Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Gradonačelnik privrednicima i predstavnicima sportskih grupacija predstavio tri projekta – na potezu Gradsko vijeće

Objavljeno

na datum

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić protekle sedmice održao je sastanke sa privrednicima i investitorima, ali i predstavnicima sportskih grupacija iz Bihaća, na kojima je prezentirao plan realizacije tri projekta. Radi se o novim saobraćajnicima na Ceravcima koje bi olakšale gradnju i investicije u tom dijelu grada, sportsko-rekreativnom bazenu i pomoćnom terenu NK Jedinstvo.

Kada su u pitanju nove saobraćajnice, sastanak sa investitorima je održan u firmi Euroing, a cilj je bio da projektant i predstavnici resorne službe gradske uprave privrednicima koji investiraju u tom dijelu grada Bihaća prezentiraju projekat i namjere Grada kada je u pitanju otvaranje novih saobraćajnica, a samim tim i pružanje mogućnosti za nove investicije.

„Trenutno u ovom dijelu grada imamo aktivne investicije u vrijednosti od oko 100 miliona KM, i još toliko investicija u najavi od strane istih investitora iz oblasti stanogradnje i gradnje privrednih i uslužnih objekata i mislim da to zavrijeđuje posebnu pažnju. Do sada smo imali situaciju da su investitori bili prinuđeni da grade na ledini i onda sami grade dijelove javne infrastrukture kako bi izgrađene objekte spojili na postojeću infrastrukturu. Tu priču moramo obrnuti te trasirati i probiti nove saobraćajnice i na taj način ubrzati planirane investicije i omogućiti nove, što uzročno-posljedično znači i nove prihode u budžet Grada kroz komunaije i rentu“, rekao je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić tom prilikom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Podržavamo ovu vrstu sastanaka i ovakav vid direktne komunikacije svih aktera na jendom mjestu jer tako brzo i efikasno rješavamo probleme na terenu, umjesto da hodamo od kancelarije do kancelarije. Vrlo pohvalno je što je gradonačelnik prepoznao nuždu da infrastruktura ide ispred investicija jer je to win-win situacija i za nas i za Grad. Ne treba zaboraviti koliko kooperanata, uposlenih i javnih prihoda je vezano za ovaj sektor, a najbitnije nam je da se prema predstavljenom planu i projektu izvrši eskproprijacija zemljišta i trasiranje puteva. Nadamo se da će i gradski vijećnici imati sluha i podržati taj prijedlog“, istakli su predstavnici investitora.

Pored toga, u StartUp studiju u Bihaću je organiziran sastanak predstavnika sportskih grupacija Gradskog sportskog saveza Bihać, odnosno Društva pedagoga tjelesnog odgoja osnovnih i srednjih škola i škola plivanja sa predstavnicima Gradske uprave i JU za sport, odmor i rekreaciju, a u cilju upoznavanja sa projektom izgradnje sportsko-rekreativnog bazena u sklopu školskog centra Prekounje.

Svrha prezentacije projekta predstavnicima ovih sportskih grupacija bila je obavljanje konsultacija i razmjena mišljenja vezano za sam projekat, s obzirom da je izrada glavnog projekta za njegovu izgradnju u finalnoj fazi. Tako su predstavnici društva pedagoga, škola plivanja, te Gradskog sportskog saveza imali priliku dati svoje mišljenje i prijedloge koji će biti proslijeđeni projektantu kako bi se osiguralo da sportski bazen odgovara potrebama naše loaklne zajednice, sportaša i rekreativaca.

Predstavnici sportskih grupacija tom prilikom dali su korisne prijedloge i sugestije, a svi prisutni saglasni su da je ovakav jedan projekat nužan u gradu Bihaću, da se radi o projektu koji je o visokoj fazi pripremljenosti za zealizaciju, te da ono što je predstavljeno kroz projektantsko i urbanističko-tehničko rješenje i zadovoljava propisane standarde sa aspekta sporta, održavanja škola plivanja, tjelesnog odgoja, određenih tamičenja i rekreacije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Za realizaciju ova tri projekta Grad Bihać je osigurao dio sredstava, dio dolazi sa viših nivoa vlasti, dok bi ostatak trebao biti namiren od kredita. Radi se o zaduženju od tri miliona KM, za koje gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić na sutrašnjoj sjednici treba podršku Gradskog vijeća.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

VIDEO – Prevazilaženje predrasuda: Sve više Roma u Bihaću pohađa školu i bilježi uspjehe

Objavljeno

na datum

Administator

Zbog predrasuda Romi u Bosni i Hercegovini suočavaju se s brojnim problemima. Često osuđena na prosjačenje, romska djeca zbog toga ne idu u školu.

Ipak, u Bihaću se odnos prema ovoj kategoriji građana proteklih godina znatno poboljšao, a uz podršku i angažman institucija i lokalne zajednice, sve više djece pohađa osnovnu i srednju školu, ali i bilježe uspjehe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija

Objavljeno

na datum

Administator

Sa žalošću javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je dana 09.04.2024. godine nakon kraće bolesti u 75-oj godini života na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija iz Bihaća.

Dženaza i ukop mile nam rahmetlije će se obaviti dana 12.04.2024. godine (petak) u 14:30 sati na mezarlucima “HUMCI” u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Bihać: Kadeti-polaznici za čin mlađi inspektor potpisali ugovore

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 05.04.2024 godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona su u prisustvu ministra i zamjenika direktora Uprave policije budući kadeti-polaznici za čin mlađeg inspektora potpisali ugovore o međusobnim pravima i obavezama između Uprave policije MUP-a USK i kadeta polaznika za vrijeme trajanja osnovne obuke za čin „mlađi inspektor“ na policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Obuka, koja počinje 08.04.2024 godine, održat će se u trajanju od tri mjeseca na policijskoj akademiji i jedan mjesec u Upravi policije MUP-a USK nakon čega će se sa uspješnim kadetima pristupiti o potpisivanju ugovora o zaposlenju u Upravi policije MUP-a USK.

Ministar Habibija i zamjenik direktora Kozlica su budućim polaznicima akademije čestitali na odabiru te su im zaželjeli sreću u nastavku obuke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu