Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Muriz Memić : Ne može biti jače Alisino “ne sjećam se” od svih dokaza

Objavljeno

na datum

U porodici Memić vlada velika nervoza pred sutrašnje izricanje presude Apelacionog vijeća Suda BiH u predmetu protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić (ranije Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića, koji se terete za prikrivanje u vezi sa stradanjem Dženana Memića u februaru 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži.

Dug period

Bogami, ima nervoze, iako očekujemo da to sve bude uredu. Ja kažem da ne može biti jače Alisino „ne sjećam se“ od svih drugih dokaza. Ako se to desi, onda je to katastrofa, onda je narod izgubio, ne samo Muriz nego i sav narod. Nadam se u pravednost Suda, da konačno budu okrivljeni, jer oni su ti koji su to radili. Dženana nema, to je jasno, dokazi pokazuju ko je bio na licu mjesta, ko je šta radio. Ne znam ko je treći, ako oni nisu – kazao je na početku razgovora za „Avaz“ Muriz Memić, otac stradalog Dženana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prošlo je sedam i po godina od događaja i, kako kaže Memić, bilo je mučno, bilo je svega.

Valjalo je i dovde doći, jer to bi davno bila zatvorena knjiga, bila bi saobraćajna nesreća, ali uspjeli smo, makar, dokazati šta se dešavalo. Imamo tri presude koje niko ne može pobiti, koje su pravomoćne… Sada očekujemo i ovu – govori Memić.

Napomenuo je da je istraga koju vodi Tužilaštvo BiH o ubistvu njegovog sina Dženana već u poodmakloj fazi.

Istraga za ubistvo ide, daleko je otišla, to govori da Tužilaštvo neće stati, da ipak moramo doći do kraja, da neko ne može ući u sudnicu i reći: “Ne sjećam se“ i da mu to prođe. Imamo lažno svjedočenje, imamo pomoć učiniocu, sve je to dokazano. Vidjet ćemo kako će Sud sve to tumačiti. Nadam se najboljem, svi iščekujemo, narod zove, zaustavljaju me na ulici, svi iščekuju presudu, ne samo ja – napominje otac.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Juli presudan
Interesantno je da je ovo treća presuda koja će biti izrečena u julu.

Prva je bila na Kantonalnom sudu Sarajevo 16. jula 2018. godine, na Vrhovnom sudu Federacije BiH 27. jula 2021. i sad ova 21. jula. Ništa više neće biti isto, vidjet ćemo u petak hoće li biti pravde u ovoj državi ili neće, jer poslije toga ne bi trebalo biti ništa isto – zaključuje Muriz Memić.

Dupovac sebe ukopao

Najviše boli to kako advokati optuženih izvrću riječi, kako pokušavaju obmanuti javnost nakon toliko godina, to mi nije jasno. U sudnici, u završnim riječima, kažu da je korišten snimak Hasana Dupovca, a dokumenti pokazuju da nikada nije korišten. Kako je korišten kad Hasan kaže da nikad nije realizirao naredbu. Kasnije su, 7. aprila, ponovo skidani snimci koji su korišteni, ali oni izvrću i zbunjuju javnost. Dupovac negira da je ikako bio u dvorištu Šerifa Konjevića i na kraju, kad je Šerif svjedočio, on ga pita: „Jesmo li s Vašeg telefona zvali našeg zajedničkog prijatelja“ i njega njegov advokat vuče da sjedne. Znači, sam je sebe ukopao – kaže Memić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevo: Izmjena saobraćaja zbog Povorke ponosa, ove ulice će biti zatvorene

Objavljeno

na datum

Administator

Zbog održavanje Povorke ponosa, sutra, u subotu, 22. juna, u periodu od 16:00 do 22:00 sata doći će do izmjene režima saobraćaja u centralnim sarajevskim ulicama.

Ministarstvo saobraćaja KS izdalo je rješenje kojim je data saglasnost organizatoru “BH povorka ponosa 2024”, da tog dana, radi provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja, saobraćajni režim bude privremeno izmijenjen na centralnim dionicama kako slijedi:

Zabrana saobraćaja motornih vozila i vozila javnog prevoza u ulicama:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zmaja od Bosne, Vrbanja, Zelenih beretki, Branilaca Sarajeva, Fra Anđela Zvizdovića, Hiseta, Maršala Tita, Kulovića, Čobanija, Hamida Dizdara, Kalmija Baruha, Vrazova, Hamze Hume, Most Skenderija, Obala Kulina bana i Reisa Džemaludina Čauševića
Zabrana zaustavljanja i parkiranja u ulicama:

Franje Račkog, Koste Hermana, Turhanija, Đoke Mazalića, Valtera Perića – plato kod „Raiffeisen banke“, Musala, La Benevolencije i Šenoina.
U ulici Ćemaluša će biti na snazi izmjena saobraćaja, dozvoljen saobraćaj u smjeru Branilaca Sarajeva – Mula Mustafe Bašeskije.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se iz obustave saobraćaja za vrijeme prolaska učesnika manifestacije u odobrenom terminu i na odobrenim saobraćajnicama, a prema procjenama MUP-a Kantona Sarajevo dozvoljava se i obustava pješačkog saobraćaja.

Za vrijeme privremene izmjene režima saobraćaja operateri javnog gradskog prevoza putnika na linijama koje prolaze trasom kretanja učesnika manifestacije prilagodit će održavanje linija prevoza putnika privremenoj izmjeni saobraćaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Alternativni pravci odvijanja saobraćaja u spomenutim terminima su:

PRAVAC ISTOK -ZAPAD: Maršala Tita, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zmaja od Bosne. PRAVAC ZAPAD-ISTOK: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. PRAVAC JUG – SJEVER: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija. Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Alipašina. PRAVAC SJEVER – JUG: Alipašina, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. Drugi alternativni pravci koje utvrde pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Elektroprivreda BiH: Trenutno zadovoljavamo potrebe 50 posto potrošača električne energije

Objavljeno

na datum

Administator

Iz Elektroprivrede BiH za Klix.ba je rečeno da je u toku proizvodnja 120 megavati struje, čime se zadovoljava 50 posto domaćinstava.

Radnici Elektroprivrede BiH su spriječili kvarove na poizvodnim pogonima uslijed velikih poremećaja u distribuciji struje.

Ranije su iz Nezavisnog operatora sistema BiH za Klix.ba kazali da njihovi dispečeri postepeno dižu elektroenergetski sistem iz totalnog kraha.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iz Elektroprivrede BiH su poručili da će se s novim informacijama naknadno oglasiti.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Totalni raspad elektroenergetskog sistema u BiH, razlog je preopterećenje u regiji

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosni i Hercegovini je došlo do potpunog kraha elektroenergetskog sistema.

Za prijenos električne energije u BiH nadležan je Nezavisni operator sistema u BiH NOS.

Iz Elektroprivrede BiH su nam kazali da je razlog prekida snabdjevanja električne energije ispad na dalekovodima u regionu i prijenos poremećaja na sistem BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U toku su aktivnosti na uspostavi sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa NOS BiH na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima.

Kako HINA prenosi iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema sve je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio BiH, za zatim Hrvatsku. Ovakav prekid se nikada do sada nije dogodio kroz ove tri države.

Dispečeri između država trenutno komuniciraju kako bi donijeli plan sanacije jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom jer su svi povezani dalekovodima.

Šta je tačan uzrok nije jasno, ali se pretpostavlja da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja i da se sistem srušio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Još uvijek nam nije poznat uzrok, ali je došlo do iskakanja cjelokupnog elektroenergetskog sistema. Mi činimo sve kako bismo održali bezbjednim postrojenja u Termoelektrani Tuzla”, kazao je za Klix.ba direktor Termoelektrane Tuzla Fuad Muminović.

U 12:35 sati došlo je do potpunog prekida snabdjevanja električnom energijom u cijeloj državi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu