Connect with us

Nekategorisano

Usvojen novi Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju USK

Objavljeno

na datum

Današnji dan možemo označiti kao iskorak u razvoju savremenog sistema obrazovanja na području Unsko-sanskog kantona. Nakon nekoliko godina pripreme i pokušaja usvajanja ovog Zakona, danas je konačno ugledao svjetlo dana. Možemo ovo označiti kao historijski bitan trenutak za obrazovni sistem našeg kantona, budući da je zamijenio Zakon koji je donešen davne 2004. godine.

Nakon iscrpne rasprave u skupštinskim klupama, ministar Edvin Alijanović je odgovorio na nekoliko upućenih inicijativa i prijedloga za izmjene i dopune, koji će detaljnije biti uređeni i definisani podzakonskim aktima.

„Ovaj Zakon predstavlja početak jedne sveobuhvatne reforme u sektoru osnovnog obrazovanja. Njime smo definisali neke od ključnih promjena u procesu obrazovanja koje se tiču nastavnog procesa, predmetnih kurikuluma, statusa i položaja prosvjetnihradnika, stručnih saradnika, formiranje kriznih timova, angažmana i uloge psihologa, izučavanja historijskih činjenica iz perioda od ’92-‘95, na osnovu presuda međunarodnih sudova, upotrebe informacionih tehnologija u nastavnom procesu, povećanje stepena brige o djeci i njihovom psiho-fizičkom rastu i razvoju itd. Posebno je važno istaknuti da će kurikularnom reformom, koja je trenutno u završnoj fazi, doći do primjene učenja baziranog na ishodima, što je svakako jedan od evropskih standarda u obrazovanju, koji smo nastojali dostići. Moram još istaknuti i podršku tekstu ovog Zakona koju su pružile mnoge međunarodne organizacije, posebno OSCE, označavajući novine u Zakonu kao važan element modernog obrazovanja po evropskim mjerilima“, istaknuo je ministar Alijanović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Uz tim ljudi u nadležnom resornom Ministarstvu, koji su radili na pripremi ovog Zakona, kao i ostale zainteresirane strane (Sindikat, prosvjetni radnici, roditelji, eksperti) ministar Alijanović se zahvalio i svojim prethodnicima, za čijeg mandata su inicirane izmjene, koje na žalost do danas nisu imale podršku većine u Skupštini USK.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nekategorisano

Na Ahiret preselio Kišmić (Mujaga) Hazim-Hazo

Objavljeno

na datum

Administator

Tužnim srcem i bolom u duši javljamo rodbini, prijateljima i komšijama da je naš dragi Kišmić (Mujaga) Hazim-Hazo, dana 23.09.2023. godine u 65-oj godini života, preselio na Ahiret.

Dženaza i ukop će se obaviti 26.09.2023.godine u utorak na gradskim mezarlucima “Humci” Bihać u 14:30 sati.

Da mu dragi Allah dž.š. podari Džennet, a porodici sabur.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

Nekategorisano

Na Ahiret preselio Delić (Asim) Zlatan

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 12.09.2023. godine u 47. godini života na Ahiret je preselio Delić (Asim) Zlatan.

Dženaza i ukop milog nam rahmetlije obavit će se dana 14.09.2023. godine (četvrtak) na mezarlucima ”Šarića” u 16:40 sati, poslije ikindije namaza.

Da mu dragi Allah dž.š., podari Džennet, a porodici sabur.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

Nekategorisano

Kantonalni sud Bihać: Objavljena presuda u predmetu Nermin Balić

Objavljeno

na datum

Administator

Kantonalni sud u Bihaću je dana 07.09.2023. godine u predmetu broj 01 0 K 019391 23 K, nakon izmjenjene izjave o krivnji i razdvajanja predmeta od predmeta 01 0 K 017753 23 K 2 optuženog Murata Dizdarevića i drugih, održao ročišta radi razmatranja priznanja krivnje i izricanja krivičnopravne sankcije, izrekao i javno objavio presudu kojom se optuženi Nermin Balić oglašava krivim što je počinio krivičnog djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u sticaju sa krivičnim djelom Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, sve u vezi sa članom 54. istog zakona i osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine i 10 (deset) mjeseci.

U izrečenu kaznu zatvora optuženom Nerminu Baliću uračunava se vrijeme koje je proveo u pritvoru počev od 25.09.2021. godine, pa do dana stupanja na izdržavanje kazne zatvora.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema pismenog otpravka iste.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu