Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Za Plenovića nuklearni otpad na bh. granici nije opasan: Više bi se ozračili na letu od Evrope do Amerike

Objavljeno

na datum

Premijer Hrvatska Andrej Plenković govorio je o odnosima njegove države i Bosne i Hercegovine nakon današnje zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Zagrebu.

Zadovoljan je ekonomskom saradnjom te je najavio da će Hrvatska sljedeće godine biti država partner Gospodarskog sajma u Mostaru. Obećao je i poboljšanje infrastrukture kojom su povezane dvije zemlje. Na sjednici je razmatrano pitanje plinovoda Južna interkonekcija.

“Od posebnog interesa je naravno vrlo važan projekat Južne interkonekcije. Hrvatska je LNG terminalnom dobila strateški regionalni značaj. Želimo investirati u plinovode koji bi išli prema Bosni i Hercegovini čime bismo pomogli plinifikaciji Bosne i Hercegovine”, ukazao je Plenković, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Teme razgovora bile su, kako je naveo, i pitanje sukcesije imovine i prava država bivše Jugoslavije, kao i moguća izgradnja aerodroma u Trebinju. Prema njegovim riječima, ne postoji tema o kojoj danas nisu raspravljali.

Očekuje da će ranije postignuti dogovori bh. vlasti biti, kako je izjavio, plodonosni u budućem periodu kako bi sljedeći izbori bili pravičniji. Za njega to znači i to da se osigura potpuni legitimitet hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Premijer Hrvatske je govoreći o planu Hrvatske da odlaže nuklearni otpad iz Nuklearne elektrane Krško na granici kod Bosne i Hercegovine, uvjeravao da ne postoji nikakva opasnost. Dva puta je naglasio da je riječ o nisko i srednje radioaktivnom otpadu.

“Prvo, riječ je o lokaciji na Banovini, dva kilometra je od bh. granice, na brdovitom i nenaseljenom području. To je nisko i srednje radioaktivni otpad koji vrlo malo zrači. Ponavljam, Čerkezovac nije predviđen za odlaganje korištenog nuklearnog otpada koji je visoko radioaktivni otpad”, tvrdi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako je kazao, koristila bi se tehnologija koja se koristi u drugim državama za nuklearni otpad.

“Nama nije poznato da se u tim državama sa takvim skladištima desio incident i skladište bi bilo seizmički otporno. Onemogućila bi se kontaminacija podzemnih voda. Riječ je o otpadu u čvrstvom stanju, a ne u tekućem ili plinovitom stanju. Primijenili bi se najviši standardi”, rekao je.

Nastojeći argumentovati tvrdnje, iskoristio se, kako je i sam kazao, slikovitim objašnjenjem.

“Na slikovit način da još jednom odagnamo strahove, htio bih izložiti sljedeći argument. Kada bi neko stajao 365 dana 24 sata ispred zida odlagališta ne bi primio nikakvo zračenje. Bio bi znatno manje ozračen od zračenja tokom leta iz Evrope u Ameriku. Vrlo je važno znati ove fakte. Hrvatska nema interes da ugrozi ni sebe, ni prijateljsku Bosnu i Hercegovinu”, konstatovao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje, zašto se namjerava odlagalište tog otpada graditi blizu granice sa Bosnom i Hercegovinom ako to nije toliko opasno, odgovorio je da je to autonomni izbor Hrvatske te je ponovio da je riječ o otpadu sa niskom i srednjom radioaktivnosti.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevo: Izmjena saobraćaja zbog Povorke ponosa, ove ulice će biti zatvorene

Objavljeno

na datum

Administator

Zbog održavanje Povorke ponosa, sutra, u subotu, 22. juna, u periodu od 16:00 do 22:00 sata doći će do izmjene režima saobraćaja u centralnim sarajevskim ulicama.

Ministarstvo saobraćaja KS izdalo je rješenje kojim je data saglasnost organizatoru “BH povorka ponosa 2024”, da tog dana, radi provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja, saobraćajni režim bude privremeno izmijenjen na centralnim dionicama kako slijedi:

Zabrana saobraćaja motornih vozila i vozila javnog prevoza u ulicama:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zmaja od Bosne, Vrbanja, Zelenih beretki, Branilaca Sarajeva, Fra Anđela Zvizdovića, Hiseta, Maršala Tita, Kulovića, Čobanija, Hamida Dizdara, Kalmija Baruha, Vrazova, Hamze Hume, Most Skenderija, Obala Kulina bana i Reisa Džemaludina Čauševića
Zabrana zaustavljanja i parkiranja u ulicama:

Franje Račkog, Koste Hermana, Turhanija, Đoke Mazalića, Valtera Perića – plato kod „Raiffeisen banke“, Musala, La Benevolencije i Šenoina.
U ulici Ćemaluša će biti na snazi izmjena saobraćaja, dozvoljen saobraćaj u smjeru Branilaca Sarajeva – Mula Mustafe Bašeskije.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se iz obustave saobraćaja za vrijeme prolaska učesnika manifestacije u odobrenom terminu i na odobrenim saobraćajnicama, a prema procjenama MUP-a Kantona Sarajevo dozvoljava se i obustava pješačkog saobraćaja.

Za vrijeme privremene izmjene režima saobraćaja operateri javnog gradskog prevoza putnika na linijama koje prolaze trasom kretanja učesnika manifestacije prilagodit će održavanje linija prevoza putnika privremenoj izmjeni saobraćaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Alternativni pravci odvijanja saobraćaja u spomenutim terminima su:

PRAVAC ISTOK -ZAPAD: Maršala Tita, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zmaja od Bosne. PRAVAC ZAPAD-ISTOK: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. PRAVAC JUG – SJEVER: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija. Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Alipašina. PRAVAC SJEVER – JUG: Alipašina, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. Drugi alternativni pravci koje utvrde pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Elektroprivreda BiH: Trenutno zadovoljavamo potrebe 50 posto potrošača električne energije

Objavljeno

na datum

Administator

Iz Elektroprivrede BiH za Klix.ba je rečeno da je u toku proizvodnja 120 megavati struje, čime se zadovoljava 50 posto domaćinstava.

Radnici Elektroprivrede BiH su spriječili kvarove na poizvodnim pogonima uslijed velikih poremećaja u distribuciji struje.

Ranije su iz Nezavisnog operatora sistema BiH za Klix.ba kazali da njihovi dispečeri postepeno dižu elektroenergetski sistem iz totalnog kraha.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iz Elektroprivrede BiH su poručili da će se s novim informacijama naknadno oglasiti.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Totalni raspad elektroenergetskog sistema u BiH, razlog je preopterećenje u regiji

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosni i Hercegovini je došlo do potpunog kraha elektroenergetskog sistema.

Za prijenos električne energije u BiH nadležan je Nezavisni operator sistema u BiH NOS.

Iz Elektroprivrede BiH su nam kazali da je razlog prekida snabdjevanja električne energije ispad na dalekovodima u regionu i prijenos poremećaja na sistem BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U toku su aktivnosti na uspostavi sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa NOS BiH na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima.

Kako HINA prenosi iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema sve je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio BiH, za zatim Hrvatsku. Ovakav prekid se nikada do sada nije dogodio kroz ove tri države.

Dispečeri između država trenutno komuniciraju kako bi donijeli plan sanacije jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom jer su svi povezani dalekovodima.

Šta je tačan uzrok nije jasno, ali se pretpostavlja da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja i da se sistem srušio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Još uvijek nam nije poznat uzrok, ali je došlo do iskakanja cjelokupnog elektroenergetskog sistema. Mi činimo sve kako bismo održali bezbjednim postrojenja u Termoelektrani Tuzla”, kazao je za Klix.ba direktor Termoelektrane Tuzla Fuad Muminović.

U 12:35 sati došlo je do potpunog prekida snabdjevanja električnom energijom u cijeloj državi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu