Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik: Što duže strane sudije ostaju, to je proporcionalno nestanku BiH

Objavljeno

na datum

Završen je sastanak Trojke, SNSD-a i HDZ-a u Konjicu. Javnosti se obratio Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je najviše govorio o Zakonu koji je donio NSRS o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS.

Sastanak je počeo, kaže Dodik, sa jednom polemikom između njega i Zukana Heleza, ministra odbrane BiH.

“Upadao je i ja sam mu uzvratio. On se izvinio i ja sam. Mislim da ćemo ipak imati smirenu situaciju. Imamo dosta otvorenih pitanja. BiH nije savršeno društvo. Atmosfera je bila dobra, bez obzira na elektrisane priče”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o usvojenom Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS, rekao je da “ustavno i svako drugo pravo skupštine je da donosi zakone i ona je taj zakon donijela i borit će se za realizaciju i primjenu zakona”.

Rekao je i da su danas na dnevnom redu bila i pitanja evropske integracije, te da imaju neku najavu od EU koja treba da bude narednih dana.

“Iz Savjeta ministara se putuje u Brisel, vjerovatno se traži smirivanje stanja. Trebali bismo razmotriti kao paket da prihvate svi kako bi se realizovalo. Imamo različite poglede, pogotovo za konstituisanje BiH. Mi smo ovdje za čišćenje BiH od bilo kakvog stranog uticaja, ne samo od lažnog visokog predstavnika, i stranih sudija Ustavnog suda, već i od američkog ambasadora koji se upliće bez ikakvog razloga”, kazao je Dodik, dodajući:
“Ukoliko Sud i Tužilaštvo krenu da djeluju u RS na selektivan način, biće spriječeni da to rade.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U 14 prioriteta EU je i taj, kaže Dodik, da se riješi problem stranih sudija i da se rekonstruiše sud.

“Pa eto ako hoćemo u EU, neka se to stavi sve zajedno. Zašto bi bi nešto bio prioritet”, kaže Dodik.

Opet se okomio na strane sudije Ustavnog suda, rekavši:

“Što duže strane sudije ostaju, to je proporcionalno nestanku BiH. Što znači, BiH nije suverena, njom upravljaju stranci, mi njihovi favoriti nismo. Mi predlažemo stvari takve kakve jesu, dva entiteta, tri kontitutivna naroda, nadležnosti ok”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, da li su razgovarali o 80 miliona koji se trebaju podjeliti iz Uprave za indirektno oporezivanje, odgovorio je:

“Nismo razgovarali, ali to pripada nama, red bi bio da to bude”, prenosi N1

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik najavio da će iz Srebrenice Federaciji BiH predložiti “miran razlaz”

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas da je odlukom o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a “potpisan kraj Bosni i Hercegovini” i najavio da će sutra sa sjednice Vlade RS-a u Srebrenici Federaciji Bosne i Hercegovine biti predložen mirni razlaz.

„Da li će to sve biti ubrzano ili u neko dogledno vrijeme, to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sutra sa sjednice Vlade u Srebrenici. Predložit ćemo federalnoj strani (FBIH)“, rekao je Dodik za RTRS.

Kako je netačno kazao, Republika Srpska i Federacija BiH su “sporazumne strane” Dejtonskog sporazuma, a time i Ustava BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je ocijenio da je u toku „opsežna pokvarena intervencija međunarodne zajednice“ i da je „inkognito rađeno“ da se predloži rezolucija o Srebrenici i da se za to obezbijedi podrška Njemačke.

“Organi Bosne i Hercegovine, koje oni tako forsiraju da funkcionišu, o tome nisu donijeli nikakvu odluku”, rekao je on.

Po njegovim riječima, “sve je to sramno i to znaju veoma dobro Amerikanci, Britanci, Nijemci i svi ostali koji se miješaju u BiH, vjerovatno kalkulišući da je to potrebno da se uradi, jer će Srbi nekoliko dana galamiti, a onda će nestati”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Dodik psovao BiH i vrijeđao generalnog sekretara UN-a

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, tokom današnjeg obraćanja javnosti, opsovao je državu Bosnu i Hercegovinu, a tom prilikom je žestoko izvrijeđao i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutteresa.

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno novo ročište u slučaju protiv predsjednika Republike Srpske zbog neizvršavanja odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Dodik se nakon suđenja obratio javnosti iz Istočnog Sarajeva.

Na početku govora kazao je da Sud i Tužilaštvo BiH štite stranca, a ne domaće ljude.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam političar i predsjednik RS-a. Ovo suđenje je dokaz da Sud i Tužilaštvo ne brane Ustava, oni brane volju stranca. Činjenica je da se ne izvodi neko ko je dopisao zakon svojom odlukom, na šta nije ima pravo. Ne vrijedi su upuštati u raznu neargumentacije. Ono što sam danas gledao zaista smuči čovjeku sve. Imate situaciju da je protiv mene podignuta krivična prijava zato što navodno ne poštujem visokog predstavnika, a ja sam potpisao zato što nema visokog predstavnika“, kazao je Dodik.

Entitetski predsjednik je kritikovao Sud BiH, prilikom čega je opsovao državu, optužujući ovu instituciju da ne poštuje “građanina je… Bosne i Hercegovine, nego štiti stranca”…

“Tog stranca nije izabralo Vijeće sigurnosti”, ponovio je Dodik odbacujući izjavu generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa koji je kazao da visokog predstavnika ne bira Vijeće sigurnosti nego PIC. Dodik je Guterresa nazvao “lažovom”i “smradom”.

“Postoje lažna tumačenja generalnog sekretara. Radi se o jednom sistemu koji su instalirali da disciplinuju Srbe, pa i neposlušne Hrvate, kako bi rekli da su samo Bošnjaci žrtve i da imaju pravo na državu. Mislim da su pretjerali”, ocijenio je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optužio Konakovića i Schmidta za veze sa narko kartelom

Dodik je ocijenio “sumnjivom” situaciju u kojoj “ministar vanjskih poslova pomaže Sudu BiH da po Sarajevu skupljaju papire” protiv njega. On je ovom prilikom povezao Schmidta i Konakovića sa narko kartelom protiv kojeg se vodi istraga u predmetu “Crna kravat 2”.

“Imam u javnosti informacije vezane za aferu sa narko kartelom i da je čelnik ministarstva (Konaković) uključen u to. Kriminal ide do toga da on štiti Schmidta, a Schmidt njega. Vidjeli ste da su kriminalci iz tog narko kartela uticali na CIK i to su može vidjeti iz dokumenata, presretnutih razgovora u Sky aplikaciji. Zato je Schmidt zabranio da se diraju članovi CIK-a, da zaštiti taj kriminal”, naveo je entitetski predsjednik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Amerikanci zaprijetili onima koji podržavaju zaobilaženje sankcija i isplate plate u kešu

Objavljeno

na datum

Administator

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oglasila se nakon što je HDZ iznio prijedlog kojim bi se omogućilo isplaćivanje plata u gotovini zaposlenima u institucijama BiH.

“Poslanik HDZ BiH Predrag Kožul jučer je iznio prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnom nivou u gotovini. Ovakve izmjene, koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS koje je Narodna skupština RS usvojila 18. aprila, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija”.

Naveli su da Sjedinjene Američke Države pomno prate takve aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice”, naglasili su iz Ambasade SAD.

Kako kažu, Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu