Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Bivši načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić nepravosnažno osuđen zbog zloupotrebe položaja

Objavljeno

na datum

Općinski sud u Bihaću nepravosnažno je osudio Zlatka Hujića, bivšeg načelnika Općine Bosanski Petrovac, saopćeno je danas iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

  • Osuđen je jer je u periodu od 1. januara do 30. juna 2013. godine u Bosanskom Petrovcu, suprotno zakonitom i pravilnom vršenju svoje službene dužnosti i suprotno interesima Općine Bosanski Petrovac, prekoračio svoje službene dužnosti, usmeno naložio Nataši Kecman, šefici Službe za prostorno uređenje, katastar i imovinsko-pravne poslove i stambeno-komunalnu djelatnost Općine Bosanski Petrovac, i Safetu Suhonjić, višem referentu za komunalne i stambene djelatnosti Općine Bosanski Petrovac, da ne izrađuju rješenja, uslijed čega nije izvršeno donošenje rješenja za utvrđivanje obaveza za komunalnu naknadu, zbog kojeg postupanja nije izvršena naplata novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 77.865,90 KM, čime je nanesena šteta Općini Bosanski Petrovac, a čime je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja – saopćili su iz Tužilaštva USK.

Hujiću je Općinski sud u Bihaću utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i istovremeno odredio da se ova kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

  • Optuženom je izrečena i mjera sigurnosti zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije općinskog načenika u trajanju od četiri godine od dana pravosnažnosti presude – dodaje se u saopćenju.

Navedeno je i da je Hujić dužan Općini Bosanski Petrovac, kao oštećenoj, nadoknaditi štetu od 77.865,90 KM.

  • U odnosu na tačku II optužnice, kojom je optuženom stavljeno na teret izvršenje produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, optuženi je nepravosnažno oslobođen od optužbe – saopćili su iz Tužilaštva USK.

Protiv ovakve odluke stranke imaju pravo žalbe, prenosi Faktor.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Svi Total TV paketi prvih 10 mjeseci po 1 KM – uštedi više od 225 KM!

Objavljeno

na datum

Administator

Total TV akcija koja se ne propušta. Gledaj vrhunski sport, najpopularnije filmove i serije, i najgledanije emisije bilo gdje u Bosni i Hercegovini. Izaberi svoj Total TV paket i uz besplatan priključak i instalaciju opreme gledaj TV za samo 1KM mjesečno prvih 10 mjeseci! A uz Total TV Extra i Premium pakete dobijaš i dodatni box za drugi TV. Svoj omiljeni TV sadržaj gledaj i na svom mobilnom telefonu, tabletu i računaru na EON aplikaciji potpuno BESPLATNO, vrati sadržaj do 7 dana unazad i uživaj u bogatom izboru EON Video kluba.

Total TV uvijek uz svoje korisnike, prijavi se na 00387 61 797-717 i ostvari +2 mjeseca po 1KM, ukupno 12 mjeseci gledaj svoje omiljene kanale za 1KM mjesečno.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

VIDEO – Prvo povećanje cijene vode u Bihaću od 2011. godine

Objavljeno

na datum

Administator

Na predzadnjoj sjednici Gradskog vijeća Bihaća usvojen je prijedlog povećanja cijena vode u ovom gradu. U budućnosti po kubiku, sa 0,94, voda će poskupjeti na 1,20 KM. Ovo je prvo povećanje cijene vode u Bihaću od 2011. godine.

Od slijedećeg mjeseca pitka voda poskupjeti za 26 feninga. Zvuči li kao utjeha da će Bišćani, i pored poskupljenja, i dalje imati najnižu cijenu vode u kantonu, ali i u Federaciji?

„Čak kod odvodnje nemamo nikakvih promjena cijena ni kod fizičkih ni kod pravnih lica. Nije došlo do prijedloga ni do poskupljenja cijene vode za pravna lica, ostala je ista cijena, za simboličnih 26 feninga je za fizička lica. Trenutno u kantonu s najnižom cijenom 94 feninga idemo na 1,20 KM“, kaže Mirsad Merdanić, direktor JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tako je i na pretposljednjoj sjednici Gradskog vijeća Bihać usvojen prijedlog povećanja cijene vode.

„Radi se o tome da je došlo do enormih poskupljenja na tržištu – cijene goriva prije svega i ostalih materijala koji su nužni kada je u pitanju Vodovod. Naprosto je bilo vrijeme da razmatramo i ovu tačku dnevnog reda jer se radi o, popularno rečeno, nametu za građane, ali i o onom vrlo realnom, zato što je sve drugo poskupjelo“, objašnjava Alen Zulić, predsjednik Kluba POMAK-a u Gradskom vijeću.

Oprečnih mišljenja bilo je na sjednici Gradskog vijeća, ali ova tačka je u konačnici dobila potrebnu podršku vijećnika. Uslov je bio usvojen zaključak kojim se traži smjena upravljačkih struktura JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

FOTO – JAKO NEVRIJEME POGODILO BOSANSKU KRUPU: ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE ANGAŽIRAO SVE RASPOLOŽIVE MATERIJALNE I LJUDSKE RESURSE

Objavljeno

na datum

Administator

Danas je u popodnevnim satima jako nevrijeme popraćeno obilnom kišom, ledom i jakim udarima vjetra pogodilo Bosansku Krupu. Nezapamćeno olujno nevrijeme koje je pogodilo Bosansku Krupu trajalo je oko 25 minuta, a prema trenutnim informacijama nanesena je šteta na nekoliko objekata, oboreno je nekoliko stabla na području grada, a ogromna količina vode preopteretila je oborinsku kanalizacionu mrežu uzrokujući plavljene određenih dijelova ulica u gradu.

Gradski štab civilne zaštite angažovao je sve raspoložive materijalne i ljudske resurse. Na terenu su nadležne gradske službe, JKP „10.juli“ i vatrogasne jedinice koje trenutno rade na sanaciji štete.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu