Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Predsjednica Suda u Gradačcu branila sutkinju koja nije izrekla mjere zabrane Sulejmanoviću: Neopravdana haranga na nju

Objavljeno

na datum

Slobodanka Kojić, predsjednica Općinskog suda u Gradačcu, za Detektor je kazala da nije obaviještena o istrazi UDT-a ili formiranju disciplinskog predmeta protiv Lejle Numanović, koja nije izrekla mjere zabrane monstrumu Nerminu Sulejmanoviću, koji je usmrtio svoju nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović.

  • Kao predsjednik Suda nisam obaviještena da je protiv sutkinje formiran predmet i da se provodi disciplinski postupak – pojasnila je Kojić i potvrdila kako je sutkinja Lejla Numanović donijela rješenje prema kojem je odbijeno da se Nerminu Sulejmanoviću izreknu mjere zabrane uznemiravanja, uhođenja i prilaska Nizami Hećimović.

Ona je dodala kako će se uskoro javno očitovati o cijelom slučaju i dati pojašnjenja jer su se, kako je rekla, na društvenim mrežama i u medijima pojavile razne verzije spornog rješenja, zbog čega će objaviti i originalnu odluku.

  • To je takva haranga na tu sudiju Lejlu Numanović, potpuno neopravdano. Žena donijela odluku na osnovu zakona i zakonito – zaključila je Kojić.

Odbijene mjere
U različitim medijima prethodnih dana navedeno je kako je sutkinja Lejla Numanović četiri dana prije ubistava donijela rješenje kojim je odbila prijedlog Policijske uprave Gradačac da se Nerminu Sulejmanoviću izreknu mjere zabrane uznemiravanja, uhođenja i prilaska Nizami Hećimović. Policija je 7. avgusta od Općinskog suda u Gradačcu zatražila da Sulejmanoviću zabrani prilazak supruzi Nizami Hećimović, zajedno sa rješenjem kojim su ovakve mjere odbijene.

Sulejmanović je četiri dana kasnije, 11. augusta, hicima iz pištolja usmrtio Hećimović i još dvije osobe, dok je tri osobe ranio, što je potvrđeno zvanično iz policije i Tužilaštva u Tuzli.

Cijeli slučaj pokrenuo je ubistvom supruge, što je priznao i prenosio uživo na društvenoj mreži Instagram. Nakon toga, tokom bjekstva od brojnih pripadnika policije koji su tragali za njim, Sulejmanović je, prema Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, u Gradačcu usmrtio još dvije osobe – oca i sina, prilikom čega su i ranjene tri osobe – jedan policajac te dvoje građana. U međuvremenu, on se putem Instagram livea još jednom javio i priznao da je ubio tri osobe, a ovaj video u jednom trenutku gledalo je više od 15.000 korisnika ove društvene mreže.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko sati nakon prvog ubistva policija je locirala Sulejmanovića na širem području Gradačca, nakon čega je on počinio samoubistvo, kazali su iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Odustajanje od svjedočenja
Prema informacijama koje je saopćio glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović, Sulejmanović je odranije poznat policijskim, ali i tužilačkim istražiteljima zbog ranijih presuda i prijava za različita krivična djela.

  • Osuđivan je prije petnaestak godina i za krivično djelo “pokušaj ubistva”. Ima nekoliko presuda za nasilnička ponašanja i ugrožavanje sigurnosti. Imao je i prijave za nasilje u porodici – dodao je Arnautović.

Pojasnio je da su prijave za nasilje u porodici uvijek obustavljane zbog odustajanja svjedoka da svjedoče.

Samo nekoliko sati nakon ubistava u Gradačcu, u nekoliko bh. gradova održani su mirni protesti, a novi protesti u Sarajevu, Mostaru, ali i drugim gradovima najavljeni su za ponedjeljak, 14. augusta, kako bi se ukazalo na ubistva žena iz mržnje u BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevo: Izmjena saobraćaja zbog Povorke ponosa, ove ulice će biti zatvorene

Objavljeno

na datum

Administator

Zbog održavanje Povorke ponosa, sutra, u subotu, 22. juna, u periodu od 16:00 do 22:00 sata doći će do izmjene režima saobraćaja u centralnim sarajevskim ulicama.

Ministarstvo saobraćaja KS izdalo je rješenje kojim je data saglasnost organizatoru “BH povorka ponosa 2024”, da tog dana, radi provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja, saobraćajni režim bude privremeno izmijenjen na centralnim dionicama kako slijedi:

Zabrana saobraćaja motornih vozila i vozila javnog prevoza u ulicama:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zmaja od Bosne, Vrbanja, Zelenih beretki, Branilaca Sarajeva, Fra Anđela Zvizdovića, Hiseta, Maršala Tita, Kulovića, Čobanija, Hamida Dizdara, Kalmija Baruha, Vrazova, Hamze Hume, Most Skenderija, Obala Kulina bana i Reisa Džemaludina Čauševića
Zabrana zaustavljanja i parkiranja u ulicama:

Franje Račkog, Koste Hermana, Turhanija, Đoke Mazalića, Valtera Perića – plato kod „Raiffeisen banke“, Musala, La Benevolencije i Šenoina.
U ulici Ćemaluša će biti na snazi izmjena saobraćaja, dozvoljen saobraćaj u smjeru Branilaca Sarajeva – Mula Mustafe Bašeskije.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se iz obustave saobraćaja za vrijeme prolaska učesnika manifestacije u odobrenom terminu i na odobrenim saobraćajnicama, a prema procjenama MUP-a Kantona Sarajevo dozvoljava se i obustava pješačkog saobraćaja.

Za vrijeme privremene izmjene režima saobraćaja operateri javnog gradskog prevoza putnika na linijama koje prolaze trasom kretanja učesnika manifestacije prilagodit će održavanje linija prevoza putnika privremenoj izmjeni saobraćaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Alternativni pravci odvijanja saobraćaja u spomenutim terminima su:

PRAVAC ISTOK -ZAPAD: Maršala Tita, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zmaja od Bosne. PRAVAC ZAPAD-ISTOK: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. PRAVAC JUG – SJEVER: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija. Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Alipašina. PRAVAC SJEVER – JUG: Alipašina, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. Drugi alternativni pravci koje utvrde pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Elektroprivreda BiH: Trenutno zadovoljavamo potrebe 50 posto potrošača električne energije

Objavljeno

na datum

Administator

Iz Elektroprivrede BiH za Klix.ba je rečeno da je u toku proizvodnja 120 megavati struje, čime se zadovoljava 50 posto domaćinstava.

Radnici Elektroprivrede BiH su spriječili kvarove na poizvodnim pogonima uslijed velikih poremećaja u distribuciji struje.

Ranije su iz Nezavisnog operatora sistema BiH za Klix.ba kazali da njihovi dispečeri postepeno dižu elektroenergetski sistem iz totalnog kraha.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iz Elektroprivrede BiH su poručili da će se s novim informacijama naknadno oglasiti.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Totalni raspad elektroenergetskog sistema u BiH, razlog je preopterećenje u regiji

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosni i Hercegovini je došlo do potpunog kraha elektroenergetskog sistema.

Za prijenos električne energije u BiH nadležan je Nezavisni operator sistema u BiH NOS.

Iz Elektroprivrede BiH su nam kazali da je razlog prekida snabdjevanja električne energije ispad na dalekovodima u regionu i prijenos poremećaja na sistem BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U toku su aktivnosti na uspostavi sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa NOS BiH na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima.

Kako HINA prenosi iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema sve je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio BiH, za zatim Hrvatsku. Ovakav prekid se nikada do sada nije dogodio kroz ove tri države.

Dispečeri između država trenutno komuniciraju kako bi donijeli plan sanacije jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom jer su svi povezani dalekovodima.

Šta je tačan uzrok nije jasno, ali se pretpostavlja da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja i da se sistem srušio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Još uvijek nam nije poznat uzrok, ali je došlo do iskakanja cjelokupnog elektroenergetskog sistema. Mi činimo sve kako bismo održali bezbjednim postrojenja u Termoelektrani Tuzla”, kazao je za Klix.ba direktor Termoelektrane Tuzla Fuad Muminović.

U 12:35 sati došlo je do potpunog prekida snabdjevanja električnom energijom u cijeloj državi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu