Connect with us

SVIJET

Pretpostavka je da je podmornica zaplela u olupinu Titanika, poznato ko je sve bio na njoj

Objavljeno

na datum

Nastavlja se potraga američkih i kanadskih brodova i aviona za nestalom podmornicom u Atlantiku u kojoj se nalazilo pet turista, a koja se prije gubitka signala kretala prema olupini Titanica.

Podmornica je u stanju da bude potopljena 96 sati , ali nije jasno da li je još uvijek pod vodom ili je izronila i nije u mogućnosti komunicirati.

Vjeruje se da je izvršni direktor Oceangatea Stockton Rush među onima koji se nalaze u podmornici. Ranije je potvrđeno da se među nestalim putnicima nalazi se i britanski Milijarder Hamish Harding, piše BBC.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Također vjeruje se da su pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Suleman među putnicima, te 73-godišnji francuski istraživač Henry Nargeolet.

Neobično je da podmornicom navodno upravlja pojačani Playstation kontroler, iako ne postoji GPS sistem, a posada se umjesto toga oslanja na tekstove tima iznad vode.

Brod od karbonskih vlakana i titanijuma dužine 6.7 metara nalazi se negdje u dubini, a obalska straža SAD i Kanade poduzela je očajničku potragu. Smatra se da se upleo u olupinu Titanica.

“To je veoma zabrinjavajuće. Mogla je da se zaplete u olupine Titanica, još ne znamo. Mjesto olupine je daleko od bilo kojeg mjesta”, rekao je bivši kontraadmiral Chris Parry za Sky News.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je jedina nada da matični brod ima rezervnu podmornicu koja može odmah pokrenuti potragu.

Podmornica se može spustiti čak do 4.000 metara duboka, a dizajnirao ju je tim NASA inženjera. Teška je preko 10.000 kg i pokreću je električni potisnici, generirajući brzinu zaustavljanja od tri čvora.

Neobično je da njime navodno upravlja pojačani Playstation kontroler, iako ne postoji GPS sistem, a posada se umjesto toga oslanja na tekstove tima iznad vode. Pored prozora, za koji operateri OceanGate tvrde da je najveći na svijetu, tu je i ekran visoke rezolucije koji prikazuje prijenos sa Rayfin 4K kamere podmornice.

Olupina Titanika nalazi se oko 700 km južno od St John'sa, Newfoundland. Američki i kanadski brodovi imaju ogromno područje koje treba pokriti u potrazi, dok pretražuju površinu mora i duboko ispod okeana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Zbog krijumčarenja migranata Njemačka pojačava granične kontrole s Poljskom i Češkom

Objavljeno

na datum

Administator

Njemačka je najavila da će pojačati policijske patrole duž krijumčarskih ruta na granici s Poljskom i Češkom u nastojanju da spriječi ulazak većeg broja migranata u zemlju.

Nove mjere će početi odmah, rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

Najava je uslijedila dan nakon što je u policijskim racijama otkriveno više od 100 sirijskih državljana u stanovima pretresenim u vezi sa krijumčarenjem.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Faeser nije ponudila nikakve detalje o tome koliko će još službenika granične policije biti raspoređeno, ali je naglasila da neće biti instalirane fiksne granične kontrole kao što je to Njemačka učinila duž svoje granice s Austrijom od 2015. godine.

Da bi uvela takve kontrole, Njemačka bi morala obavijestiti Evropsku komisiju.

Najavljeno je da će se nove kontrole odvijati u saradnji sa Poljskom i Češkom.

Više od 220.000 ljudi zatražilo je azil u Njemačkoj u periodu od januara do augusta ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SVIJET

U zatvoru se ubio trostruki ubica Alen Rizvanović, manijak koji je autom gazio pješake po Grazu

Objavljeno

na datum

Administator

Austrijsko ministarstvo pravosuđa je potvrdilo kako je trostruki ubica Alen Rizvanović izvršio samoubistvo u zatvoru, ali nije željelo davati dodatne informacije. Kronen Zeitung piše kako je beživotno tijelo 33-godišnjeg Rizvanovića pronađeno u subotu ujutro u samici u zatvoru Stein.

Rizvanović je 20. juna 2015. u Grazu u pješačkoj zoni automobilom usmrtio tri, a povrijedio 36 osoba. Postoje i snimke na kojima se vidi kako su pješaci očajnički pokušavali izbjeći nalet automobila. Nakon krvavog pohoda Rizvanović je izašao iz vozila te počeo napadati ljude i prijetiti im nožem, a policija ga je nedugo nakon toga uhapsila.

Kako navodi Index, policija je ubrzo nakon napada isključila terorizam kao moguć motiv napada i pripisala ga psihičkoj bolesti. Unatoč tome, utvrdilo se da ne postoji razlog za njegovo smještanje u specijaliziranu ustanovu, nego je poslan u zatvor. Rizvanović, koji je bio profesionalni vozač, i ranije je bio sklon nasilju te je nedugo prije krvavog pohoda izbačen iz porodičnog doma uz zabranu pristupa porodici.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sudilo mu se za trostruko ubistvo i pokušaj ubistva čak 108 osoba koje su mu se toga kobnog dana našle na meti. Tri mjeseca nakon napada osuđen je na doživotni zatvor. Inače, Rizvanović se s roditeljima u Austriju preselio ratne 1993. godine, u dobi od četiri godine.

Nastavi čitati

SVIJET

Poljska bi mogla uvesti provjere na granici s Njemačkom zbog ilegalnih migranata

Objavljeno

na datum

Administator

Poljska bi mogla uvesti kontrole na granici s Njemačkom zbog zabrinutosti oko porasta ilegalnih migranata, rekao je glasnogovornik vlade Piotr Muller za Polsat News kasno u utorak.

Ministar unutrašnjih poslova Mariusz Kaminski istakao je da je Poljska u utorak uvela provjere nekih vozila koja prelaze slovačku granicu, za koja graničari sumnjaju da bi mogla prevoziti ilegalne migrante.

Slovačka se također bori s porastom ilegalnih migranata, a broj ilegalnih migranata pritvorenih u Slovačkoj porastao je devet puta u odnosu na godinu prije na više od 27.000 do sada ove godine, prema ministarstvu unutrašnjih poslova zemlje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, Njemačka je saopćila da će pojačati granične kontrole s Poljskom i Češkom kako bi pomogla u borbi protiv trgovine ljudima.

“Bojimo se da će svakog trenutka doći do prometa iz Italije”, rekao je Muller, govoreći o ilegalnim migrantima, dodavši da zato razmišljaju o nekim kontrolama na poljsko-njemačkoj granici, jer se boje prometa koji će doći iz Italije.

Podsjećamo, hiljade migranata koji su brodovima putovali iz Sjeverne Afrike iskrcali su se ovog mjeseca na italijanski otok Lampedusa.

Potez Njemačke da pooštri granične kontrole uslijedio je nakon što je kancelar Olaf Scholz u subotu pozvao poljsku vladu da razjasni optužbe o dogovoru o gotovini za vize za migrante.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu