BOSNA I HERCEGOVINA

Borenović: Tresla se gora, rodio se miš. Neka Dodik uradi ono što je obećao

Objavljeno

na datum

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je danas u izjavi za medije komentarisao današnja aktuelna dešavanja vezano za donošenje zakona o neprihvatanju odluka Ustavnog suda u Republici Srpskoj.

Borenović je kazao da na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije bilo riječi o tome.

“Tresla se gora, rodio se miš. Svi smo očekivali da ćemo imati ozbiljne najava kako usvojiti zakon o Ustavnom sudu BiH. Očekivao sam da se to pitanje stavi kao prioritetno. Niko ne spominje Ustavni sud BiH. Nije niko spomenuo potrebu da se zakonski definiše taj sud i to na način kako je to jedino prihvatljivo i moguće. Očigledno da su fotolje, ministarska mjesta prioritetnije stvari nego ključna pitanja koja su dovela do usijanja političke scene u prethodnih deset dana”, kazao je Borenović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Potom je dodao:

“Pitao sam Vijeće ministara i iz odgovara se može zaključiti nema naznaka da će se ovo pojaviti ubrzo u parlamentarnoj proceduri. S druge strane. očekujem i red je da Dodik i aktuelna skupštinska većina u RS bude dosljedna. Vrijeme je da konačno sprovode bar jednu odluku NSRS u moru zaključaka i odluka koje nisu provedene. Očekujem da bar ovaj put bude dosljedan. Sva parlamentarna procedura je završena i očekujem da ta dva zakona budu pojavljena u službenom glasniku. Valjda se neće uplašiti turističkih odluka”.

Između ostalog, Borenović je kazao “da mu nije jasno zbog čega se čeka da se riješe neke stvari”.

“Shvatio sam da je namjerila bila da će to biti odmah. Ne znam šta se čeka i u čemu je problem. Obećao je to i neka bar jednu stvar dovede do kraja. Vidjet ćemo hoće li to biti urađeno danas jer su sve procedure završene. Ne postoji niti jedna znana prepreka da se to ne nađe u službenom glasniku”, kazao je Borenović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Među 303 miliona EUR bespovratnih sredstava će dobiti četiri različita projekta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Četiri dijela BiH će dobiti značajna sredstva, a niti jedan dio tih sredstava neće otići u RS. Da li je to neka vrsta RS na neku crnu listu. Loša poruka, ali i rezultat nečega što svjedočima ovih dana. To je neka vrsta posljedica i mislim da će to biti loše jer će trpiti RS. Pogotovo u vrijeme kada svakodnevno idu zaduženja”, smatra Borenović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version