Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Ogrešević: Moguće je formiranje nove većine u FBiH, svašta će se dešavati

Objavljeno

na datum

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević je govorio o vlasti u Federaciji BiH, ali i na državnom nivou. Komentarišući tijesnu situaciju u Parlamentu FBiH čija je sjednica danas otkazana, kazao je kako je jasno da većina ima probleme te da nije isključivo formiranje neke nove većine.

Na početku razgovora za jutarnji program BHT1 kazao je kako se NES nije pokajao što na kraju nije ušao u vlast u FBiH.

“Imali smo jasno definirane razloge zašto to nismo uradili. Nas zanimaju krupna pitanja koja se tiču opstanka zemlje, a imamo nenormalnu situaciju i aktere koji ne poštuju zakon. Imamo Dodika koji godinama ucjenjuje, blokira i slično. U konačnici vrlo je bitan i taj njegov vokabular. Ne možemo reći to nije ništa, to uznemiruje građane. Ja vjerujem da oni imaju plan i čekaju situaciju da razgrade državu”, rekao je Ogrešević.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da kritikuje ponašanje Trojke, upitan je šta je ta koalicija do sada dala Dodiku i Čoviću.

“Posljednje što se mogu sjetiti je UIO, nemamo taj nacionalni balans. Ja sam u jedinom razgovoru s Dodikom na kojem sam bio tokom pregovora rekao da to ne može i da se mora poštovati zakon prvo. Moramo sagledavati i širu sliku, procesi će trajati, oni su vrlo teški”, kazao je.

Prokomentarisao je da je Vlada FBiH “sklepana” uz pomoć političke trgovine, odnosno činjenje ustupaka Arnelu i Rami Isaku.

“Međunarodna zajednica je bila zainteresirana da se formiraju vlade i državna i federalna. Mislim da i vi i ja znamo da je stav međunarodne zajednice bio da se izbaci SDA. Mi smo protiv načina na koji je imenovana ta vlada, odlukom Schmidta i s većinom koja je na rubu i koja je sklepana u zadnji tren, očigledno sa političkom trgovinom. Opća javnost to vidi na takav način i to je očito i jasno svima i to je balans koji nosi ova većina. Vidimo kod imenovanja mlađeg Isaka da je to jedan od razloga što je sazvana pa odgođena sjednica Federalnog parlamenta”, naveo je Ogrešević.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da se čuje sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

“Razgovaramo o procesima u državi, šta se desilo, šta se dešavalo i šta očekujemo da će se dešavati”, rekao je Ogrešević.

Istaknuo je da će Nermin Nikšić imati težak premijerski mandat, a da ni novoj većini u Parlamentu FBiH neće biti lako te da je očigledno da već sada imaju probleme.

“Moguće je da se formira nova većina u Parlamentu FBiH. U njemu ima 98 zastupnika, vrijeme je dugo. Svašta će se dešavati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o hapšenju načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića rekao je da to nije stvar stranke, nego pojedinca te da on ne može odgovarati za djela nekog člana stranke čiji je predsjednik.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Helez o naoružanju Oružanih snaga: Nabavljamo nešto što nema niko u regionu, u radare ulažemo 30 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas fabriku Igman Konjic i tom prilikom između ostalog govorio o naoružanju koje imaju Oružane snage naše države.

Kako je kazao, Oružane snage BiH su spremne da odbrane državu.

“Mi imamo uplaćeno i dogovoreno pet helikoptera koje trebamo uvesti u što kraćem roku, imamo nekoliko borbenih transportera, prvi dolazi najdalje za mjesec dana. Imamo još nešto dogovoreno da uvezemo što nema niko u regionu, to ne mogu još reći. To ćete svi vidjeti jer ćemo organizovati press konferenciju kad to nabavimo. Nabavljamo radare u koje ćemo uložiti 30 miliona KM i bit će to prvi put da ćemo potpuno kontrolisati sigurnost našeg neba. Sve su to pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga”, kazao je Helez novinarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, što se tiče sigurnosti, građani mogu biti “potpuno mirni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH”.

“Ja mogu poručiti građanima Bosne i Hercegovine dok je Igmana Konjic i drugih tvornica namjenske industrije građani trebaju biti sigurni u sigurnost naših granica”.

Siguran je da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu i da smo u Evropi među značajanim.

“Evropa je dugo zagovarala mir, nije mislila da će se desiti rat. Evropa se sad budi radi ovog u Ukrajini, a mi smo odavno budni zbog onog što nam se desilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i činjenicu da je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odbijena poslanička inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika za dozvolu nošenja hidžaba u OS BiH zbog slučaja Emele Mujanović.

“Sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje su ruke svezane. Ja i Emela smo dogovorili da ne gubi radno mjesto. Bit će zaposlena u Ministarstvu odbrane”, kazao je Helez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Objavljeno

na datum

Administator

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4:25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5:41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana, prenosi MINA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu