropske unije s najstrožim zahtjevima za prijem u članstvo u Uniji.

Formiranje nove nizozemske vlade je uslijedilo pola godine nakon parlamentarnih izbora na kojima je Wildersova stranka bila uvjerljiva pobjednica. Međutim, proces formiranja vlade nije bio toliko lak koliko se očekivalo da će biti. Naprotiv. Tako će ova država dobiti vlast radikalnih stranaka, i to nakon 14 godina mandata premijera desnog centra Marka Ruttea.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Drugi po veličini švedski grad želi zabraniti kupovinu robe iz Izraela

Objavljeno

na datum

Administator

Upravno tijelo švedskog grada Geteborga, drugog po veličini u toj zemlji, želi prestati da kupuje robu iz Izraela.

Koalicija koja uključuje Švedsku socijaldemokratsku partiju, stranku ljevice i stranku zelenih, koji imaju većinu u upravnom općinskom odboru, predložila je da grad postepeno obustavi sve kupovine robe koja potiče iz zemalja koje su ilegalno okupirale druge zemlje.

“Izrael provodi ilegalnu okupaciju Zapadne obale koja se samo pogoršala u sjeni široko rasprostranjenog ubijanja civila u Gazi”, naveo je Jonas Attenius, predsjednik općinskog odbora Geteborga u saopćenju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da njihov novac od poreza ne bi trebao ići “za finansijsku podršku okupacionim snagama.”

Prijedlog bi također utjecao na kupovinu iz Rusije i Maroka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Crni dan za IDF u Gazi: Izraelski tenk pucao na vlastite vojnike, više poginulih i ranjenih

Objavljeno

na datum

Administator

Dva tenka izraelske vojske ubila su pet svojih vojnika i ranila još sedam u incidentu tzv. prijateljske vatre u srijedu kada su pucali na istureni štab IDF-a u Jabalyi u sjevernoj Gazi.

IDF je saopćio je da su tenkovi bili pod velikim pritiskom zbog desetaka napada u tom području.

Naređeno je da se svi otvori na tenkovima, uključujući nadstrešnicu na vrhu, drže zatvorenima kako bi se izbjegla bilo kakva rupa ili ranjivost na RPG napade. To je ograničilo vidljivost tenka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tenkovska jedinica 202 je integrirana u bataljon Haredi, a vojnici su rekli da su vidjeli potencijalnu prijetnju kako izlazi iz štaba bataljona, koji je bio udaljen samo 10-20 metara od njih.

Nije jasno kako nisu prepoznali da se radi zapravo o štabu njihovog bataljona.

IDF je u četvrtak objavio imena petorice vojnika koji su ubijeni u napadu u sjevernom Pojasu Gaze u srijedu:

Narednik Roy Beit Yaakov, 22, iz Elija, narednik Daniel Chemu, 20, iz Tiberije, narednik Ilan Cohen, 20, iz Karmiela, zastavnik Gilad Arye Boim, 22, iz Karnei Shomrona, i zastavnik Betzlel David Shashuah, 21, iz Tel Aviva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu