Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Gradonačelnik privrednicima i predstavnicima sportskih grupacija predstavio tri projekta – na potezu Gradsko vijeće

Objavljeno

na datum

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić protekle sedmice održao je sastanke sa privrednicima i investitorima, ali i predstavnicima sportskih grupacija iz Bihaća, na kojima je prezentirao plan realizacije tri projekta. Radi se o novim saobraćajnicima na Ceravcima koje bi olakšale gradnju i investicije u tom dijelu grada, sportsko-rekreativnom bazenu i pomoćnom terenu NK Jedinstvo.

Kada su u pitanju nove saobraćajnice, sastanak sa investitorima je održan u firmi Euroing, a cilj je bio da projektant i predstavnici resorne službe gradske uprave privrednicima koji investiraju u tom dijelu grada Bihaća prezentiraju projekat i namjere Grada kada je u pitanju otvaranje novih saobraćajnica, a samim tim i pružanje mogućnosti za nove investicije.

„Trenutno u ovom dijelu grada imamo aktivne investicije u vrijednosti od oko 100 miliona KM, i još toliko investicija u najavi od strane istih investitora iz oblasti stanogradnje i gradnje privrednih i uslužnih objekata i mislim da to zavrijeđuje posebnu pažnju. Do sada smo imali situaciju da su investitori bili prinuđeni da grade na ledini i onda sami grade dijelove javne infrastrukture kako bi izgrađene objekte spojili na postojeću infrastrukturu. Tu priču moramo obrnuti te trasirati i probiti nove saobraćajnice i na taj način ubrzati planirane investicije i omogućiti nove, što uzročno-posljedično znači i nove prihode u budžet Grada kroz komunaije i rentu“, rekao je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić tom prilikom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Podržavamo ovu vrstu sastanaka i ovakav vid direktne komunikacije svih aktera na jendom mjestu jer tako brzo i efikasno rješavamo probleme na terenu, umjesto da hodamo od kancelarije do kancelarije. Vrlo pohvalno je što je gradonačelnik prepoznao nuždu da infrastruktura ide ispred investicija jer je to win-win situacija i za nas i za Grad. Ne treba zaboraviti koliko kooperanata, uposlenih i javnih prihoda je vezano za ovaj sektor, a najbitnije nam je da se prema predstavljenom planu i projektu izvrši eskproprijacija zemljišta i trasiranje puteva. Nadamo se da će i gradski vijećnici imati sluha i podržati taj prijedlog“, istakli su predstavnici investitora.

Pored toga, u StartUp studiju u Bihaću je organiziran sastanak predstavnika sportskih grupacija Gradskog sportskog saveza Bihać, odnosno Društva pedagoga tjelesnog odgoja osnovnih i srednjih škola i škola plivanja sa predstavnicima Gradske uprave i JU za sport, odmor i rekreaciju, a u cilju upoznavanja sa projektom izgradnje sportsko-rekreativnog bazena u sklopu školskog centra Prekounje.

Svrha prezentacije projekta predstavnicima ovih sportskih grupacija bila je obavljanje konsultacija i razmjena mišljenja vezano za sam projekat, s obzirom da je izrada glavnog projekta za njegovu izgradnju u finalnoj fazi. Tako su predstavnici društva pedagoga, škola plivanja, te Gradskog sportskog saveza imali priliku dati svoje mišljenje i prijedloge koji će biti proslijeđeni projektantu kako bi se osiguralo da sportski bazen odgovara potrebama naše loaklne zajednice, sportaša i rekreativaca.

Predstavnici sportskih grupacija tom prilikom dali su korisne prijedloge i sugestije, a svi prisutni saglasni su da je ovakav jedan projekat nužan u gradu Bihaću, da se radi o projektu koji je o visokoj fazi pripremljenosti za zealizaciju, te da ono što je predstavljeno kroz projektantsko i urbanističko-tehničko rješenje i zadovoljava propisane standarde sa aspekta sporta, održavanja škola plivanja, tjelesnog odgoja, određenih tamičenja i rekreacije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Za realizaciju ova tri projekta Grad Bihać je osigurao dio sredstava, dio dolazi sa viših nivoa vlasti, dok bi ostatak trebao biti namiren od kredita. Radi se o zaduženju od tri miliona KM, za koje gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić na sutrašnjoj sjednici treba podršku Gradskog vijeća.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

KAKO SE OBJAŠNJAVA POSKUPLJENJE VODE U BIHAĆU NAKON 12 GODINA

Objavljeno

na datum

Administator

Na posljednjoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Bihać donesena je odluka o povećanju cijene pitke vode, odnosno uvođenju naknade za prečišćavanje otpadnih voda. Građani će umjesto dosadašnjih 0, 94, plaćati 1, 20 KM za kubni metar potrošene pitke vode, dok će se novouvedena naknada za prečišćavanje otpadnih voda u iznosu 0, 40 KM odnositi na one koji su priključeni na ovaj sistem.

Predstavnici aktuelnog rukovodstva Javnog preduzeća Vodovod odluku o povećanju cijena njihovih usluga smatraju neophodnom, ili nužnom mjerom u ovom momentu.

“To je zaista bila neminovna potreba. Reći ću to ovako, ako ima i jedan proizvod ili roba da joj 12 godina nije promijenjena cijena, onda nije trebalo doći ni do povećanja cijena naših usluga. Od 2011. godine imamo vjerovatno najnižu cijenu usluga u okruženju, a mislim da vam ne moram govoriti koliko su poskupjele sve naše ulazne stavke – oprema, nabavni dijelovi, rezervni dijelovi, energenti i električna energija. Zato, svakome ko je realan – jasno je da je moralo doći do promjene cijene, ukoliko želimo kvalitetno i kontinuirano vodosnabdijevanje, te preduzeće koje može odgovoriti svom zadatku”, riječi su direktora Javnog preduzeća Vodovod Bihać Mirsada Merdanića.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovom prilikom rečeno je i kako će financijska sredstva dobijena na osnovu povećanja cijene, biti namjenski usmjerena.

“Poskupljenja u ovom slučaju se odnose samo na fizička lica, dok cijena za pravna lica ostaje u iznosu 1, 70 KM po kubnom metru potrošene vode. Dakle, djelimično je primijenjena metodologija za obračun cijena, tako da je ovaj dio poskupljenja za fizička lica (sa 0, 94 – na 1, 20 KM) takozvani varijabilni dio cijene kojim pokrivamo operativne troškove. Sada dodatno uvodimo trošak rekonstrukcije održavanja mreže, kako bi ta sredstva usmjerili u rekonstrukciju vodovodne mreže i što kvalitetnije vodosnabdijevanje građana”, izjavio je Amel Muslić, izvršni direktor za zajedničke poslove.

Trenutnom rukovodstvu JP Vodovod Bihać zamjeraju se gubici i neprihodovana voda od 53 posto, što je prema riječima izvršnog direktora za tehničke poslove Amira Malkoča neopravdano, ako se, kako kaže, uzme u obzir starost vodovodne mreže.

“Nažalost, u nekim dijelovima grada vodovodna mreža je iz 60 – tih godina prošlog stoljeća. Građane uvijek brinu azbest – cementni cjevovodi kojih još uvijek ima upravo zbog starosti naše mreže. E sada, ovo poskupljenje cijene vode omogućava nam da u dogledno vrijeme planiramo i realiziramo rekonstrukciju i zanavljanje određenih dijelova mreže i na taj način dodatno poboljšamo vodosnabdijevanje. Bez obzira na dosta teške uvjete, već smo u prethodnom periodu uspjeli modernizirati neke segmente, poput pumpi na rezervoarima i dijela terensko – voznog parka. Uz pomoć Grada Bihaća nedavno smo realizirali i postavljanje nove cjevovodne mreže u dijelu ulice “Dr. Irfana Ljubijankića”, što je izuzetno vrijedan projekat”, dodao je Malkoč.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici na kojoj je na kraju i usvojen prijedlog o povećanju cijena usluga gradskog vodovodnog preduzeća, bilo je dosta podijeljenih mišljenja, baš kao i kod svih građana. U nekim slučajevima izražena je sumnja u budući način raspolaganja tim novcem, trenutnu visinu plata rukovodilaca, broju uposlenih… Zato smo upravo direktora Merdanića pitali da li je sve to razlog usvajanja zaključka kojim se traži smjena upravljačkih struktura Preduzeća na spomenutoj sjednici Gradskog vijeća.

“Ne bih se mnogo osvrtao na taj zaključak, s obzirom da znamo da je tome prethodila rasprava o kreditnom zaduženju. Ne mogu i ne želim govoriti o politici, jedino ću naglasiti da se ne slažem sa nekim konstatacijama iz Zaključka, prvenstveno mislim na tvrdnje da je ova Uprava neodgovorno upravljala, te da nije uspjela osgurati uvjete za funkcionisanje Preduzeća. Mi se u posljednjih nekoliko godina suočavamo sa brojnim otežavajućim okolnostima, što se do sada nije odrazilo na funkcioniranje preduzeća, odnosno usluge koje pružamo građanima. Reći ću i to da je Javno preduzeće Vodovod u 2020. godini imalo 134, a sada ima 125 uposlenika, konto priče o pretjeranom i neopravdanom zapošljavanju”, naveo je direktor bihaćkog Vodovoda Merdanić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CAZIN

Cazin: U nastavku istrage pronađeni novi zasadi “Cannabis sative L”

Objavljeno

na datum

Administator

U nastavku istražnih radnji vezano za krivična djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ i „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ kojom prilikom su dana 25.09.2023 godine dva lica lišena slobode te sprovedena Kantonalnom tužiocu na dalje postupanje, pripadnici Sektora kriminalističke policije su na području naselja Šturlić odnosno farme purana u mjestu Crnaja, izvršili pretres hale broj jedan i u istoj pronašli četiri stabljike zeljaste biljke te u hali broj dva tri stabljike zeljaste biljke koje svojim izgledom asociraju na „Cannabis sativa L“. Navedene biljke su uklonjene, a istraga po ovim predmetima se nastavlja.

Također istog dana 28.09.2023 godine, na osnovu saglasnosti dežurnog Kantonalnog tužioca i naredbe Sudije za prethodni postupak Općinskog suda Cazin, inspektori Sektora kriminalističke policije izvršili su pretres porodične kuće, pratećih objekata i vozila u vlasništvu DŽ. M. rođen 1999 godine iz naselja Šturlićka Platnica. Pretresom je pronađena jedna automatska puška M-56 sa dva pripadajuća okvira za metke.

Nad navedenim lice je zavedena kriminalistička obrada zbog sumnje da je počinio krivično djelo “Neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materija”,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Potvrđena optužnica protiv Žerić Irmana iz Bihaća zbog ubistva Elvisa Bajramovića

Objavljeno

na datum

Administator

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignuta protiv Žerić Irmana (26) iz Bihaća zbog krivičnog djela Ubistvo iz člana 166. stav 2. tačka d) Krivičnog zakona Federacije BiH potvrđena je rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću 25.09.2023.godine.

Optuženom se stavlja na teret da je dana 30.06.2023.godine u Ulici Hasan bega Bišćevića u Bihaću,upravljajući vozilom marke Fiat Stilo i krećući se iz pravca grada u pravcu mjesta Sokolac,a pri tom znajući da u tom dijelu grada živi Elvis Bajramović u namjeri da mu se osveti zbog ranijih nesuglasica koje su imali oštećenog udario prednjim dijelom automobila nakon čega je oštećeni pao na haubu i prednje vjetrobransko staklo te na aflaltni kolovoz i pri tome zadobio teške teške tjelesne povrede nakon kojih je preminuo 01.07.2023.godine.

Nakon toga optuženi je putem društvene mreže Instagram slao poruke da je automobilom udario oštećenog i da mu se osvetio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osnovanost predmetne optužnice Kantonalno tužilaštvo je potvrdilo provedenom istragom i prikupljanjem brojnih dokaza,saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu