Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Elektrotehnička srednja škola u Bihaću dobila STEM opremu vrijednosti 50.000KM za kabinet robotike i programiranja

Objavljeno

na datum

U cilju praćenja svjetskih trendova u obrazovanju Elektrotehnička škola iz Bihaća dobila je vrijednu opremu za kabinete robotike i programiranja u vrijednosti od 50.000KM.

Projekat „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG 2)”, koji u saradnji sa Vladom Kraljevine Norveške implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) nastavlja sa implementacijom projektnih aktivnosti u vidu mentorske i tehničke podrške u realizaciji vannastavnih STEM aktivnosti. U prethodnom periodu UNDP je ostvario saradnju sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, koje je imenovalo Vašu školu za nabavku STEM opreme i uspostavljanje STEM kabineta. Nabavku opreme finansiraju UNDP i Ministarstvo.

Nadamo se da ćemo iz ovih kabineta dobiti vrsne mlade stručnjake. Oni će vrlo brzo doći u poziciju donosioca malih i velikih odluka. Uz naše izvrsne profesore i učenike, uz pomoć ove opreme, očekujemo uskoro u budućnosti još više dobrih, izvrsnih rezultata, istaknuo je direktor škole Samir Bećirspahić

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Uskoro počinje obuka profesora ove škole, a cilj obuke je osposobljavanje profesora za samostalan rad opreme i prenošenje stečenog znanja učenicima.

Zahvaljujemo se UNDP-u, našem Ministarstvu bez kojeg ne bi mogli ovaj projekat realizirati i svima koji su pomogli da se realizira ovako vrijedan projekat za našu školu, naš grad i naše učenike. Ovim smo napravili novi iskorak koji će omogućiti praćenje svjetskih trendova u obrazovanju u području STEM-a, ali i biti na korist društvu u cjelini, dodaje direktor Bećirspahić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Svi Total TV paketi prvih 10 mjeseci po 1 KM – uštedi više od 225 KM!

Objavljeno

na datum

Administator

Total TV akcija koja se ne propušta. Gledaj vrhunski sport, najpopularnije filmove i serije, i najgledanije emisije bilo gdje u Bosni i Hercegovini. Izaberi svoj Total TV paket i uz besplatan priključak i instalaciju opreme gledaj TV za samo 1KM mjesečno prvih 10 mjeseci! A uz Total TV Extra i Premium pakete dobijaš i dodatni box za drugi TV. Svoj omiljeni TV sadržaj gledaj i na svom mobilnom telefonu, tabletu i računaru na EON aplikaciji potpuno BESPLATNO, vrati sadržaj do 7 dana unazad i uživaj u bogatom izboru EON Video kluba.

Total TV uvijek uz svoje korisnike, prijavi se na 00387 61 797-717 i ostvari +2 mjeseca po 1KM, ukupno 12 mjeseci gledaj svoje omiljene kanale za 1KM mjesečno.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

VIDEO – Prvo povećanje cijene vode u Bihaću od 2011. godine

Objavljeno

na datum

Administator

Na predzadnjoj sjednici Gradskog vijeća Bihaća usvojen je prijedlog povećanja cijena vode u ovom gradu. U budućnosti po kubiku, sa 0,94, voda će poskupjeti na 1,20 KM. Ovo je prvo povećanje cijene vode u Bihaću od 2011. godine.

Od slijedećeg mjeseca pitka voda poskupjeti za 26 feninga. Zvuči li kao utjeha da će Bišćani, i pored poskupljenja, i dalje imati najnižu cijenu vode u kantonu, ali i u Federaciji?

„Čak kod odvodnje nemamo nikakvih promjena cijena ni kod fizičkih ni kod pravnih lica. Nije došlo do prijedloga ni do poskupljenja cijene vode za pravna lica, ostala je ista cijena, za simboličnih 26 feninga je za fizička lica. Trenutno u kantonu s najnižom cijenom 94 feninga idemo na 1,20 KM“, kaže Mirsad Merdanić, direktor JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tako je i na pretposljednjoj sjednici Gradskog vijeća Bihać usvojen prijedlog povećanja cijene vode.

„Radi se o tome da je došlo do enormih poskupljenja na tržištu – cijene goriva prije svega i ostalih materijala koji su nužni kada je u pitanju Vodovod. Naprosto je bilo vrijeme da razmatramo i ovu tačku dnevnog reda jer se radi o, popularno rečeno, nametu za građane, ali i o onom vrlo realnom, zato što je sve drugo poskupjelo“, objašnjava Alen Zulić, predsjednik Kluba POMAK-a u Gradskom vijeću.

Oprečnih mišljenja bilo je na sjednici Gradskog vijeća, ali ova tačka je u konačnici dobila potrebnu podršku vijećnika. Uslov je bio usvojen zaključak kojim se traži smjena upravljačkih struktura JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

FOTO – JAKO NEVRIJEME POGODILO BOSANSKU KRUPU: ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE ANGAŽIRAO SVE RASPOLOŽIVE MATERIJALNE I LJUDSKE RESURSE

Objavljeno

na datum

Administator

Danas je u popodnevnim satima jako nevrijeme popraćeno obilnom kišom, ledom i jakim udarima vjetra pogodilo Bosansku Krupu. Nezapamćeno olujno nevrijeme koje je pogodilo Bosansku Krupu trajalo je oko 25 minuta, a prema trenutnim informacijama nanesena je šteta na nekoliko objekata, oboreno je nekoliko stabla na području grada, a ogromna količina vode preopteretila je oborinsku kanalizacionu mrežu uzrokujući plavljene određenih dijelova ulica u gradu.

Gradski štab civilne zaštite angažovao je sve raspoložive materijalne i ljudske resurse. Na terenu su nadležne gradske službe, JKP „10.juli“ i vatrogasne jedinice koje trenutno rade na sanaciji štete.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu