BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik: Što duže strane sudije ostaju, to je proporcionalno nestanku BiH

Objavljeno

na datum

Završen je sastanak Trojke, SNSD-a i HDZ-a u Konjicu. Javnosti se obratio Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je najviše govorio o Zakonu koji je donio NSRS o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS.

Sastanak je počeo, kaže Dodik, sa jednom polemikom između njega i Zukana Heleza, ministra odbrane BiH.

“Upadao je i ja sam mu uzvratio. On se izvinio i ja sam. Mislim da ćemo ipak imati smirenu situaciju. Imamo dosta otvorenih pitanja. BiH nije savršeno društvo. Atmosfera je bila dobra, bez obzira na elektrisane priče”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o usvojenom Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS, rekao je da “ustavno i svako drugo pravo skupštine je da donosi zakone i ona je taj zakon donijela i borit će se za realizaciju i primjenu zakona”.

Rekao je i da su danas na dnevnom redu bila i pitanja evropske integracije, te da imaju neku najavu od EU koja treba da bude narednih dana.

“Iz Savjeta ministara se putuje u Brisel, vjerovatno se traži smirivanje stanja. Trebali bismo razmotriti kao paket da prihvate svi kako bi se realizovalo. Imamo različite poglede, pogotovo za konstituisanje BiH. Mi smo ovdje za čišćenje BiH od bilo kakvog stranog uticaja, ne samo od lažnog visokog predstavnika, i stranih sudija Ustavnog suda, već i od američkog ambasadora koji se upliće bez ikakvog razloga”, kazao je Dodik, dodajući:
“Ukoliko Sud i Tužilaštvo krenu da djeluju u RS na selektivan način, biće spriječeni da to rade.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U 14 prioriteta EU je i taj, kaže Dodik, da se riješi problem stranih sudija i da se rekonstruiše sud.

“Pa eto ako hoćemo u EU, neka se to stavi sve zajedno. Zašto bi bi nešto bio prioritet”, kaže Dodik.

Opet se okomio na strane sudije Ustavnog suda, rekavši:

“Što duže strane sudije ostaju, to je proporcionalno nestanku BiH. Što znači, BiH nije suverena, njom upravljaju stranci, mi njihovi favoriti nismo. Mi predlažemo stvari takve kakve jesu, dva entiteta, tri kontitutivna naroda, nadležnosti ok”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, da li su razgovarali o 80 miliona koji se trebaju podjeliti iz Uprave za indirektno oporezivanje, odgovorio je:

“Nismo razgovarali, ali to pripada nama, red bi bio da to bude”, prenosi N1

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version