Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Borenović: Tresla se gora, rodio se miš. Neka Dodik uradi ono što je obećao

Objavljeno

na datum

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je danas u izjavi za medije komentarisao današnja aktuelna dešavanja vezano za donošenje zakona o neprihvatanju odluka Ustavnog suda u Republici Srpskoj.

Borenović je kazao da na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije bilo riječi o tome.

“Tresla se gora, rodio se miš. Svi smo očekivali da ćemo imati ozbiljne najava kako usvojiti zakon o Ustavnom sudu BiH. Očekivao sam da se to pitanje stavi kao prioritetno. Niko ne spominje Ustavni sud BiH. Nije niko spomenuo potrebu da se zakonski definiše taj sud i to na način kako je to jedino prihvatljivo i moguće. Očigledno da su fotolje, ministarska mjesta prioritetnije stvari nego ključna pitanja koja su dovela do usijanja političke scene u prethodnih deset dana”, kazao je Borenović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Potom je dodao:

“Pitao sam Vijeće ministara i iz odgovara se može zaključiti nema naznaka da će se ovo pojaviti ubrzo u parlamentarnoj proceduri. S druge strane. očekujem i red je da Dodik i aktuelna skupštinska većina u RS bude dosljedna. Vrijeme je da konačno sprovode bar jednu odluku NSRS u moru zaključaka i odluka koje nisu provedene. Očekujem da bar ovaj put bude dosljedan. Sva parlamentarna procedura je završena i očekujem da ta dva zakona budu pojavljena u službenom glasniku. Valjda se neće uplašiti turističkih odluka”.

Između ostalog, Borenović je kazao “da mu nije jasno zbog čega se čeka da se riješe neke stvari”.

“Shvatio sam da je namjerila bila da će to biti odmah. Ne znam šta se čeka i u čemu je problem. Obećao je to i neka bar jednu stvar dovede do kraja. Vidjet ćemo hoće li to biti urađeno danas jer su sve procedure završene. Ne postoji niti jedna znana prepreka da se to ne nađe u službenom glasniku”, kazao je Borenović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Među 303 miliona EUR bespovratnih sredstava će dobiti četiri različita projekta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Četiri dijela BiH će dobiti značajna sredstva, a niti jedan dio tih sredstava neće otići u RS. Da li je to neka vrsta RS na neku crnu listu. Loša poruka, ali i rezultat nečega što svjedočima ovih dana. To je neka vrsta posljedica i mislim da će to biti loše jer će trpiti RS. Pogotovo u vrijeme kada svakodnevno idu zaduženja”, smatra Borenović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Helez o naoružanju Oružanih snaga: Nabavljamo nešto što nema niko u regionu, u radare ulažemo 30 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas fabriku Igman Konjic i tom prilikom između ostalog govorio o naoružanju koje imaju Oružane snage naše države.

Kako je kazao, Oružane snage BiH su spremne da odbrane državu.

“Mi imamo uplaćeno i dogovoreno pet helikoptera koje trebamo uvesti u što kraćem roku, imamo nekoliko borbenih transportera, prvi dolazi najdalje za mjesec dana. Imamo još nešto dogovoreno da uvezemo što nema niko u regionu, to ne mogu još reći. To ćete svi vidjeti jer ćemo organizovati press konferenciju kad to nabavimo. Nabavljamo radare u koje ćemo uložiti 30 miliona KM i bit će to prvi put da ćemo potpuno kontrolisati sigurnost našeg neba. Sve su to pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga”, kazao je Helez novinarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, što se tiče sigurnosti, građani mogu biti “potpuno mirni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH”.

“Ja mogu poručiti građanima Bosne i Hercegovine dok je Igmana Konjic i drugih tvornica namjenske industrije građani trebaju biti sigurni u sigurnost naših granica”.

Siguran je da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu i da smo u Evropi među značajanim.

“Evropa je dugo zagovarala mir, nije mislila da će se desiti rat. Evropa se sad budi radi ovog u Ukrajini, a mi smo odavno budni zbog onog što nam se desilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i činjenicu da je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odbijena poslanička inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika za dozvolu nošenja hidžaba u OS BiH zbog slučaja Emele Mujanović.

“Sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje su ruke svezane. Ja i Emela smo dogovorili da ne gubi radno mjesto. Bit će zaposlena u Ministarstvu odbrane”, kazao je Helez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Objavljeno

na datum

Administator

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4:25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5:41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana, prenosi MINA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu