Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Delegacija EU o nedavanju novca RS-u: Poslali su mali broj projekata koji nisu ispunili kriterije

Objavljeno

na datum

Evropska unija je državama Zapadnog Balkana kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan osigurala 2,1 milijardi eura od čega će BiH dobiti ukupno 724 miliona. Sav novac će ići u Federaciju BiH, a Delegaciju EU u BiH smo pitali zbog čega Republika Srpska nije dobila sredstva.

Osim entiteta Republika Srpska, novac nisu dobile ni Crna Gora i Kosovo.

Razlog što Crna Gora nije dobila novac je, prema riječima glasnogovornice Evropske komisije Ane Pisonero, to što su “projekti ocijenjeni kao preuranjeni ili neprikladni za finansiranje”. Za razliku od njih, komisija uopšte nije htjela ni razmatrati prijedloge Kosova, s obzirom na tešku sigurnosnu situaciju na Kosovu trenutno.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

O razlozima zašto entitet Republika Srpska nije dobio novac pitali smo Delegaciju EU odnosno glasnogovornika Ferdinanda Koeniga, koji je naveo da je broj projekata bio mali te da nisu ispunjavali kriterije Evropske komisije.

“EU ostaje posvećena ravnomjernom razvoju cijele Bosne i Hercegovine i želi podržati prosperitet i stabilnost u cijeloj državi. Finansiranje za infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj ostaje dostupno i svi projekti poslani na odobrenje se razmatraju po transparentnim kriterijima na osnovu njihove relevantnosti i zrelosti. Za najnoviji investicijski paket u okviru Evropskog investicionog plana za Zapadni Balkan na odobrenje je poslan veoma mali broj projekata iz Republike Srpske, no ni oni nisu ispunili potrebne kriterije za finansiranje”, kazao je za Klix.ba Koenig.

Mnogi su pretpostavili da Republika Srpska nije dobila novac zbog posljednjih zakona koji su usvojeni u NSRS-u kojima se podriva ustavni poredak države, međutim iz Delegacije EU ne navode da je to razlog. Ono što ističu i na šta podsjećaju jeste da je EU prošle godine suspendovala dva projekta u RS-u, upravo zbog izazivanja političke krize.

“Podsjećamo da je u februaru 2022. godine, u odgovoru na političku krizu koju su izazvali čelnici RS-a, Evropska komisija objavila da je finansiranje suspendovano za dva infrastrukturna projekta na Koridoru 5c, vrijedna 600 miliona eura, a čije je finansiranje predviđeno kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF)”, naveli su.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na kraju navode kako ti projekti ne moraju biti zauvijek blokirani ukoliko dođe do smirivanja krize.

“Odluka o suspenziji sredstava iz 2022. godine može biti promijenjena po okončanju političke krize, a EU bi željela vidjeti završen Koridor 5c radi svih građana BiH. Nažalost, nedavna eskalacija situacije od strane predstavnika RS-a slična je modelu aktivnosti koje podrivaju nadležnosti državnog nivoa i institucija što je i dovelo do suspenzije finansiranja dva infrastrukturna projekta prošle godine”, istaknuli su iz Delegacije EU u BiH.

Iako se ni Republika Srpska, ni njen predsjednik Milorad Dodik ne nalaze pod zvaničnim sankcijama Evropske unije s obzirom na to da je za to potreban konsenzus svih članica, zaustavljanje projekata je jedan vid pritiska zbog destruktivnog djelovanja u Bosni i Hercegovini.

Prošle godine je i Njemačka obustavila četiri projekta u RS-u vrijedna 105 miliona eura. Obustavljeni su projekti Rehabilitacije HE Trebinje, faza IV, Rehabilitacija HE Trebinje, faza III, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Gradiška.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, koji su dvije najvažnije političke figure iz RS-a trenutno, nalaze se pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Bivši državni ministar Selmo Cikotić osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja

Objavljeno

na datum

Administator

U Sudu Bosne i Hercegovine Selmi Cikotiću, bivšem ministru odbrane BiH, izrečena je prvostepena presuda od tri godine zatvora za zloupotrebu položaja.

Podsjetimo, Cikotić je optužen da je od 2009. do 2011. godine, u dogovoru s drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba.

U optužnici se navodi da je Cikotić, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije potpisane 2003. i 2004. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na prvostepenu presudu Cikotić ima pravo žalbe.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Hoće li Selmo Cikotić biti osuđen? Danas izricanje prvostepene presude

Objavljeno

na datum

Administator

Danas je u Sudu Bosne i Hercegovine zakazano izricanje prvostepene presude bivšem ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću koji se tereti za zloupotrebu položaja.

U optužnici Tužilaštva BiH se navodi da je Cikotić, u periodu od 2009. do 2011. godine, u dogovoru s drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba čime je oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM.

U optužnici se također navodi da je Cikotić, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba te četiri rješenja o isporuci municije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije potpisane 2003. i 2004. godine.

Cikotić se izjasnio da nije kriv za ono što mu se prema optužnici stavlja na teret.

Izricanje presude je će biti održano u Sudu BiH u 10:00 sati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik gostovao na HRT-u: Prije će se ostatak BiH otcijepiti od RS-a nego mi od njih

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, gostujući na HRT-u, komentarisao je sudski proces koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH, mogućnost otcjepljenja RS-a, odnos sa Zoranom Milanovićem, Bakirom Izetbegovićem, ali i Draganom Čovićem.

Osvrnuo se na početku proces koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika. Kaže da je to politički, a ne pravni proces.
“To je primarno politički proces. Nema nikakve osnove u zakonu. Činjenica je da stranac koji nije izabran odlukom mijenja zakon štiteći svoja nedjela, tvrdeći da svatko ko ne postupa kako on kaže, zato što je on neko izmišljeno božanstvo, ide u zatvor na šest mjeseci do pet godina”, rekao je.

Poručio je da to govori više o Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Tako je i u ovom slučaju. To govori više o BiH, zemlji koje nema, koja je apsurdna, koja nije sređena. Da jedan stranac može mijenjati zakonodavstvo, to ne može proći ni kod ličilaca na pravnom fakultetu, a kamoli kod studenata”, kaže Dodik.

Citirao je nobelovca Ivu Andrića te naglasio da kada se uđe u BiH – logika prestaje.

“Sve upućuje na onu Andrićevu: Kada uđeš u BiH – prestaje logika. Ovdje nikakve logike nema. Imate sud i tužilaštvo na nivou BiH koji nemaju ustavnu osnovu jer Ustav BiH nije dao pravo BiH na pravosuđe. To je nametnuto odlukama koje nisu u skladu ni s Ustavom ni s Dejtonom”, zaključio je.

Dodik se osvrnuo i na tvrdnje ministra odbrane Zukana Heleza da se na teritoriju RS-a nalaze kampovi za obuku paravojnih formacija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zgodna laž koja se plasira već duže vrijeme. Lažni narativ o ruskom uticaju. To je za prestravljene građane Brisela gdje idem danas, kada nemate struje u jednoj ulici, kriv je Putin, a ne lokalne vlasti. Zgodna laž. Nikakvih kampova nema, paravojnih formacija nema. Ako imate EUFOR, snage koje su zadužene za sigurnost u BiH i praćenje razvoja situacije i kada oni kažu da toga nema, šta da ja objašnjavam više”, zapitao se Dodik.

Dodao je ipak da postoje ozbiljne informacije o prisutnosti bivših ISIL-ovih boraca u BiH.

“S druge strane postoje ozbiljne informacije o džematima i paradžematima, stranim ratnicima, onima koji su bili u ISIL-u pa se vratili, i njihovim porodicama. To je jedna geneza koja postoji, vuče se i nije nestala”, dodao je.

Na pitanje o tome vodi li Republiku Srpsku na put otcjepljenja, Dodik je rekao da će se prije ostatak BiH otcijepiti od RS-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i odnos s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Naglasio je da je konzistenatan političar koji dobro razumije stvari te da dijele iste vrijednosti.

“Milanović je konzistentan predsjednik. Volim s njim razgovarati. On je uvijek neformalan i zato je zanimljiv. Čovjek koji štiti interese svoje države. I ona je potpisnik Dejtonskog sporazuma i time i garant tog sporazuma. Nepravedno je izbačena, kao i Srbija, iz procesa odlučivanja preko Saveza za implementaciju mira u BiH”, kazao je.

Dodao je da su time Hrvatska i Srbija stavljene na marginu, “a neki drugi su stavljeni u poziciju da nešto odlučuju.”

Dodik se osvrnuo i na svoj odnos s političarima u BiH. Naglasio je da bolje sarađuje s Draganom Čovićem nego s Bakirom Izetbegovićem.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Složeni su odnosi u BiH. Kada god pokušate govoriti apstraktno, onda rizikujete da ste u problemu. S Čovićem razgovaram dugo godina. Nikada nismo došli u poziciju da budemo posvađani, da se nešto što je dogovoreno – ne ispoštuje. Nema prizemnih podvala kao što to bude s Izetbegovićem. To će vam potvrditi Čović, ja i svi drugi”, rekao je.

Smatra da je to rezultat toga što su Amerikanci dugo od Bošnjaka pravili favorite.

“Oni uvijek znaju da će iza njih stati Amerikanci na štetu Hrvata i Srba. Oni uvijek imaju lagodnu poziciju pa mogu i lagati”, dodao je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu