Connect with us

MAGAZIN

Bakterijska ili virusna infekcija, kako ćete prepoznati koju ste skupili?

Objavljeno

na datum

Važno je znati bolujete li od virusne ili bakterijske infekcije kako biste se mogli ispravno liječiti.

Kad se ne osjećamo dobro, kažemo da smo zaraženi patogenima. Jednostavno rečeno, zaraženost dovodi do vrućice, mučnine, kašlja i kihanja, a da bismo se osjećali bolje, uzimamo uobičajene lijekove.

Tigar od papira ili opasna zvijer: Koliko je opasna nova varijanta korone?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovdje svi činimo veliku pogrešku. Uzimamo lijekove ne znajući koju vrstu infekcije imamo i na taj način povećavamo svoju otpornost na određene lijekove, koji u budućnosti možda neće djelovati. Zbog toga je imperativ da shvatimo kakvu infekciju imamo.

Slični simptomi

“Virusne i bakterijske infekcije mogu imati sličnu prezentaciju” kaže dr. Ajay Gupta. Znakovi poput vrućice, kašlja, prehlade i proljeva vidljivi su kod virusnih i bakterijskih infekcija, dodaje naglašavajući sličnost simptoma obje vrste infekcija.

Virusne infekcije obično imaju akutni početak s iznenadnom i visokom temperaturom. Često su kratkotrajne i prođu za manje od tjedan dana. Ako simptomi potraju duže od tjedan dana, može se posumnjati na bakterijsku ili sekundarnu bakterijsku infekciju, prenosi indiatimes.com.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bakterijske infekcije obično imaju podmukliji početak i mogu postupno napredovati. Također mogu dovesti do teških i dugotrajnih simptoma.

U prva tri dana groznice antibiotici općenito nisu potrebni. Ako se vrućica tijekom tog razdoblja smanji bez liječenja antibioticima, to više ukazuje na virusnu infekciju. Ako vrućica potraje duže od tri dana, a pacijent razvije sekundarne simptome poput nedostatka zraka ili šoka, treba posumnjati na bakterijsku infekciju, što zahtijeva hitnu hospitalizaciju i antibiotsku terapiju na temelju nalaza.

Prema dr. Gupti, virusne infekcije obično se manifestiraju kao groznica, kašalj, prehlada, a ponekad i proljev te mogu dovesti do stanja poput laringitisa, sinusitisa i bronhitisa.

“S druge strane, bakterijske infekcije mogu dovesti do ozbiljnijih respiratornih problema poput upale pluća, koja se može razlikovati pomoću rendgenske slike koja pokazuje gusto i opsežno zahvaćanje pluća”, dodaje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Širenje

Virusne infekcije vjerojatnije su tijekom epidemija u određenom području, poput izbijanja denga groznice ili gripe. Ako više pojedinaca unutar obitelji ili zajednice doživi slične simptome istovremeno, to može ukazivati ​​na virusnu infekciju, jer se bakterijske infekcije obično ne šire na epidemijski način.

Liječenje

Dok se bakterijske infekcije liječe putem antibiotika koje prepisuje liječnik, virusne treba strpljivo izdržati dok se tijelo boris virusom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Možemo liječiti simptome virusne infekcije dekongestivima i lijekovima protiv bolova koji se izdaju bez recepta poput ibuprofena, ali oni zapravo neće liječiti sam virus. Važno je odmarati se i piti tekućinu kako bi vaš imunološki sustav mogao obaviti svoj posao i očistiti se od virusa”, objašnjava dr. Gupta.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

MAGAZIN

VIDEO – Goran Bare opisao današnju muziku: Move your body, ovo – ono, trči, vrati se, donesi

Objavljeno

na datum

Administator

Goran Bare je ususret koncertu u Košarkaškom centru Dražen Petrović u Zagrebu gostovao u HRT-ovoj emisiji “Kod nas doma” te je, između ostalog, komentarisao današnju muziku.

“Ovo što sad ja čujem na radiju, to mi ne zvuči ni na šta zapravo. To jednostavno… Ne želim nikog vrijeđati, ali jednostavno, to je udaranje… Nekakve djevojke pjevaju ‘Aaa move your body’, ovo – ono, tamo – vamo, trči, vrati se, donesi i tako…”, rekao je.

Dodao je da smatra da su spotovi ogavni, ali nije želio dalje komentarisati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ne, ne bih htio. Počet ću, a onda me niko neće moći zaustaviti. Onda će biti belaja”, rekao je uz osmijeh.

Najavio je i nove muzičke projekte, a na pitanje novinarke Barbare Kolar osjeća li tremu uoči zagrebačkog koncerta je odgovorio:

“Ja sam već toliko dugo na sceni da je to meni uobičajeno stanje. Sve ima svoju ljepotu i svoju ružnu stranu. To je moj posao, to je moje zanimanje, to je moj život, to je sve što sam ja, to najviše volim, tim se bavim i sretan sam zbog toga.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

MAGAZIN

VIDEO – Nastup Bosanca u “Superstaru” o kojem se priča: Žiri mu poručio da nema ni ritma ni sluha

Objavljeno

na datum

Administator

Prvu epizodu muzičkog takmičenja “Superstar” je obilježio nastup Muhidina Hasanovića, koji je rođen u mjestu pokraj Tuzle.

Ovaj mladić se prije sedam godina preselio u Njemačku, a umjetničko ime mu je Dinči. Filip Miletić je najprije konstatovao da je Dinči gastarbajter.

“Šta znači gastarbajter?”, upitao ga je. Severina ga je zatim pitala ima li njemačku disciplinu jer su organizovani i kod njih je “sve po špagi”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nisam još. Oni su hladni. Mislim, nisu loši, ali…”, rekao je.

Otpjevao je Nuccijevu pjesmu “Automatti”. S obzirom na to da se u njoj spominje Naopoleon Bonaparte, Severinu je zanimalo zna li Dinči ko je ova historijska ličnost, a on joj je kazao da nema pojma ko je on.

“Neviđeno, samo što ritma nemaš, sluha nemaš. Super ti je pjesma”, naveo je Miletić.

Nika Turković je rekla da joj je Dinči “sve prodao”, tj. da mu je povjerovala u svaki dio teksta.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Samo mi je tu malo falilo, pogotovo na ovim refrenima, malo sluha i to mi je, nažalost, najvažnije i tako da se moram time voditi”, dodala je.

Severina je pitala Dinčija koliko je putovao do Hrvatske, na šta joj je on odgovorio da mu je trebalo 12 sati.

“Žao mi je, ali ovo možda nije bilo tako dobro za ovu emisiju, ali mislim da ćeš s ovakvim stavom osvojiti puno cura”, kazala je.

“Beskrajno si nam simpatičan i onda je teško reći nekome ko je tako drag i simpatičan: ‘Ajde, sad opet sjedi u autobus i vozi se 12 sati. Ja ću ti dati ‘da’ i to je jedno ‘da'”, komentarisao je Tonči Huljić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dinči je i od Nike dobio ‘da’, no Severina i Filip su ostali prvi stavu da on ne može proći dalje. Ipak, ovaj simpatični mladić je svojom harizmom itekako uljepšao takmičenje.

Nastavi čitati

MAGAZIN

Fotografija nastala prije 56 godina krije nevjerovatnu priču koja i danas privlači pažnju javnosti

Objavljeno

na datum

Administator

Fotografija “Poljubac života” (Kiss of life) 56 godina nakon nastanka i dalje privlači veliku pažnju javnosti jer se iza nje krije nevjerovatna priča.

Fotografija je nastala 1967. godine, a objektivom ju je uhvatio Rocco Morabito, američki fotograf koji je za nju dobio i Pulitzera, samo godinu kasnije.

Iza ovog snimka se krije priča o dvojici komunalnih radnika koji su obavljali rutinsko održavanje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na njoj električar J.D. Thompson daje umjetno disanje svom kolegi Randallu G. Championu, nakon što je Champion ostao bez svijesti jer je slučajno dotaknuo žicu visokog napona.

Jačina od 4000 volti trenutno je prošla kroz njegovo tijelo i srce koje se zaustavilo pod tolikim opterećenjem.

Randallovo beživotno tijelo visjelo je na sigurnosnom pojasu koji je spriječio pad, a njegov partner brzo je stigao do njega i započeo reanimaciju.

Kad se kod Randalla pojavio slab puls pošto mu je Jay upuhao zrak u pluća, otkopčao ga je i spustio na zemlju.

Ubrzo su stigli spasioci koji su preuzeli Randalla i odvezli ga u najbližu bolnicu. Nakon nekog vremena potpuno se oporavio. Živio je još 35 godina poslije događaja, a umro je 2002. godine u 64. godini života.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu