SVIJET

Policija u Njemačkoj na nogama: Pokrenut niz racija, zabranjen rad neonacističke skupine

Objavljeno

na datum

Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je rad neonacističkoj skupini “Hammerskins”, a kako je saopćeno, policija je pokrenula i akciju pretraživanja domova vodećih članova organizacije širom zemlje.

Informaciju o zabrani rada grupe saopćila je savezna ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

“Policija od jutros provodi racije. Pretreseni su domovi 28 članova neonacističke organizacije širom zemlje. Grupa je uglavnom djelovala na muzičkim događajima”, saopćila je ministrica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako je naglašeno, grupa je zabranjena zbog toga što su se borili protiv ustavnog poretka Njemačke i protiv ideje “međunarodnog razumijevanja”.

Hammerskins su do sada bili aktivno prvenstveno među ljudima koje okuplja desničarska muzička scena.

“Redovno su organizovali tajne koncerte i dijelili CD-ove. Vlasti pretpostavljaju da postoji oko 120 sljedbenika širom zemlje, uključujući 90 punopravnih članova za koje se kaže da su organizovani u 13 ogranaka. Interno, Hammerskinsi propagiraju rasističke i nacionalsocijalističke poglede na svijet”, piše Tagesschau.

Zabrana rada Hammerskinsima ujedno je 21. ovakva zabrana koju je izdalo njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova. Tokom 2020. godine zabranjene su tri grupe i to “Combat 18 Germany”, “Nordadler” i “Sturm-/Wolfsbrigade 44”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version