Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Afera “Lažne diplome” trese Krajini, upleten je i politički vrh? – “Čak 148 lažnih inžinjera, pravnika…

Objavljeno

na datum

Samo zajedno možemo osigurati da naše obrazovanje očuva integritet, pozivaju iz Naše stranke, dok u partijama pod čijim pokroviteljstvom se trgovalo diplomama šute

Nakon što je nedavno potvrđena optužba protiv aktera trgovine diplomama u Visokoj međunarodnoj školi Cazin, jedina stranka u USK-u koja se oglasila o ovom problemu je Naša stranka, što je bilo i očekivano, s obzirom na to da su oni i tokom istrage radili performans “trgovanja znanjem” među građanima na korzu u Bihaću. Kantonalni odbor Naše stranke izrazio je duboku zabrinutost povodom potvrđivanja optužnice, a zbog izdavanja 148 lažnih diploma iz škole Vita-plus u Cazinu.

UNIŠTAVANJE DRŽAVE

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

– Etički i moralni principi obrazovnog sistema u USK-u ozbiljno su narušeni, na što smo i mi i brojni građani ranije upozoravali. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je prvooptuženi u ovom slučaju bivši visoki funkcioner stranke A SDA (sadašnja NES), koji je obavljao odgovorne političke funkcije u vrijeme počinjenja djela za koje je optužen, što otvara još veću sumnju u umiješanost i odgovornost tadašnje i sadašnje vladajuće stranke u USK-u u ovaj slučaj, navodi se u njihovom saopćenju.

Obrazovanje je temelj svakog napretka i razvoja društva, a izdavanje lažnih diploma predstavlja direktnu prijetnju integritetu našeg obrazovnog sistema, upozoravaju iz NS-a, te pozivaju sve nadležne organe i institucije da procesuiraju odgovorne osobe i poduzmu oštre mjere protiv svih koji su uključeni u izdavanje lažnih diploma.

Apelujemo na sve poslodavce i ustanove da provjere vjerodostojnost diploma i svjedodžbi koje priznaju ili koriste prilikom zapošljavanja ili daljnjeg školovanja, pozivaju iz Naše stranke

– Probajte izračunati koliku su štetu nanijeli državi i društvu ljudi koji su prodali i koji su kupili diplome! Čak 148 lažnih profesora, ekonomista, pravnika, inžinjera. Najveći, najstrašniji, najgori izdajnici i podrivači državnih temelja su upravo ovi ljudi! Ako u jednoj državi uništiš ili samo poljuljaš školstvo i znanje, uništio si državu!, navela je Šeherzada Delić iz Naše stranke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ona predlaže da se nastrožije kazne kako oni koji su diplome prodavali, tako i oni što su ih kupovali. Dalje smo se raspitali šta će biti sa 148, te ko zna koliko još lažnih diploma, piše Oslobodjenje.

Dosta tih diploma je već poništeno. Ministarstvo će poništiti ostatak po pravomoćnosti krivičnog postupka. Nema podataka je li neko smijenjen sa dužnosti. Poništavanje će biti oglašeno u Službenom glasniku, baš kao što je to već učinjeno sa diplomama koje je izdavala Multilingua iz Sanskog Mosta, saznajemo iz Ministarstva obrazovanja USK-a.

Podsjećamo, radi se o školi iz Žurnalove afere koja je okončana blagim kaznama za aktere, ali ipak osuđujućom presudom.

Što se tiče aktera iz ove druge najveće afere u USK-u, njima je već krenulo nabolje kada je VSTV suspendirao postupajućeg tužioca Adnana Tulića a zbog pokrenute istrage protiv njega zbog boračkog kredita za vikendicu, koji je dobio kao član šehidske porodice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

KOLEKTIVNI ODMOR

O svemu tome i više zatražili smo odgovore na nekoliko ključnih pitanja od Tužilaštva u Travniku, koje vodi predmet protiv Tulića.

– Obavještavam Vas da se zaposlenici Kantonalnog tužilaštva SBK-a Travnik nalaze na kolektivnom godišnjem odmoru do 14. 8. 2023. godine. Trenutno rade samo dežurne službe, te će Vam odgovor biti dostavljen po povratku sa godišnjeg odmora, odgovorila nam je referentica Marijana Vukić-Pašić.

A do tada sam tužilac Adnan Tulić pripremit će i žalbu, nakon složene istrage koju je doveo do potvrđene optužnice, prenosi cazin.net

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

KAKO SE OBJAŠNJAVA POSKUPLJENJE VODE U BIHAĆU NAKON 12 GODINA

Objavljeno

na datum

Administator

Na posljednjoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Bihać donesena je odluka o povećanju cijene pitke vode, odnosno uvođenju naknade za prečišćavanje otpadnih voda. Građani će umjesto dosadašnjih 0, 94, plaćati 1, 20 KM za kubni metar potrošene pitke vode, dok će se novouvedena naknada za prečišćavanje otpadnih voda u iznosu 0, 40 KM odnositi na one koji su priključeni na ovaj sistem.

Predstavnici aktuelnog rukovodstva Javnog preduzeća Vodovod odluku o povećanju cijena njihovih usluga smatraju neophodnom, ili nužnom mjerom u ovom momentu.

“To je zaista bila neminovna potreba. Reći ću to ovako, ako ima i jedan proizvod ili roba da joj 12 godina nije promijenjena cijena, onda nije trebalo doći ni do povećanja cijena naših usluga. Od 2011. godine imamo vjerovatno najnižu cijenu usluga u okruženju, a mislim da vam ne moram govoriti koliko su poskupjele sve naše ulazne stavke – oprema, nabavni dijelovi, rezervni dijelovi, energenti i električna energija. Zato, svakome ko je realan – jasno je da je moralo doći do promjene cijene, ukoliko želimo kvalitetno i kontinuirano vodosnabdijevanje, te preduzeće koje može odgovoriti svom zadatku”, riječi su direktora Javnog preduzeća Vodovod Bihać Mirsada Merdanića.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovom prilikom rečeno je i kako će financijska sredstva dobijena na osnovu povećanja cijene, biti namjenski usmjerena.

“Poskupljenja u ovom slučaju se odnose samo na fizička lica, dok cijena za pravna lica ostaje u iznosu 1, 70 KM po kubnom metru potrošene vode. Dakle, djelimično je primijenjena metodologija za obračun cijena, tako da je ovaj dio poskupljenja za fizička lica (sa 0, 94 – na 1, 20 KM) takozvani varijabilni dio cijene kojim pokrivamo operativne troškove. Sada dodatno uvodimo trošak rekonstrukcije održavanja mreže, kako bi ta sredstva usmjerili u rekonstrukciju vodovodne mreže i što kvalitetnije vodosnabdijevanje građana”, izjavio je Amel Muslić, izvršni direktor za zajedničke poslove.

Trenutnom rukovodstvu JP Vodovod Bihać zamjeraju se gubici i neprihodovana voda od 53 posto, što je prema riječima izvršnog direktora za tehničke poslove Amira Malkoča neopravdano, ako se, kako kaže, uzme u obzir starost vodovodne mreže.

“Nažalost, u nekim dijelovima grada vodovodna mreža je iz 60 – tih godina prošlog stoljeća. Građane uvijek brinu azbest – cementni cjevovodi kojih još uvijek ima upravo zbog starosti naše mreže. E sada, ovo poskupljenje cijene vode omogućava nam da u dogledno vrijeme planiramo i realiziramo rekonstrukciju i zanavljanje određenih dijelova mreže i na taj način dodatno poboljšamo vodosnabdijevanje. Bez obzira na dosta teške uvjete, već smo u prethodnom periodu uspjeli modernizirati neke segmente, poput pumpi na rezervoarima i dijela terensko – voznog parka. Uz pomoć Grada Bihaća nedavno smo realizirali i postavljanje nove cjevovodne mreže u dijelu ulice “Dr. Irfana Ljubijankića”, što je izuzetno vrijedan projekat”, dodao je Malkoč.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici na kojoj je na kraju i usvojen prijedlog o povećanju cijena usluga gradskog vodovodnog preduzeća, bilo je dosta podijeljenih mišljenja, baš kao i kod svih građana. U nekim slučajevima izražena je sumnja u budući način raspolaganja tim novcem, trenutnu visinu plata rukovodilaca, broju uposlenih… Zato smo upravo direktora Merdanića pitali da li je sve to razlog usvajanja zaključka kojim se traži smjena upravljačkih struktura Preduzeća na spomenutoj sjednici Gradskog vijeća.

“Ne bih se mnogo osvrtao na taj zaključak, s obzirom da znamo da je tome prethodila rasprava o kreditnom zaduženju. Ne mogu i ne želim govoriti o politici, jedino ću naglasiti da se ne slažem sa nekim konstatacijama iz Zaključka, prvenstveno mislim na tvrdnje da je ova Uprava neodgovorno upravljala, te da nije uspjela osgurati uvjete za funkcionisanje Preduzeća. Mi se u posljednjih nekoliko godina suočavamo sa brojnim otežavajućim okolnostima, što se do sada nije odrazilo na funkcioniranje preduzeća, odnosno usluge koje pružamo građanima. Reći ću i to da je Javno preduzeće Vodovod u 2020. godini imalo 134, a sada ima 125 uposlenika, konto priče o pretjeranom i neopravdanom zapošljavanju”, naveo je direktor bihaćkog Vodovoda Merdanić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CAZIN

Cazin: U nastavku istrage pronađeni novi zasadi “Cannabis sative L”

Objavljeno

na datum

Administator

U nastavku istražnih radnji vezano za krivična djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ i „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ kojom prilikom su dana 25.09.2023 godine dva lica lišena slobode te sprovedena Kantonalnom tužiocu na dalje postupanje, pripadnici Sektora kriminalističke policije su na području naselja Šturlić odnosno farme purana u mjestu Crnaja, izvršili pretres hale broj jedan i u istoj pronašli četiri stabljike zeljaste biljke te u hali broj dva tri stabljike zeljaste biljke koje svojim izgledom asociraju na „Cannabis sativa L“. Navedene biljke su uklonjene, a istraga po ovim predmetima se nastavlja.

Također istog dana 28.09.2023 godine, na osnovu saglasnosti dežurnog Kantonalnog tužioca i naredbe Sudije za prethodni postupak Općinskog suda Cazin, inspektori Sektora kriminalističke policije izvršili su pretres porodične kuće, pratećih objekata i vozila u vlasništvu DŽ. M. rođen 1999 godine iz naselja Šturlićka Platnica. Pretresom je pronađena jedna automatska puška M-56 sa dva pripadajuća okvira za metke.

Nad navedenim lice je zavedena kriminalistička obrada zbog sumnje da je počinio krivično djelo “Neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materija”,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Potvrđena optužnica protiv Žerić Irmana iz Bihaća zbog ubistva Elvisa Bajramovića

Objavljeno

na datum

Administator

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignuta protiv Žerić Irmana (26) iz Bihaća zbog krivičnog djela Ubistvo iz člana 166. stav 2. tačka d) Krivičnog zakona Federacije BiH potvrđena je rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću 25.09.2023.godine.

Optuženom se stavlja na teret da je dana 30.06.2023.godine u Ulici Hasan bega Bišćevića u Bihaću,upravljajući vozilom marke Fiat Stilo i krećući se iz pravca grada u pravcu mjesta Sokolac,a pri tom znajući da u tom dijelu grada živi Elvis Bajramović u namjeri da mu se osveti zbog ranijih nesuglasica koje su imali oštećenog udario prednjim dijelom automobila nakon čega je oštećeni pao na haubu i prednje vjetrobransko staklo te na aflaltni kolovoz i pri tome zadobio teške teške tjelesne povrede nakon kojih je preminuo 01.07.2023.godine.

Nakon toga optuženi je putem društvene mreže Instagram slao poruke da je automobilom udario oštećenog i da mu se osvetio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osnovanost predmetne optužnice Kantonalno tužilaštvo je potvrdilo provedenom istragom i prikupljanjem brojnih dokaza,saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu